Tα οικονομικά βάσανα της Τουρκίας

1808
τουρκίας
…Δίνουν στον Πούτιν νέα ευκαιρία να στύψει τον Ερντογάν


Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Ο Υποψήφιος Σουλτάνος της Τουρκίας είπε στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας να διατηρήσει την αξίας της Τουρκικής Λίρας σε επίπεδο κατώτερο των 7 λιρών στο δολάριο.

Η κεντρική τράπεζα διατάχθηκε επίσης να μην αυξήσει τα επιτόκια. Η οικονομία πρέπει να παραμείνει σε τάση ανάπτυξης.

Αυτό αφήνει στην τράπεζα μιαν μοναδική επιλογή. Την υποχρεώνει να ξοδέψει τα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα για να αγοράσει τουρκικές λίρες στην ανοικτή αγορά για να ανακόψει την  περαιτέρω πτώση της αξίας της λίρας. Δυστυχώς αυτά τα αποθέματα είναι περιορισμένα.

Ο ρυθμός πώλησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων επιταχύνθηκε λόγω αδυναμίας της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Οικονομολόγοι της TD Securities υπολογίζουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα εξαντλήσει τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματά της αυτήν την εβδομάδα.

«Με τον σημερινό ρυθμό, υπολογίζουμε ότι το σύνολο των αποθεμάτων θα έχει εξαντληθεί το αργότερο την 3η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και το νωρίτερο την 3η εβδομάδα του Ιουλίου».

«Και προτού εξαντληθούν όλα τα μέσα ανάσχεσης, νομίζουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα ανεβάσει δραματικά τα επιτόκια και θα επιβάλει σκληρούς ελέγχους κεφαλαίων . Η Τουρκία μπορεί επίσης να ζητήσει πολύπλευρη βοήθεια, εάν αυτές οι προβλέψεις επαληθευτούν».

Υπό την κυβέρνηση Ερντογάν, η τουρκική βιομηχανία επωμίσθηκε μεγάλα χρέη σε αμερικανικά δολάρια. Τα χρέη αυτά έπρεπε να εξοφληθούν σε ξένο συνάλλαγμα. Μια βυθιζόμενη λίρα θα καταστήσει πολύ δύσκολη την εξόφληση δανείων σε ξένο συνάλλαγμα. Υψηλά επιτόκια θα καταστήσουν ακριβότερο τον τοπικό καταναλωτικό δανεισμό  και θα μειώσουν την εσωτερική ζήτηση.  Την ντοπαρισμένη με δάνεια άνθηση που παρασκεύασε ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια  θα ακολουθήσει τώρα μια σοβαρή κρίση.

Αυτό μπορεί να κόψει την όρεξη του Ερντογάν για νέες περιπέτειες στην Συρία και στην Λιβύη. Το Κατάρ, ο εταίρος του σε αυτά τα εγκλήματα, έχει τα δικά του προβλήματα λόγω της βαθειάς πτώσης στις τιμές του πετρελαίου. Την τελευταία φορά που η τουρκική λίρα τελούσε υπό πίεση ο Ερντογάν έλαβε ένα μεγάλο δάνειο από το Κατάρ. Τώρα όμως το ίδιο το Κατάρ πρέπει να δανειστεί δισεκατομμύρια για να μην βουλιάξει.

΄Ετσι μένει το ΔΝΤ σαν η μόνη πηγή από όπου μπορεί ο Ερντογάν να αντλήσει φρέσκο χρήμα. Τα δάνεια του ΔΝΤ συνοδεύονται από όρους, στον καθορισμό των οποίων οι ΗΠΑ έχουν αποφασιστικό ρόλο.

Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα βάλει «όρους», που στον Ερντογάν δεν θα αρέσουν –καθόλου.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μιαν νέα ευκαιρία για την Ρωσία.

Ο Πούτιν μπορεί να προσφέρει στον Ερντογάν ένα χέρι βοήθειας και μερικά δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια από τα πλούσια αποθέματα της Ρωσίας, για να τον θέσει τελικά υπό έλεγχο.

Γενικά μας επιφυλάσσονται μερικές ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

 

*Moon of Alabama, Russia Insider, 30, 4, 20

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας