Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ-Ατζέντα με κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

933

Την Τρίτη ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με όλη την «προεργασία» να σηματοδοτεί νέα κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και γενικότερα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ η ελληνική εμπλοκή βαθαίνει, με «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων την αναβάθμιση της αστικής τάξης, μέσα από την ανάληψη ακόμα πιο επικίνδυνων ρόλων.

Στην ατζέντα της Συνόδου υπάρχουν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την ένταξη της Φινλανδίας και τη συνέχιση των παζαριών κυρίως με την Τουρκία, για να ξεμπλοκάρει η ένταξη και της Σουηδίας, οι αποφάσεις για τη διαμόρφωση «ειδικής σχέσης» με την Ουκρανία, η ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου του ΝΑΤΟ και του πυρηνικού του σχεδιασμού.

Επίσης, η παραπέρα αποστολή ακόμα πιο αναβαθμισμένων πολεμικών μέσων στην Ουκρανία, η εξασφάλιση αποθεματικών οπλισμού και πυρομαχικών, όπως και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία και για τα Ελληνοτουρκικά έχει η συζήτηση για τα «χωρικά σχέδια» επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθεί επίσης και η διεύρυνση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με χώρες της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, που εμπλέκονται στους σχεδιασμούς των ΑμερικανoNATOικών, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα, σε μια περιοχή όπου «μαγειρεύεται» η νέα πολεμική αναμέτρηση του ΝΑΤΟ με την Κίνα, που από πέρσι στη «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ χαρακτηρίστηκε «απειλή».

Όπλα και «ειδικό καθεστώς» στην Ουκρανία

Τα μέλη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να διαπραγματεύονται τι ακριβώς θα προσφέρουν στην Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, ανέφερε την Παρασκευή η «Washington Post», επικαλούμενη διπλωμάτες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, κάλεσε ξανά η χώρα του να λάβει «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Η Ουκρανία δεν έχει λάβει πρόσκληση με καμία μορφή», ανέφερε και πρόσθεσε «είναι απαραίτητο να επιδειχθεί η ισχύς και η ενότητα της Συμμαχίας». Επίσης ζήτησε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ εντός του έτους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και σε άλλα κράτη του ΝΑΤΟ έχουν περιγράψει τις εξελισσόμενες προτάσεις για διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες ως «αμοιβαία αμυντικά σύμφωνα ή μνημόνια ασφαλείας».

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε το στίγμα των αποφάσεων της Συνόδου για την Ουκρανία λέγοντας, σε συνέντευξή του στο CNN, πως «δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ σχετικά με το αν θα ενταχθεί ή όχι η Ουκρανία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ τώρα, αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου».

Ο Μπάιντεν είπε ότι μίλησε με τον Ζελένσκι εκτενώς για το θέμα, λέγοντας ότι είπε στον Ουκρανό πρόεδρο πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν ασφάλεια και όπλα για την Ουκρανία όπως κάνουν για το Ισραήλ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς, τα οποία ευθύνονται για αυξημένους θανάτους και τραυματισμούς αμάχων, με το Πεντάγωνο να επιβεβαιώνει την Πέμπτη ότι αυτό «εξετάζεται».

Η Ουάσιγκτον έκανε ελιγμούς εδώ και μήνες «για να μειώσει τις προσδοκίες του Κιέβου», καθώς επικέντρωσε τη συζήτηση στις «εγγυήσεις ασφαλείας και όχι σε μια επέκταση του ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διατύπωση που αναμένεται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο για μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είπε την Παρασκευή ότι οι «σύμμαχοι» διαβουλεύονται επί του παρόντος για τη διατύπωση. Αναμένει αποφάσεις για συγκεκριμένη πρακτική υποστήριξη, αλλά θα υπάρξει και πολιτική διάσταση, δηλώνοντας βέβαιος ότι το ΝΑΤΟ θα έχει ένα «σαφές μήνυμα». Εξάλλου, επανέλαβε, εάν η Ουκρανία δεν κερδίσει τον πόλεμο, δεν τίθεται έτσι κι αλλιώς ζήτημα ένταξής της.

Πάντως χθες πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ουκρανίας. Στο επίκεντρο της επαφής, η Σύνοδος Κορυφής του NATO και η συνεχιζόμενη αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας έκανε λόγο για «παραγωγική» συνδιάλεξη, ενώ επισήμανε πως σκοπός και των δύο πλευρών είναι η σύνοδος της ατλαντικής συμμαχίας να αποτελέσει «νίκη για όλους»: «Για την Ουκρανία, για το NATO και για την παγκόσμια ασφάλεια».

Βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε επικίνδυνα σχέδια

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ετοιμάζεται μόνο να συνυπογράψει τις επικίνδυνες αποφάσεις και τα κείμενα που έχουν ήδη προετοιμαστεί για το Βίλνιους, αλλά διεκδικεί και ενεργότερο ρόλο στην υλοποίηση των ΝΑΤΟικών στόχων, με όχημα τον «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας – ΗΠΑ και την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Χαρακτηριστικά, η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε κομβικό λιμάνι για την προώθηση στρατιωτικού υλικού των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ στον σχεδιασμό εντάσσονται κι άλλοι λιμένες σε όλη τη χώρα (π.χ. Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Καβάλα).

Την επισφράγιση της παραπέρα εμπλοκής σήμανε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την προηγούμενη Κυριακή Μητσοτάκης και Μπάιντεν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διαμηνύει ότι προσβλέπει «σε ακόμα στενότερη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση», ενώ «οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και τη βούλησή τους για την ενίσχυση και εμβάθυνση της εξαιρετικής ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της Άμυνας και της Ενέργειας».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Μπάιντεν απέδωσε εύσημα και ευχαριστίες στην ελληνική κυβέρνηση «για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και για τον ρόλο της ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στην περιοχή».

Τρεις μόλις μέρες μετά, ανακοινώθηκε ότι τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων «πιστοποιούνται» από τα αρμόδια όργανα της λυκοσυμμαχίας ως «ετοιμοπόλεμα» για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, στην εντατική προετοιμασία τους να αναλάβουν δράση στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού, κόντρα στη Ρωσία και στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σταθερά «στο ύψος τους» οι στρατιωτικές δαπάνες

 

Την Παρασκευή ακολούθησε η ανακοίνωση ότι η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στις δαπάνες για το ΝΑΤΟ (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) με βάση τους πίνακες που δημοσίευσε η λυκοσυμμαχία, πίσω μόνο από Πολωνία και ΗΠΑ, με βάση τα προσωρινά στοιχεία για το 2023.

Αν και τα προηγούμενα χρόνια φιγουράριζε συνήθως στη δεύτερη (πίσω μόνο από τις ΗΠΑ) ή και στην πρώτη θέση, η φετινή αλλαγή στην κατάταξη δεν οφείλεται στο ότι η Ελλάδα «έκοψε φόρα», αλλά στο γεγονός ότι ΗΠΑ και Πολωνία αύξησαν κατά πολύ τις δαπάνες τους λόγω της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κλιμακώνεται στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα παραμένει μία από τις μόλις 11 χώρες του ΝΑΤΟ που πιάνουν τον ορισμένο ήδη από το 2014 στόχο τους, κάθε χρόνο να δαπανούν για τέτοιες προτεραιότητες τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους πίνακες του ΝΑΤΟ, υπολογίζεται ότι φέτος η Ελλάδα θα δαπανήσει 6,7 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ίσες με το 3,01% του ΑΕΠ.

Οι πολεμικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κι άλλο τα επόμενα χρόνια (ήδη βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ), καθώς στη Σύνοδο της επόμενης βδομάδας γίνεται προσπάθεια να καταληχθούν τα τρία νέα «χωρικά σχέδια» του ΝΑΤΟ, «για την αντιμετώπιση των δύο βασικών απειλών για τη Συμμαχία μας, τη Ρωσία και την τρομοκρατία», όπως λένε: Ένα σχέδιο για τον Βορρά, τον Ατλαντικό και την Ευρωπαϊκή Αρκτική. Ένα για το κέντρο, που καλύπτει την περιοχή της Βαλτικής και την Κεντρική Ευρώπη. Και ένα νότιο σχέδιο για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, όπου η ελληνική αστική τάξη θα διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο «πυλώνα ασφαλείας».

ΠΗΓΗ: 902.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας