T – 80BVM-Ρωσικό τανκ, με μηχανή ελικοπτέρου, που συνέτριψε αντεπίθεση Ουκρανών

3678

Δρώντας σε ανοιχτά χωράφια και κρυμμένο σε δεντροστοιχίες, πλήττει στόχους που εντοπίζονται από εναέρια drones και τα ισχυρά συστήματα στόχευσής του.

Το ρωσικό κύριο άρμα μάχης T-80BVM (MBT) αναδεικνύεται ως το πλέον αποτελεσματικό όπλο, βομβαρδίζοντας ανελέητα τα ουκρανικά στρατεύματα ενώ συμμετέχει επίσης σε κλασικές μάχες μεταξύ τανκς.
Το ρωσικό τανκ επιχειρεί στην παρούσα φάση στη νοτιοανατολική και ανατολική Ουκρανία.
Δρώντας σε ανοιχτά χωράφια και κρυμμένο σε δεντροστοιχίες, πλήττει στόχους που εντοπίζονται από εναέρια drones και τα ισχυρά συστήματα στόχευσής του.
Το τανκ είναι η πιο σύγχρονη και αναβαθμισμένη έκδοση του T-80 με τα πιο σύγχρονα πυροβόλα, θωράκιση και συστήματα προστασίας.
Η χρήση του T-80 αποκαλύπτει επίσης την αντισυμβατική χρήση βαρέων όπλων στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις.
Τα MBT δεν χρησιμοποιούνται για πρωτοποριακούς ρόλους στη διάσπαση άμυνας αλλά για έμμεσους ρόλους υποστήριξης πυρός.
Σε ένα πιο σημαντικό τεχνοβιομηχανικό και υλικοτεχνικό επίπεδο, αποκαλύπτει επίσης την ευπάθεια της Ουκρανίας σε διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού στη συντήρηση και τα ανταλλακτικά.
Αυτό έρχεται επίσης στο πλαίσιο της αποτυχημένης αντεπίθεσης της Ουκρανίας που σημείωσε τεράστιες απώλειες σε άνδρες και υλικό, ανίκανη να αποφέρει κάποιο στρατηγικό πλήγμα ή να απωθήσει τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος που κατέχει.

Έχει καταστροφική ισχύ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε video από τις επιχειρήσεις του T-80BVM στην πρώτη γραμμή.
Ένα video που δημοσίευσε στις 29 Ιουνίου έδειξε ένα τέτοιο τανκ να καταστρέφει «εχθρικό υλικό» προς την κατεύθυνση του Kupyansk.
Το άρμα βάλλει από μια δενδροστοιχία με το όπλο ανυψωμένο.
Ένα drone απαθανατίζει την οβίδα να προσγειώνεται δίπλα σε ένα σπίτι.
Φαίνεται να καίγεται ένα θωρακισμένο όχημα.
Στη συνέχεια το τανκ αλλάζει θέση.
Δείχνει επίσης το εσωτερικό του πυργίσκου του τανκ με τον αυτόματο φορτωτή σε δράση και τον πυροβολητή να δίνει εντολές στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.

Ένα άλλο βίντεο στις 31 Αυγούστου έδειξε ένα T-80BVM με μεταλλική οροφή στην κορυφή του πυργίσκου – πιθανώς για προστασία από ουκρανικά drones kamikaze που χτυπούν τανκς, αφού η θωράκιση είναι πιο αδύναμη εκεί.
Το ρωσικό άρμα βάλλει με τον ίδιο τρόπο τόσο σε δασώδεις περιοχές, όσο και σε ανοιχτά χωράφια.
Αυτό το τανκ έχει ένα επιπλέον στρώμα θωράκισης στα πλάγια του πυργίσκου, εκτός από εκείνο που καταλήγει στις ερπύστριες.
Εν τω μεταξύ η χρήση αναγνωριστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι σύμφωνη με την πρακτική του ρωσικού πυροβολικού για την ενσωμάτωση πυροβόλων όπλων πεδίου με UAV ως μέρος ενός «κυκλώματος αναγνώρισης», όπως αναφέρουν οι EurAsian Times.

Η Ρωσία μαθαίνει από τα λάθη

Η αποτελεσματικότητα του T-80BVM τόσο ως όπλο πυροβολικού όσο και ως κύριου άρματος μάχης οφείλεται σε σωστές τακτικές προσεγγίσεις και σχεδιαστική φιλοσοφία, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό του σώματος τεθωρακισμένων του Ινδικού Στρατού, συνταγματάρχη Rajendra Bhaduri.
«Η Ρωσία έγινε πιο έξυπνη στη χρήση τανκς μετά από αρχικά λάθη και απώλειες.
Χρησιμοποιεί τώρα τα Kamov Ka-52 Alligator και το Su-25 για να καταστρέψουν τα άρματα μάχης του εχθρού ενώ χρησιμοποιούν τα δικά τους ως κινητά όπλα πολλαπλών χρήσεων είπε ο Bhaduri.
Τους τελευταίους τρεις μήνες το επιθετικό ελικόπτερο Ka-52 αναδεικνύεται ως ο πιο αποτελεσματικός δολοφόνος αρμάτων μάχης, καταστρέφοντας δεκάδες ουκρανικά τανκς με κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Vikhr.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το BVM δεν μπορεί να πολεμήσει τα τεθωρακισμένα του εχθρού, καθώς ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιουλίου έδειξε ένα T-80BVM να καταστρέφει μια σειρά ουκρανικών τεθωρακισμένων, ανάμεσά τους και το αμερικανικό τακτικό όχημα MRAP 1224 MaxxPro.
t80_2.JPG
Πανίσχυρο και με μηχανή …ελικοπτέρου

«Οι Ρώσοι αναβάθμισαν το όπλο 2A46 των 125 χλστ. του T-80BVM, το οποίο του δίνει μεγαλύτερη καταστροφική ισχύ από το ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30 των 122 χλστ.
Ουσιαστικά, τα D-30 μπορούν να μεταφερθούν ελεύθερα αλλού στο πεδίο της μάχης.
Το νέο 2A46 έχει επίσης μια πιο εκτεταμένη εμβέλεια, η οποία το βοηθά να κρατά έξω την εμβέλεια των 5 χιλιομέτρων των εχθρικών ATGM», εξηγεί ο Bhaduri.
Το T-80 της σοβιετικής εποχής κατασκευάστηκε στην Ουκρανία και τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ΕΣΣΔ. Η έκδοση UD με κινητήρα ντίζελ κατασκευάστηκε στην Ουκρανία και ήταν ουσιαστικά ένα προβληματικό έργο.
t80_3.jpg
Η παραλλαγή U που λειτουργούσε με αεριοστρόβιλο κατασκευάστηκε στη Ρωσία, παρόμοιο με αυτές που τροφοδοτούν ελικόπτερα και μερικά αεροσκάφη.
Παρεμπιπτόντως, ακόμη και τα άρματα μάχης Abrams των ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον κινητήρα αεριοστροβίλου.
Ένα ρεζερβουάρ καυσίμου είναι συχνά επιρρεπές σε βλάβες, επομένως η δεξαμενή πρέπει να ανεφοδιάζεται κάθε λίγες ώρες.
«Ο κινητήρας αεριοστροβίλου της Ρωσίας T-80BVM, ωστόσο, μοιράζεται τον κινητήρα με το ελικόπτερο Mi-8, το οποίο καθιστά τα ανταλλακτικά άμεσα διαθέσιμα και την επιμελητεία πολύ πιο διαχειρίσιμη», πρόσθεσε ο Bhaduri.
Ο ελαφρύς ήχος που μοιάζει με σφύριγμα είναι σημάδι κινητήρα τουρμπίνας. Ο Bhaduri αντιπαραβάλλει αυτό με τον κατάλογο πολλαπλών τύπων αρμάτων μάχης της Ουκρανίας, όπως το γερμανικό Leopard και το βρετανικό Challenger, μαζί με έναν ακόμη πιο διαφορετικό στόλο, κανένα από τα οποία δεν κατασκευάζεται από το Κίεβο.
Αυτό κάνει τη συντήρησή τους εξαιρετικά δύσκολη.
Το T-80BVM είναι μια προηγμένη έκδοση ενός T-80BV που έχει εκσυγχρονιστεί σε μεγάλο βαθμό.
Αυτό περιλαμβάνει σύγχρονα πάνελ ERA και συστήματα ενεργητικής και παθητικής αυτοπροστασίας (APS/PPS).
Τα υπόλοιπα εσωτερικά ηλεκτρονικά είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας