Το Ιράν στήνει δικό του δίκτυο αεράμυνας
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ εξαπέλυσε μαζική πυραυλική επίθεση στην Ταρτούς, μια ανάσα από την ρωσική βάση. Στόχος ήταν ένα ιρανικό σύστημα αεράμυνας που θα ήταν “game changer” στην Συρία καθώς θα μπορούσε να καταρρίψει ισραηλινά μαχητικά.
Είναι επίσης η πρώτη φορά, που το Ιράν μεταφέρει προηγμένο σύστημα αεράμυνας στην Συρία κάτι που δείχνει κλιμάκωση και αλλαγή τακτικής από την Τεχεράνη με την έγκριση της Μόσχας.
Σύμφωνα με τους ισραηλινούς, το Ιράν έχει αποφασίσει να δημιουργήσει δικό του δίκτυο αεράμυνας στην Συρία κάτι που συνιστά σημαντική εξέλιξη στην περιοχή.
Ρωσικά ΜΜΕ: Το Ισραήλ κατέστρεψε προηγμένo σύστημα αεράμυνας
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, το νέο χτύπημα της ισραηλινής Αεροπορίας στη Συρία οδήγησε κατέστρεψε ένα από τα πιο μακράς εμβέλειας, σύγχρονα και προηγμένα συστήματα αεράμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα BAVAR-373, το οποίο έφτασε στην Αραβική Δημοκρατία μόλις πριν από λίγες ημέρες, καταστράφηκε στην περιοχή Ταρτούς της Συρίας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία , ισραηλινά κατασκοπευτικά αεροσκάφη παρακολούθησαν την άφιξη ενός ιρανικού αντιαεροπορικού συστήματος νέας γενιάς στη Συρία, το οποίο επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την απόκρουση ισραηλινών επιθέσεων.
Ωστόσο, κυριολεκτικά λίγες ώρες μετά την άφιξη αυτού του συστήματος αεράμυνας, εξαπολύθηκε ισχυρή πυραυλική επίθεση στην περιοχή ανάπτυξής του, με αποτέλεσμα το συγκρότημα να καταστραφεί.
«Η αεροπορική επιδρομή του Σαββάτου στη Συρία, η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ, στρεφόταν κατά των προσπαθειών του Ιράν να φέρει συστήματα αεράμυνας «που αλλάζουν το παιχνίδι» στη Συρία. Σύμφωνα με τις ειδήσεις του ισραηλινού ΜΜΕ Channel 12, η τοποθεσία του πρωινού πλήγματος στη συριακή πόλη Al-Hamidiyah κοντά στο λιμάνι της πόλης Tartus «υποδηλώνει ότι στόχος ήταν όπλα που παραδόθηκαν δια θαλάσσης, πιθανώς μέσω ιρανικών πλοίων που ελλιμενίστηκαν στο λιμάνι της Tartus».
Το χτύπημα έγινε στο πλαίσιο «νέας στρατηγικής των Ιρανών στη Συρία για την ανάπτυξη ενός συστήματος αεράμυνας με σκοπό την προστασία των στρατιωτικών τους συμφερόντων», σύμφωνα με τους Times of Israel.
Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι το σύστημα που καταστράφηκε είναι το ιρανικό σύστημα αεράμυνας BAVAR-373 (εύρος εμπλοκής 260 χιλιόμετρα ), το οποίο είναι ένα από τα πιο προηγμένα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα συγκρίσιμα με τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300 .
“Ιρανικό δίκτυο αεράμυνας στην Συρία – Ο Αξιωματούχος του IRGC”
Το ισραηλινό ΜΜΕ Channel 12 ανέφερε ότι αυτή η «νέα προσπάθεια» καθοδηγείται από έναν ανώτερο διοικητή του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν σε συνεργασία με τον συριακό στρατό, με στόχο η Τεχεράνη να μπορεί να χειριστεί τα δικά της συστήματα αεράμυνας στη Συρία.
Το ΜΜΕ κατονόμασε τον αξιωματικό του IRGC ως Fereydoun Mohammadi Saghaei , λέγοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι το όνομά του δημοσιεύεται τώρα».
Σύμφωνα με έναν ανεξάρτητο ισραηλινό αναλυτή πληροφοριών, τον Ronen Solomon, ο οποίος διευθύνει το ιστολόγιο Intelli Times, πρόκειται για Ταξίαρχο.
Ο Saghaei υπηρετεί ως αναπληρωτής συντονιστής της Αεροδιαστημικής Δύναμης του IRGC. Η ταύτισή του ως ο αξιωματούχος του IRGC που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη της αεράμυνας του Ιράν στη Συρία έγινε για πρώτη φορά σε μια αναφορά της al-Arabiya την Παρασκευή, αν και ο Solomon διευκρίνισε ότι το όνομα που ανέφεραν τότε (Faird Muhammad Thaqa’i) ήταν ελαφρώς λανθασμένο. .
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της al-Arabiya, ο Σαγκάι είχε επισκεφθεί τη Δαμασκό αρκετές φορές στο παρελθόν προκειμένου να προωθήσει τις προσπάθειες για την εισαγωγή της ιρανικής αεράμυνας στη χώρα. Δυτικές πηγές πληροφοριών είπαν στην al-Arabiya ότι το Ισραήλ γνωρίζει το έργο και είναι αποφασισμένο να αποτρέψει το σχηματισμό ιρανικού δικτύου αεράμυνας στη Συρία.
Σε συνέντευξή του το 2020, ο Saghaei δήλωσε κατά τη διάρκεια άσκησης αεράμυνας ότι η Αεροδιαστημική Δύναμη του IRGC έχει «μια σειρά εκπληκτικών δυνατοτήτων για να αντιμετωπίσει τον εχθρό», προσθέτοντας ότι «οι εχθροί θα δουν την εκπληκτική μας δύναμη όταν τη χρειαστούν».
Η Ρωσία καταδικάζει το Ισραήλ
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη Δευτέρα απαράδεκτα τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία και ζήτησε την άνευ όρων παύση των επιθέσεων.
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τα χτυπήματα, τα οποία θα ήταν τα πρώτα από τότε που ο πρωθυπουργός Γιάιρ Λαπίντ ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Ισραήλ ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τέτοιες ανεύθυνες ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία της Συρίας και τους βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και απαιτούμε την άνευ όρων παύση τους», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχόλια για τα χτυπήματα της 2ας Ιουλίου.
Η πόλη-λιμάνι του Tartus βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα (15 μίλια) από τα σύνορα του Λιβάνου και φιλοξενεί μια ρωσική ναυτική βάση.
Η βάση έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τη Μόσχα, καθώς είναι η μοναδική ναυτική της βάση κατά μήκος της Μεσογείου και είναι βασικός παράγοντας για την υποστήριξη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.