Συνέντευξη Π.Λαφαζάνη στη Free-Sunday-Ποιοι είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

1962
Ποιοι είναι υπεύθυνοι

Η συνέντευξη δόθηκε στον Χρήστο Μάτη

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Στην Ουκρανία δεν έχουμε απλώς και μόνο ένα Ουκρανορωσικό πόλεμο αλλά ένα πόλεμο που σχεδίασαν, προκάλεσαν και εκτελούν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι πιο αμερικανόδουλοι κύκλοι της ΕΕ και της Δύσης για την προώθηση των κοσμοκρατόρικων παγκοσμιοποιητικών σχεδίων τους εναντίον της Ρωσίας και εναντίον κάθε χώρας και λαού που διεκδικεί την ανεξαρτησία και την αυτονομία του.

  1. Τι συμβαίνει στην Ουκρανία; Άλλος εισβάλλει, άλλος φταίει;

Απάντηση:

Ο μεγάλος Έλληνας στοχαστής, Παν. Κονδύλης, εξηγεί θαυμάσια στο μνημειώδες έργο του, «Θεωρία Πολέμου», ότι αυτός που ξεκινάει έναν πόλεμο δεν είναι κατ’ ανάγκη και ο επιτιθέμενος.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι τωρινός. Μαίνεται από το 2014 με το αμερικανικό-ναζιστικό πραξικόπημα Μέινταν στο Κίεβο, το οποίο ανέτρεψε τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του Γιανουκόβιτς. Έκτοτε ξεκίνησαν οι διώξεις και οι ουκρανικές στρατιωτικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, στην ουσία μια γενοκτονία, κατά των Ρώσων γηγενών πολιτών της Ουκρανίας με θύματα χιλιάδες Ρώσους αλλά και ομογενείς Έλληνες, επιχειρήσεις οι οποίες πρόσφατα κορυφώθηκαν. Ακολούθησε η αθέτηση από πλευράς Ουκρανίας των συμφωνιών του Μίνσκ, ενώ στη συνέχεια είχαμε την εμμονή του ουκρανικού καθεστώτος για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χωρίς αντιρρήσεις από το τελευταίο και την πρόθεση εγκατάστασης πυρηνικών πυραύλων στο ουκρανικό έδαφος.

Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα αυτήν την επέμβαση την σχεδίασαν επί χρόνια, την επιδίωξαν και την προκάλεσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, γιατί έτσι θεωρούσαν ότι μπορούν να επαναφέρουν τον Ψυχρό Πόλεμο, να ξεκόψουν απολύτως την Ευρώπη από τη Ρωσία, να την στρέψουν εχθρικά εναντίον της και μαζί να απομονώσουν και να εκθέσουν τη Ρωσική πλευρά και τελικά να κερδίσουν έδαφος στη προσπάθειά τους για παγκόσμια μονοκρατορία.

Όμως, τα σχέδια τους αυτά θα πέσουν στο κενό και θα αποτύχουν. Ήδη αποτυγχάνουν.

  1. Η εθνική ανεξαρτησία ήταν πάντοτε δεσπόζουσα αξία για την Αριστερά; Δεν τη δικαιούται η Ουκρανία;

Απάντηση:

Ασφαλώς η Ουκρανία δικαιούται 100% την ανεξαρτησία της. Δεν πιστεύω όμως ότι η ανεξαρτησία της διασφαλίζετο και ούτε διασφαλίζεται με την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι κατάλοιπο του ψυχροπολεμικού παρελθόντος και πρέπει να διαλυθεί. Δεν πιστεύω ότι χώρες που βρίσκονται στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, είναι ανεξάρτητες. Όπως δεν πιστεύω ότι η ανεξαρτησία μιας χώρας επιτυγχάνεται με διωγμούς αυτόχθονων πληθυσμών, στη συγκεκριμένη περίπτωση των Ρώσων, με τα τάγματα Αζόφ ούτε με το να τίθενται εκτός νόμου το κομμουνιστικό κόμμα και σειρά αριστερών ή «φιλορωσικών» και δημοκρατικών κομμάτων και φυσικά ούτε με το κάψιμο ζωντανών δεκάδων συνδικαλιστών στην Οδησσό.

  1. Άρα τι διαφορά έχουν οι σοβιετικές επεμβάσεις σε Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία κι Αφγανιστάν από τις ρωσικές σε Γεωργία και Ουκρανία;

Απάντηση:

Καταρχάς, ανεξάρτητα από προτιμήσεις, διαφέρει αρκετά η σημερινή Ρωσία από το παλιότερο Σοβιετικό καθεστώς που κατέρρευσε. Οι απαράδεκτες επεμβάσεις της Σοβιετικής Ένωσης σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Τσεχοσλοβακία κλπ γίνονταν περισσότερο για λόγους μονολιθικής ορθοδοξίας του υπαρκτού Σοσιαλισμού, ενώ η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν σχετίζεται με το οικονομικο-κοινωνικό καθεστώς τής τελευταίας αλλά κυρίως με τους λόγους που προανέφερα. Είναι δύο πολύ διαφορετικές καταστάσεις σε δύο πολύ διαφορετικές συνθήκες, που δεν είναι συγκρίσιμες και δεν μπαίνουν εύκολα στο ίδιο καλούπι

  1. Σε όλη την Ευρώπη, ωφελημένες από την στήριξη στην εισβολή βγαίνουν οι ακροδεξιές δυνάμεις. Μήπως η ρωσική εισβολή είναι δεξιά πολιτική;

Απάντηση:

Οι ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη έχουν ούτως ή άλλως μια ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα, η οποία δεν σχετίζεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά κυρίως με την προσκόλληση της Αριστεράς σε παρωχημένα στερεότυπα ή με την ενσωμάτωση της στο σημερνό σύστημα και βεβαίως με την αποτυχία της Αριστεράς σε Ελλάδα και σε Ευρώπη να αναδείξει μια εναλλακτική πειστική και αποτελεσματική πρόταση για το σήμερα και το αύριο απέναντι στη σημερινή κρίση.

Αντίθετα, θα έλεγα, ότι οι ακροδεξιές δυνάμεις “νομιμοποιούνται” και κερδίζουν έδαφος από την προβολή και την “εξύμνηση” των ναζιστικών ουκρανικών ταγμάτων του Αζόφ, του Χαϊντάρ, του Δεξιού Τομέα και της ναζιστικής φυλής του Στεπάν Μπαντέρα, πράγμα που δυστυχώς έγινε πρόσφατα και στην ελληνική Βουλή.

  1. Συμμερίζεστε την άποψη ότι ο Πούτιν εκβιάζει τη Δύση με την ενέργεια; Αν είχατε παραμείνει στην εξουσία το 2015, πως θα διαχειριζόσασταν την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία;

Απάντηση:

Έχουμε εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία στο τομέα της ενέργειας αλλά και εξάρτηση της Ρωσίας από την Ευρώπη λόγω των εσόδων από τις πωλήσεις ενεργειακών προϊόντων. Η σχέση είναι αμφίδρομη. Η Ρωσία στην πραγματικότητα δεν εκβιάζει την Ευρώπη. Αντίθετα, εκπληρώνει στο ακέραιο όλες τις συμβατικές της ενεργειακές υποχρεώσεις με τα υπάρχοντα συμβόλαια και με τις συμφωνημένες τιμές. Δεν είναι εκβιασμός το να απαιτεί η Ρωσία να πληρώνεται για το αέριο σε ρούβλια και να μην το δίνει δωρεάν, αφού η Δύση έχει κλείσει με κυρώσεις την στρόφιγγα των πληρωμών της σε συνάλλαγμα από τη Ρωσία.

Αν είχα παραμείνει στη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ψηφίζετο τότε το τρίτο μνημόνιο, με τη συμφωνία που είχα υπογράψει με τη Ρωσία στην Αγία Πετρούπολη στις 16/6/2015 για το «Νότιο Ευρωπαϊκό αγωγό» με ρωσικό αέριο που θα πέρναγε από την Ελλάδα, θα προμηθευόμαστε αυτό το αέριο σήμερα τουλάχιστον 5 φορές φθηνότερα.

Δυστυχώς, όμως, οι μνημονιακές παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ φρόντισαν να ψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο και να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων την άκρως συμφέρουσα ελληνορωσική ενεργειακή συμφωνία. Γνωρίζει όμως κανείς αυτήν την υπόθεση; Ελάχιστοι την γνωρίζουν γιατί έχει αποσιωπηθεί πλήρως από το κατεστημένο και τη χειραγωγημένη ενημέρωση.

  1. Εσείς διαφωνείτε με την χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του βομβαρδισμένου μαιευτηρίου από την Ελλάδα;

Απάντηση:

Συμφωνώ με οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και στον τραγικά δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

  1. Σας ενοχλεί να σας καταλογίζουν εξαρτημένα αντανακλαστικά αντίδρασης σε ό,τι είναι δυτικό;

 Απάντηση:

Δεν έχω κανένα δογματικό αντιδυτικισμό. Κάθε άλλο, αν και υποστηρίζω μια διαφορετική πολιτικο-οικονομικο-κοινωνική πρόταση για την Ελλάδα και τη Δύση.

Με αυτό που διαφωνώ ριζικά είναι με την επικυριαρχία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Δυτικό κόσμο και με μια Ευρώπη Γερμανικό φέουδο.

  1. Κι αν χάσει ο Πούτιν;

Απάντηση:

Δεν νομίζω ότι έχει αρκετές πιθανότητες μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό που πάντως και πρώτα απ’ όλα και επειγόντως χρειάζεται η Ευρώπη και ο κόσμος είναι να αποφευχθεί ένας τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, που δυστυχώς βρίσκεται σε εξέλιξη. Να επικρατήσει γρήγορα η ειρήνη και να διαμορφώσουμε ένα νέο συλλογικό σύστημα πραγματικής ασφάλειας και συνεργασίας σε όλη την ήπειρό μας από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας