Σύνοδος Κομπάρσων – Διχασμός στο κόμμα του πολέμου, Starmer – Μacron θέλουν στρατό στην Ουκρανία, η Γερμανία κάνει πίσω

207
Οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα διχασμένοι, καθώς μια σειρά κρατών, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η πολωνία και η Ισπανία έθεσαν μπλόκο στα φιλόδοξα σχέδια των σκληροπυρηνικών του ΝΑΤΟ
(upd) Σε ναυάγιο κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών ΕΕ – Βρετανίας – ΝΑΤΟ, που διεξήχθη σήμερα (17/2) στο Παρίσι, στον απόηχο του αποκλεισμού των Ευρωπαίων από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς δεν ελήφθη κανένα ουσιαστικό μέτρο που θα αλλάξει ριζικά το διπλωματικό τοπίο, ενώ ηγέτες όπως ο Scholz αρκέστηκαν σε ευχολόγια περί ενότητας.
Η πλέον ρηξικέλευθη πρόταση, σε φιλοπόλεμη κατεύθυνση προήλθε από Γαλλία και Βρετανία, οι ηγεσίες των οποίων πρότειναν την αποστολή στρατευμάτων «ακόμη και πέρα από τη γραμμή επαφής» Ρωσίας – Ουκρανίας.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα διχασμένοι, με μια σειρά κρατών, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η πολωνία και η Ισπανία να θέτει μπλόκο στα φιλόδοξα σχέδια Γάλλων και Βρετανών για την αποστολή ευρωπαϊκού στρατού στην Ουκρανία.
«Δεν πρόκειται μόνο για την πρώτη γραμμή στην Ουκρανία», εξήγησε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Keir Starmer, πριν από την άφιξή του στη συνάντηση.
«Πρόκειται για την πρώτη γραμμή της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για τη δική μας εθνική ασφάλεια και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα».
Νωρίτερα, σε άρθρο του στην The Daily Telegraph, ο Starmer είχε

διαμηνύσει ότι είναι έτοιμος να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ως εγγύηση ασφαλείας προς τις αρχές του Κιέβου, στο πλαίσιο επίλυσης της σύγκρουσης.

Επισημαίνεται ότι η άτυπη συνάντηση για την Ουκρανία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, Emmanuel Macron, και τη συμμετοχή ηγετών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επίσης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Διακαείς πόθοι από τον Rutte (γγ NATO): Η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία

Οι ηγέτες της ΕΕ που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να αναλάβουν το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία, σύμφωνα με δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, μετά τη συνάντηση κορυφής των ηγετών Βρετανίας και ΕΕ.
«Έτοιμοι και αποφασισμένοι.
Αυτό είναι το συμπέρασμά μου από τη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι.
Η Ευρώπη είναι έτοιμη και πρόθυμη να ενισχύσει τη στήριξή της και να ηγηθεί στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία», έγραψε ο Rutte στην πλατφόρμα X.
Επιπλέον, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να επενδύσει πολύ περισσότερους πόρους στον τομέα της ασφάλειας.
«Οι λεπτομέρειες θα πρέπει να καθοριστούν, αλλά οι δεσμεύσεις είναι ξεκάθαρες», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Von der Leyen (Κομισιόν): Οι Ευρωπαίοι έδειξαν από το Παρίσι ότι η Ουκρανία αξίζει την «ειρήνη μέσω της ισχύος»

AP23280599632804.webp

Οι ηγέτες που συμμετείχαν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Παρίσι επιβεβαίωσαν ότι «η Ουκρανία αξίζει την ειρήνη μέσω της δύναμης», όπως τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) Ursula von der Leyen μετά τη συνάντηση, αντιστρέφοντας έτσι τεχνηέντως τη γνωστή φράση του Donald Trump.
«Σήμερα στο Παρίσι επιβεβαιώσαμε ότι η Ουκρανία αξίζει την ειρήνη μέσω της δύναμης. Ειρήνη που σέβεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική της ακεραιότητα, με αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας», έγραψε στο Χ.
Σύμφωνα με την ίδια, «η Ευρώπη παρέχει όλο το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία».
«Ταυτόχρονα, πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνα στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο Scholz θέλει την εισαγωγή της ΕΕ σε καθεστώς πολεμικής οικονομίας για χάρη του Zelensky – «Εκτός δημοσιονομικών περιορισμών τα εξοπλιστικά»

8467.avif

Αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου, ο Γερμανός Καγκελάριος Scholz μίλησε για το πώς η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, σπεύδοντας δε να διαβεβαιώσει το Κίεβο ότι μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη της Ευρώπης.
«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπάρχουν συνομιλίες για μια ειρηνευτική συμφωνία, αλλά για εμάς είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να είναι μια ντιρεκτίβα», είπε.
Εξήγησε, επίσης, ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της, να συνεχίσει την πορεία της προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να έχει δικό της ισχυρό στρατό.
Όπως ξεκαθάρισε ο γερμανός Καγκελάριος, «αυτά τα θέματα δεν είναι προς διαπραγμάτευση».
Επανήλθε επίσης στην ιδέα της μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, προτείνοντας ότι κάθε δαπάνη άνω του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους υφιστάμενους περιορισμούς.
Λέει ότι απαιτούνται νέες πηγές χρηματοδότησης, ώστε η περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας να μην προέλθει από περικοπές στους εγχώριους προϋπολογισμούς και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Ερωτηθείς για μια ακόμη φορά για την ιδέα της ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής δύναμης, επανέλαβε την πάγια γερμανική γραμμή ότι τέτοιες συζητήσεις είναι πρόωρες.
Υποσημείωσε ότι τον ενοχλούν τέτοιες προτάσεις, καθώς είναι κερδοσκοπικές και προηγούνται των όποιων ειρηνευτικών συνομιλιών, απορρίπτοντάς τες ως «εξαιρετικά ακατάλληλες».
Τέλος, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης υπογράμμισε την αναγκαιότητα να μην υπάρξει ρήξη μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας, καθώς ανέδειξε τη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Μαδημένο το «κόκκινο κοράκι του πολέμου» – Ο Starmer έκανε πίσω, η Βρετανία θα στείλει στρατό στην Ουκρανία μόνο με εγγυήσεις ΗΠΑ

2023-07-16T094428Z_1278314670_MT1FTRPLC000JCCG88_RTRMADP_3_FUTURE-PUBLISHING-1304x733.png

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Keir Starmer, ξεκαθάρισε από το Παρίσι, ότι η πιθανή ανάπτυξη ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία θα πρέπει να συνοδεύεται από ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας από την Ουάσινγκτον.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, μετά τη συμμετοχή του σε άτυπη συνάντηση για την Ουκρανία στο Παρίσι, ο Starmer τόνισε:
«Είμαι έτοιμος να εξετάσω την αποστολή βρετανικών δυνάμεων [στην Ουκρανία] μαζί με άλλες χώρες, εφόσον υπάρξει μια διαρκής ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, αυτό πρέπει να υποστηριχθεί ξεκάθαρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί μια νέα ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας», ανέφερε.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, θα συζητήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, τα «βασικά στοιχεία μιας διαρκούς ειρήνης».
Ο Starmer αποκάλυψε ότι είχε συνομιλία με τον Volodymyr Zelensky στις 14 Φεβρουαρίου και θα επικοινωνήσει ξανά μαζί του τις επόμενες ημέρες.
«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά ένα υπαρξιακό ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη.
Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, μια ευκαιρία που εμφανίζεται μία φορά σε κάθε γενιά για τη συλλογική ασφάλεια της ηπείρου μας», δήλωσε.
«Μόνο μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία που θα διασφαλίζει την κυριαρχία της μπορεί να αποτρέψει τον Putin από περαιτέρω επιθετικότητα», υπογράμμισε.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να λειτουργήσουν ως εγγυητής («backstop») για την αποτροπή μιας νέας ρωσικής επίθεσης, έπειτα από έκτακτες συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τον πόλεμο.
Τέλος, σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Trump, που κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, λέγοντας ότι «αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη» και προσθέτοντας:
«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, τόσο σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες όσο και τις δυνατότητες που παρέχουμε στην Ουκρανία».

Η Πολωνία λέει όχι στην αποστολή στρατού στην Ουκρανία – Για εγγυήσεις χωρίς αντίκρισμα έκανε λόγο ο Tusk

Eξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ – ΕΕ – Βρετανίας, ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις χωρίς την παρουσία της Ουκρανίας είναι αδύνατες, ωστόσο απέρριψε την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, εξήγησε ότι η Σύνοδος δεν άλλαξε τίποτα στην πολωνική άποψη, αλλά έσπευσε να καταδείξει τη σημασία της πολωνικής υποστήριξης στην υλικοτεχνική υποδομή και στην ευρύτερη ανθρωπιστική υποστήριξη για την Ουκρανία.
«Εάν είναι δυνατόν να προσφερθούν εγγυήσεις ασφαλείας μέσω της παρουσίας, με τις ΗΠΑ, με το ΝΑΤΟ, τότε η Πολωνία θα δραστηριοποιηθεί με διάφορους τρόπους, αλλά δεν προβλέπω την αποστολή πολωνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Παράλληλα προέβη σε μια μακρά αναφορά σε άλλους τρόπους με τους οποίους η Πολωνία υποστηρίζει την Ουκρανία και πως πρέπει να φροντίσει και για την ασφάλειά της.
«Η Πολωνία και οι χώρες της ανατολικής πλευράς βρίσκονται κατά μία έννοια στην πρώτη γραμμή, συνορεύοντας με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την εμπόλεμη Ουκρανία. … Όταν πρόκειται για την Πολωνία, τη Βαλτική, χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές και συμμαχικές επενδύσεις στην ασφάλειά μας», ανεφερε.
Εάν αυτές οι χώρες «δεν είναι ασφαλείς, υποστηριζόμενες από ολόκληρη τη συμμαχία … δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσουν αποτελεσματικά την Ουκρανία», πρόσεθεσε.
«Εάν η ΕΕ δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τότε γιατί να δώσει εγγυήσεις σε άλλους; Ιδιαίτερα αφού ούτως ή άλλως αυτές θα είναι κενές εγγυήσεις», τόνισε αφοπλιστικά.
«Θέλουμε οι όποιες μελλοντικές υποχρεώσεις προς την Ευρώπη να είναι σοβαρές. Τυχαίνει η Ουκρανία να είχε διαφορετικές εγγυήσεις στο παρελθόν, ξεκινώντας από το μνημόνιο της Βουδαπέστης…».
Επιπλέον επανέλαβε ότι οποιαδήποτε ειρήνη στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι δίκαιη και διαρκής και ότι η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Σε κάθε περίπτωση, οι ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με τα επόμενα βήματα, κατέληξε ο Tusk.

Στο όνομα της ειρήνης μιλάει ο Sanchez – Η Frederiksen εκπροσώπησε Σκανδιναβικές και Βαλτικές χώρες

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, επεσήμανε ότι «η Ευρώπη επιθυμεί την ειρήνη», αλλά μια ειρήνη που «θα διαφυλάσσει τις αρχές στις οποίες βασίζεται η διεθνής τάξη».
«Μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία και η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης είναι αλληλένδετες», τόνισε.
Παράλληλα, μηνύματα καταφθάνουν και έξω από το Ελιζέ.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ulf Kristersson, ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η χώρα του, καθώς και η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής, εκπροσωπούνται από την πρωθυπουργό της Δανίας, Mette Frederiksen.

Τόνισε επίσης ότι οι χώρες αυτές είναι «ενωμένες και σταθερές στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία».
«Αυτό που φέρνουμε στις συνομιλίες στο Παρίσι είναι η ξεκάθαρη θέση ότι καμία διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνεται για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας της Ουκρανίας, ενώ η στήριξη προς τη χώρα πρέπει να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί», υπογράμμισε.

Ρωσία: Η ΕΕ και η Βρετανία είναι ανίκανες να φτάσουν σε συμφωνία – Δεν θα αποτελέσουν μέρη της διαπραγμάτευσης για την Ουκρανία

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Μεγάλη Βρετανία είναι απολύτως ανίκανες να φτάσουν σε συμφωνία και δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος μελλοντικών συμφωνιών για την Ουκρανία, σχολίασε νωρότερα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vasily Nebenzya.
Ο Nebenzya, μιλώντας σε συνεδρίαση αφιερωμένη στη 10η επέτειο της υιοθέτησης του Ψηφίσματος 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ενέκρινε το Πακέτο Μέτρων για την Εφαρμογή των Συμφωνιών του Minsk, τόνισε ότι η άνοδος των Ρεπουμπλικανών στην εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει δημιουργήσει μια ευκαιρία για τον τερματισμό της ενεργής φάσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
“Η ευκαιρία να μετατραπεί η Ουκρανία σε ένα πολιτισμένο κράτος, όπου θα υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα όλων των πολιτών, χωρίς καμία διάκριση με βάση πολιτικά, γλωσσικά ή εθνικά χαρακτηριστικά, χάθηκε“, υπογράμμισε.
“Κύριε Πρόεδρε, όλοι βλέπουμε τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο σήμερα, μετά την άνοδο της Ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Όπως ζητούσαμε εδώ και πολλούς μήνες, η διπλωματία έχει επιτέλους μπει στο παιχνίδι. Υπάρχει μια πιθανότητα η ενεργή φάση της κρίσης στην Ουκρανία να τελειώσει σύντομα.
Ο Ρώσος διπλωμάτης επεσήμανε ότι η εκεχειρία και η παγιοποίηση της σύγκρουσης κατά μήκος της γραμμής επαφής δεν αποτελούν από μόνες τους εγγύηση για την επίλυσή της.
“Αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα από το Minsk, και πρέπει να το κατανοήσουν όσοι θα εργαστούν για τη χάραξη των νέων πλαισίων πιθανών συμφωνιών.
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ‘πολιτικοί νάνοι’ δεν κρύβουν το γεγονός ότι, σε περίπτωση εκεχειρίας, σκοπεύουν να προχωρήσουν στον επανεξοπλισμό της Ουκρανίας και να την προετοιμάσουν για την επανέναρξη του πολέμου.”, εξήγησε ο Nebenzya.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας