Σύνοδος Κορυφής: Χάος στο ενεργειακό–Ευχολόγια και το «μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

672
Σύνοδος Κορυφής: Χάος στο ενεργειακό

Άσφαιρες και κωμικές θριαμβολογίες Μητσοτάκη για το «τίποτα» – Καθώς ωφελημένες οι χώρες της Ιβηρικής – Μπουκάλα και μηδέν η Ελλάδα

Χαρακτηριστική η δήλωση της πρωθυπουργού της Δανίας Mette Frederiksen: “Έχουμε ένα καλό κείμενο τώρα στα συμπεράσματα και η Επιτροπή θα εργαστεί σκληρά τώρα για να εξετάσει το είδος των μέτρων που μπορούμε να λάβουμε σε βραχυπρόθεσμη αλλά και σε μακροπρόθεσμη προοπτική”

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, στις οποίες υπήρξε μεγάλη ένταση, με πληροφορίες ακόμη και για «τσακωμούς» μεταξύ τους, δεν βρέθηκε κάποια λύση στα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Κατέληξαν μόνο σε ένα κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο στην πραγματικότητα είναι «ευχολόγιο» που μεταθέτει την εξεύρεση λύσεων στο μέλλον (τον προσεχή Μάιο), μέσω ενεργειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo ήταν αυτός που έριξε την ιδέα να… μετατεθεί το θέμα στην Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να προχωρήσει το κείμενο των συμπερασματων.
Έτσι, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέληξαν σε συμβιβασμό ως προς το αίτημα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να συμπεριληφθεί, στο πλαίσιο συμπερασμάτων, η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος για τους καταναλωτές.
Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα επιβολής ανώτατων ορίων τιμών ενέργειας μετά από μια εκτενή συζήτηση για το θέμα που έθεσε η Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ”, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μεριμνήσει και για την κοινή πλατφόρμα αγοράς ενέργειας, στην οποία θα συμμετέχουν και τρίτες χώρες όπως η Ουκρανία, Μολδαβία και άλλες χώρες από τα Δυτικά Βαλκάνια.
Βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να ειδοποιούν την Επιτροπή εάν θέλουν να λάβουν μέτρα που θα αντίκεινται στους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτά τα μέτρα θα είναι προσωρινά και δεν θα υπονομεύουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν να κάνουν βέλτιστη χρήση της εργαλειοθήκης για τα μέτρα κατά της Μόσχας και αναθέτει στο Συμβούλιο της ΕΕ και την Επιτροπή, να κοινοποιήσουν στα ενδιαφερόμενα μέρη τις αποφάσεις αναφορικά με τις εισαγωγές ενέργειας.
Επίσης, η ΕΕ θα καταργήσει σταδιακά την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα το συντομότερο δυνατό, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη των Βερσαλλιών.
Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο, που θα εκπονηθεί εκ του σύνεγγυς σε συντονισμό με τα κράτη-μέλη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο θα υποβάλει η ΕΕ μέχρι το τέλος Μαΐου 2022.
Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ηγέτες των χωρών – μελών της Ε.Ε. προχώρησαν σε δηλώσεις «ικανοποίησης» από τη Σύνοδο Κορυφής.

Διαβάστε εδώ τα συμπεράσματα

Scholz (Γερμανία): «Υπήρξε μια πολύ ευρεία συζήτηση»

«Υπήρξε μια πολύ ευρεία συζήτηση» για τις τιμές της ενέργειας, είπε στους δημοσιογράφους ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, προσθέτοντας ότι «είναι σωστό που η Επιτροπή πρέπει τώρα να εξετάσει ξανά τα προβλήματα» και να υποβάλει προτάσεις.
«Υπάρχουν ορισμένες χώρες που έχουν πολύ σταθερές ιδέες για παρέμβαση στην αγορά και ανώτατα όρια τιμών», είπε.
«Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι πολύ δύσπιστοι».
Ο Scholz προέβλεψε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί θα προκύψει σίγουρα σε μελλοντικές συνόδους κορυφής της ΕΕ.
«Όσο τα προβλήματα είναι μεγάλα, θα αντιμετωπίζονται ξανά και ξανά».

Macron (Γαλλία): Πρέπει να βελτιωθεί η αποσύνδεση μεταξύ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής του φυσικού αερίου

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εξουσιοδότηση να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ελέγξει τον ενεργειακό της εφοδιασμό και να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Μacron δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι πρέπει να βελτιωθεί η αποσύνδεση μεταξύ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής του φυσικού αερίου.
Όπως σημείωσε ο Μacron, ζητήθηκε από την Κομισιόν να καθοριστεί βραχυπρόθεσμα ένα ανώτατο όριο όσον αφορά τις τιμές ενέργειας.

Mark Rutte (Ολλνδία): Ένα ανώτατο όριο τιμών μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα

Η Ολλανδία και η Γερμανία πρωτοστάτησαν στο επιχείρημα κατά της ζήτησης κυρίως των χωρών της Νότιας Ευρώπης για ανώτατο όριο τιμών.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz ανησυχούν ότι ένα ανώτατο όριο τιμών μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος των υψηλών τιμών της ενέργειας, αντί να το λύσει.
«Δεν ξέρουμε αν αυτή η λύση δεν θα επιδεινώσει το πρόβλημα», είπε.
Ταυτόχρονα, ο Rutte είπε ότι είναι διατεθειμένος να αλλάξει γνώμη εάν η περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος δείξει ότι ένα ανώτατο όριο τιμής είναι μια πραγματικά καλή ιδέα.

von der Leyen (Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Είναι καιρός να εξετάσουμε το σχεδιασμό της ενεργειακής μας αγοράς

«Η βασική αιτία των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι, σε μεγάλο βαθμό, η αστάθεια στις τιμές του φυσικού αερίου. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα χρησιμοποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη όταν αγοράζουμε φυσικό αέριο» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Ursula von der Leyen μετά τη Σύνοδο.
«Είναι καιρός να εξετάσουμε τον σχεδιασμό της ενεργειακής μας αγοράς.Θα παρουσιάσουμε τις εναλλακτικές μας τον Μάιο» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Michel (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου): Είμαστε ενωμένοι

«Είμαστε ενωμένοι», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στη συνέντευξη τύπου μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ήταν σε πλήρη αλληλεγγύη μεταξύ τους και με τους δυτικούς συμμάχους σχετικά με τις αποφάσεις για την επιβολή σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία.

Μητσοτάκης (Ελλάδα): Με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις προτάσεις της Κομισιόν 

Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «χθες είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση με τον Joe Biden, επιβεβαιώσαμε την επιμονή μας να βαδίσουμε μαζί στο μονοπάτι των κυρώσεων.
Εκφράσαμε τη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός πως κάποιες χώρες, και μέλη του ΝΑΤΟ δεν συμβαδίζουν με τις κυρώσεις, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα τους.
Προσκάλεσα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Αποφασίσαμε επίσης μαζί με άλλες χώρες και ειδικά την Γαλλία να οργανώσουμε ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη, όπου η Ρωσία δυστυχώς βάλλει χωρίς διάκριση μεταξύ στρατιωτών και αμάχων.
Μακάρι η Ρωσία να αντιληφθεί πως αυτή η πρακτική την απομονώνει».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «στα της ενέργειας είχαμε μία δύσκολη συζήτηση.
Δεν είχαμε πριν από το Συμβούλιο Κορυφής καταφέρει να βρούμε κοινό τόπο. Επιτύχαμε να υπάρξει ρητή αναφορά στο πλαφόν της τιμής του φυσικού αερίου.
Έχουμε ζητήσει η πρόεδρος της Κομισιόν να μιλήσει με όλους τους βασικούς παίκτες, προκειμένου να προτείνει λύσεις μεταξύ των οποίων και το πλαφόν.
Παραμένει ανοιχτό επίσης το ζήτημα του τρόπου που η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η κομισιόν έχει συμφωνήσει να υποβάλλει προτάσεις εντός του Μαΐου».
Πρόσθεσε δε ότι «με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις προτάσεις της Κομισιόν ότι η ΕΕ θα μπορεί κεντρικά να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τις μεγάλες χώρες παραγωγούς του καυσίμου.
Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που καταγράφηκαν στη συζήτηση, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, που είναι θετικά ώστε η ΕΕ να παρέμβει και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της για να σπάσει το παιχνίδι των κερδοσκόπων και να μην χρηματοδοτούμε τελικώς τον πόλεμο της Ρωσίας.
Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να επωμιστεί μόνη της το βάρος των υπέρογκων τιμών».
Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, έχω συγκαλέσει μία τέτοια σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προσεχή Δευτέρα.

De Croo (Βέλγιο): Η στιγμή της Ευρώπης

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo ήταν αυτός που έθεσε την ιδέα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει να εργάζεται για ένα σύστημα ανώτατων ορίων τιμών σε συνεργασία με τις εταιρείες.
«Αυτή η συνεργασία με τη βιομηχανία ήταν μια βελγική πρόταση», ισχυρίστηκε ο De Croo, και ότι «ήταν ζωτικής σημασίας για να ξεπεράσουν τη γραμμή της Γερμανίας και της Ολλανδίας».
Ο De Croo επικρότησε επίσης τη δυνατότητα ομαδικών αγορών.
Τόνισε ότι η σημερινή σύνοδος κορυφής «είναι και πάλι η στιγμή της Ευρώπης» και χαιρέτησε «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» για τη διασφάλιση ότι οι χώρες θα συνεργάζονται πλέον μεταξύ τους στον ενεργειακό τομέα για να μειώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Draghi (Ιταλία): Η συζήτηση δεν ήταν απλή»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi δήλωσε ικανοποιημένος με το τελικό κείμενο και ότι η η χώρα του «έμεινε στο βασικό σημείο των προτεραιοτήτων της, όπως η φορολόγηση των λεγόμενων «απροσδόκητων κερδών που πραγματοποιούν οι εταιρείες ενέργειας και η δυνατότητα εισαγωγής ανώτατων τιμών».
Ο Draghi είπε ότι «η συζήτηση δεν ήταν απλή» και ότι «είναι σημαντικό να υπάρξει ένα μη διχαστικό αποτέλεσμα των συζητήσεων».

Frederksen (Δανία): Εγώ νομίζω ότι έχουμε ένα καλό κείμενο τώρα στα συμπεράσματα

«Είχαμε μια μακρά συζήτηση για δύο ημέρες, και είχαμε μια παρόμοια συζήτηση πριν από δύο εβδομάδες, επειδή αυτός είναι τώρα ένας από τους κύριους στόχους μας και μια από τις κύριες προκλήσεις για όλους μας», είπε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen, προσθέτοντας: «Εγώ νομίζω ότι έχουμε ένα καλό κείμενο τώρα στα συμπεράσματα και η Επιτροπή θα εργαστεί σκληρά τώρα για να εξετάσει το είδος των μέτρων που μπορούμε να λάβουμε σε βραχυπρόθεσμη αλλά και σε μακροπρόθεσμη προοπτική».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας