Τα έσοδα πενταμήνου στον Τουρισμό-Συγκριτικά στοιχεία-Τι λένε οι επιχειρηματίες

693

Στα 3,244 δισ. ευρώ έφτασαν τα έσοδα από τον Τουρισμό στο πεντάμηνο, σύμφωνα με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ μόνο το Μάιο στο τουριστικό καλάθι μπήκαν 1,748 δισ. ευρώ.

Η άνοδος στο πεντάμηνο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά φτάνει το 31%. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2022 οι εισπράξεις ήταν στα 2,483 δισ. ευρώ και το 2021 (οπότε είχαμε τους περιορισμούς της πανδημίας) μόλις 387 ευρώ.

Το Μάιο αντίστοιχα πέρσι, τα έσοδα ήταν 1,4 δισ. ευρώ και το 2021 οι εισπράξεις είχαν περιοριστεί στα 222 εκατ.

Φέτος επίσης στο πεντάμηνο, οι αφίξεις ταξιδιωτών από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 32,9%. Το Μάιο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 13,9% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Πάνω και από το 2019

Υπενθυμίζεται πως την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανέρχονταν σε 2,889 δισ. ευρώ. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ήταν  5,305 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 5,352 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Το Μάιο του 2019 αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν 1,605 δισ. ευρώ, έναντι 1,468 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στις 2,387 εκατ. ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Τι λένε οι επιχειρηματίες του τουρισμού

Τα μεγάλα ποσοστά ανόδου στις εισπράξεις σε σύγκριση και με την περσινή σεζόν, αλλά και σε σύγκριση με το 2019, τη χρονιά πριν από την πανδημία, ενισχύουν τις εκτιμήσεις της αγοράς πως η παρούσα τουριστική περίοδος μπορεί να φέρει ένα νέο ρεκόρ στα έσοδα, κάτι που αποτελούσε στοίχημα για τον κλάδο ήδη από την αρχή του έτους.

Εντούτοις υπήρχε έντονος προβληματισμός τους επιχειρηματίες του χώρου, καθώς διαπιστωνόταν πως από τον Απρίλιο και μετά είχε πέσει ο ρυθμός των κρατήσεων από βασικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές, και κυρίως από τη Γερμανία.

Πηγές της αγοράς έλεγαν και ο Μάιος και ο Ιούνιος δεν είχαν εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις για πολλούς δημοφιλείς προορισμούς της χώρας (Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη), λόγω και του καιρού, του υψηλού ανταγωνισμού σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου, αλλά και εξαιτίας των υψηλότερων τιμών στα τουριστικά πακέτα. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της ΤτΕ, η άνοδος των εσόδων και της επισκεψιμότητας στο πεντάμηνο δείχνει πως η τουριστική κίνηση ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Όπως είχε επισημαίνει άλλωστε σε πρόσφατη ενημέρωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Παράσχης τα μέχρι στιγμής δεδομένα, με βάση τα νούμερα των επιβατών στο δίκτυο εξωτερικού,  δείχνουν ότι η χρονιά αναμένεται να κλείσει στα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και να τα ξεπεράσει. Από την άλλη, ο κ. Παράσχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ότι αυτή η εκρηκτική άνοδος μπορεί να μην εκδηλώνεται σε όλες τις περιοχές καθώς κάποιοι προορισμοί φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα και κάποιοι να υπολείπονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας