Τ.Μπάιντεν: Ζήτησε έγκριση Κογκρέσου πώλησης F16 στην Τουρκία, F-35 στην Ελλάδα

564

Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, από την έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται η υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία έχει μπλοκάρει με βέτο τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για τους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί, πως και οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας αποφασίζοντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τι περιλαμβάνει η πώληση στην Τουρκία

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η διοίκηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και τη γενική επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Η κοινοποίηση της συμφωνίας από το Κογκρέσο θα συμπέσει κατά προσέγγιση με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, την επόμενη εβδομάδα, του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί επίσης να πείσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στο Κογκρέσο

Η πρόταση δημιουργεί επίσης μια πιθανή αναμέτρηση με ορισμένους ηγέτες του Κογκρέσου που έχουν ορκιστεί ότι θα αντιταχθούν στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Ο γερουσιαστής Bob Menendez, Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είχε δηλώσει ότι δεν θα εγκρίνει καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, επικαλούμενος ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ για τις εξαγωγές όπλων, το Κογκρέσο θα έχει 30 ημέρες για να επανεξετάσει τη συμφωνία. Εάν το Κογκρέσο θέλει να μπλοκάρει τη συμφωνία, πρέπει να εγκρίνει ένα κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας. Ακόμη, έχει την δυνατότητα να εγκρίνει νομοθεσία για τον αποκλεισμό ή την τροποποίηση μιας πώλησης ανά πάσα στιγμή μέχρι την παράδοση.

Ο λόγος που κάνει αυτό το συμβιβασμό ο Μπάιντεν

O Τζο Μπάιντεν προβαίνει σε αυτήν την κίνηση χρησιμοποιώντας την στρατηγική του «καρότου και του μαστίγιου». Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν στηλιτεύσει πολλές φορές την στάση της Τουρκίας σε διάφορα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Όμως βλέποντας πως το «μαστίγιο» δεν φέρει αποτελέσματα, ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε για τρεις λόγους να εισηγηθεί την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι προτεινόμενες πωλήσεις πραγματοποιούνται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δύο μακροχρόνιων αντιπάλων που έχουν ανταλλάξει απειλές τον περασμένο χρόνο στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη, ο Ερντογάν παίζει σημαντικό ρόλο στην κρίση της Ουκρανίας, διευκολύνοντας τις διαπραγματεύσεις για τις ανταλλαγές κρατουμένων και βοηθώντας στη σύναψη συμφωνίας που επέτρεπε στην Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών της μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Η στενή σχέση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επίσης εγείρει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, με τον έλεγχο των εισροών ρωσικών χρημάτων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων ολιγαρχών.

Τέλος, ο τρίτος λόγος είναι ότι η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών ανοίγει τον δρόμο για την άρση του βέτο από την Τουρκία και την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας