Τα αμερικανικά πυρηνικά προκαλούν πολιτικό σεισμό στην Πολωνία

777

Πολιτική κρίση στην Πολωνία εξαιτίας των αμερικανικών πυρηνικών – Στον πάγο οι σχέσεις του Πολωνού προέδρου με τον πρωθυπουργό

Έντονες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έχει προκαλέσει η πρόταση του Πολωνού προέδρου Andrzej Duda περί ανάπτυξης αμερικανικών πυρηνικών όπλων στο πολωνικό έδαφος.
«Εάν οι σύμμαχοί μας αποφασίσουν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα και στο έδαφός μας για να ενισχύσουν την ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι για αυτό», δήλωσε ο Andrzej Duda σε μια συνέντευξη στο πολωνικό έντυπο Fakt.
«Είμαστε σύμμαχοι και έχουμε ορισμένες υποχρεώσεις, αυτό σημαίνει ότι εφαρμόζουμε μια κοινή πολιτική», συνέχισε ο Πολωνός πρόεδρος.
Και πρόσθεσε ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε επανειλημμένα στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Εξάλλου το θέμα ανακινήθηκε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

Κυβερνητική κρίση  – Έντονη αντίδραση

«Θέλω πραγματικά η Πολωνία να είναι ασφαλής και οπλισμένη, αλλά καλό είναι να σταθμίσουμε τα πάντα προσεκτικά, για να καταλάβουμε τι προσπαθούμε όλοι», απάντησε ο πρωθυπουργός Donald Tusk την ίδια μέρα.
Τα μέλη του κόμματός του ήταν πολύ λιγότερο διπλωματικά.
«Είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Duda εμφανίζεται ξανά με μια διεθνή πρωτοβουλία, χωρίς να επικοινωνεί εκ των πραγμάτων με την κυβέρνηση, νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση και μετά όλα τα άλλα, ειδικά αφού η κυβέρνηση είναι εκείνη που χαράσσει την εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού» Cezary Tomchik.
Και το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αρνητικά στην πρόταση Duda.
Μετά από τις έντονες αντιδράσεις ο Duda κάλεσε τον Tusk σε συνάντηση αλλά εκείνος αρνήθηκε επικαλούμενος πρόβλημα υγείας.
«Μετά από ένα σύντομο (ελπίζω) διάλειμμα λόγω ασθένειας, θα επιστρέψουμε σύντομα στη δουλειά.
Στις 7 Μαΐου το Ευρωπαϊκό Οικονομικό Συνέδριο, όπου η Ursula von der Leyen και εγώ θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ευρώπη» έγραψε ο Πολωνός πρωθυπουργός στην πλατφόρμα Χ.

Έντονη ρωσική αντίδραση

Στο σχέδιο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Πολωνία αντέδρασε έντονα και η Ρωσία.
«Ο στρατός, φυσικά, θα αναλύσει εάν εφαρμοστεί, σε κάθε περίπτωση θα προχωρούσε σε όλα τα απαραίτητα αντίμετρα που θα εγγυηθούν την ασφάλειά μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θεώρησε το θέμα πρόκληση.
Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Maria Zakharova δεν αρκεί για την Πολωνία να είναι απλώς μέλος του ΝΑΤΟ.
«Η Βαρσοβία συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των λεγόμενων κοινών πυρηνικών αποστολών του NATO ως κράτος που παρέχει άμεση υποστήριξη σε τέτοιες επιχειρήσεις», εξήγησε.

Το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ

Το ίδιο το πρόγραμμα Nuclear Sharing, στο πλαίσιο του οποίου η Βαρσοβία ελπίζει να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα, ισχύει εδώ και πολύ καιρό – στην πραγματικότητα, η Ουάσιγκτον το εφαρμόζει από το 1954, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν για πρώτη φορά αεροπλάνα με ατομικές βόμβες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλες χώρες. Μέχρι το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν έξι υπερπόντιες βάσεις με πυρηνικά όπλα.
Πέντε βρίσκονται στην Ευρώπη: Büchel (Γερμανία), Kleine Brogel (Βέλγιο), Volkel (Ολλανδία), Aviano και Gedi (Ιταλία).
Πυρηνικά όπλα είχαν οι ΗΠΑ και στην Τουρκία από όπου όμως απομακρύνθηκαν λόγω της επιδείνωσης στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η αποθήκευση αμερικανικών ατομικών βομβών σε τρίτες χώρες παραβιάζει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Από όλα τα μέλη του πυρηνικού club μόνο οι ΗΠΑ το έχουν κάνει αυτό.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Βαρσοβία θίγει αυτό το θέμα: πέρυσι, ο τότε πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να στείλει πυρηνικές βόμβες στη χώρα του.
Η Πολωνία εξάλλου συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο καθώς έχει δαπανήσει πάνω από 8,4 δισεκ. δολάρια για τον ουκρανικό στρατό.

Η βοήθεια της Πολωνίας στην Ουκρανία

Συνολικά, η Πολωνία έστειλε μεταξύ άλλων, περίπου 300 άρματα μάχης και άλλου τύπου βαρύ εξοπλισμό, 14 μαχητικά, ελικόπτερα, συστήματα αεράμυνας και πυρομαχικά.
Άλλα 16 δισ. διατέθηκαν για ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη στους πρόσφυγες.
Αλλά τα οπλοστάσια του πολωνικού στρατού δεν εξαντλούνται – οι σύμμαχοι, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, βοηθούν.
Έτσι, στις αρχές του περασμένου έτους, αγοράστηκαν 116 άρματα μάχης Abrams.
Υπάρχουν επίσης φιλόδοξα σχέδια για παραδόσεις από τη Νότια Κορέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας