Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στα σύνορα Ταϊλάνδης-Καμπότζης – «Αν δεν σταματήσουν θα έχουμε ολοκληρωτικό πόλεμο»

130

Η Καμπότζη θεωρείται φιλικό κράτος για την Κίνα – Η Ταϊλάνδη συνδέεται με δυτικές μυστικές υπηρεσίες

Η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη εμπλέκονται στις χειρότερες συγκρούσεις τους εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ανταλλάσσοντας πυρά πυροβολικού στα αμφισβητούμενα σύνορά τους, με τουλάχιστον 16 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες χιλιάδες να έχουν εκτοπιστεί.

Την ίδια στιγμή ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Φούμθαμ Γουετσαγιατσάι είπε ότι εάν συνεχιστεί η κρίση αυτό σημαίνει ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών!

O συγκεκριμένος υπηρετεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης μετά την αποπομπή της Παετονγκτάρν Σιναβάτρα τον Ιούλιο του 2025.

Την 1η Ιουλίου 2025, η Παετονγκάρν τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το Συνταγματικό Δικαστήριο λόγω διαρροής τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ αυτής και του πρώην ηγέτη της Καμπότζης Χουν Σεν, στην οποία εμφανίστηκε «υποτελής» σε αυτόν μετά την κρίση του Μαΐου στα σύνορα Ταϊλάνδης-Καμπότζης.

Ίσως η αποπομπή της να παίζει σημαντικό ρόλο στην τωρινή σύγκρουση.

Συγκεκριμένα 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή των συνόρων Ταϊλάνδης-Καμπότζης, καθώς τα πυρά του πυροβολικού και από τις δύο πλευρές συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα.

Η Καμπότζη θεωρείται φιλικό κράτος για την Κίνα. Η Ταϊλάνδη έχει ισχυρούς δεσμούς με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες και είναι ο ιστορικός αντίπαλος της Καμπότζης.

Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καλό «μάτι» το γεγονός ότι η Κίνα χρησιμοποιεί την Καμπότζη για να επεκτείνει την επιρροή της στην ASEAN.

Ως εκ τούτου, αυτή η αψιμαχία Ταϊλάνδης-Καμπότζης για πολλούς αναλυτές αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης γεωπολιτικής σύγκρουσης που όμως προβληματίζει το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ξεκίνηση.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης προειδοποίησε πριν από λίγο ότι οι συγκρούσεις στα σύνορα με την Καμπότζη, θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Οι δύο γείτονες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας εμπλέκονται σε μια εδαφική διαμάχη που χρονολογείται από την εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας.

Η τελευταία κλιμάκωση ακολούθησε τις αυξημένες εντάσεις που ξεκίνησαν στα τέλη Μαΐου, όταν φέρεται να σκοτώθηκε ένας Καμποτζιανός στρατιώτης.

Οι χώρες αλληλοκατηγορούνται για την πρόκληση της βίας και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.

 

 

 

 

 

 

Η σύγκρουση προς το παρόν «παραμένει περιορισμένη σε αψιμαχίες», αλλά ο κίνδυνος κλιμάκωσης παραμένει, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Φούμθαμ Γουετσαγιατσάι σε δημοσιογράφους στην Μπανγκόκ.

Οι μάχες συνεχίστηκαν νωρίς την Παρασκευή, σύμφωνα με τον στρατό της Ταϊλάνδης.

Η Μπανγκόκ ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη F-16 για να χτυπήσουν στρατιωτικές θέσεις της Καμπότζης.

Καμποτζιανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ταϊλανδέζικες επιθέσεις στην επαρχία Όνταρ Μίντσι προκάλεσαν θύματα μεταξύ των αμάχων, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου του ηγουμένου του ναού Πρασάτ Τα Μουέν Τομ.

Ο συγκεκριμένος ναός αποτελεί το βασικό σημείο διένεξης των δύο κρατών.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Άνουαρ Ιμπραχίμ, ο οποίος προεδρεύει επί του παρόντος του Συνδέσμου Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), δήλωσε ότι μίλησε τόσο με τον Φούμθαμ όσο και με τον πρωθυπουργό της Καμπότζης, Χουν Μανέτ, για να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Χαιρετίζω τα θετικά μηνύματα και την προθυμία που έδειξαν τόσο η Μπανγκόκ όσο και η Πνομ Πενχ να εξετάσουν αυτή την πορεία προς τα εμπρός», δήλωσε ο Ανουάρ, προσφέροντας τη βοήθεια της Μαλαισίας.

Η Κίνα, δήλωσε ότι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο χωρών θα εξυπηρετούνταν καλύτερα από μια ειρηνική επίλυση.

«Έχοντας κατά νου το κοινό συμφέρον και τις ανησυχίες των χωρών της περιοχής, η Κίνα τηρεί μια δίκαιη και αμερόληπτη στάση», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκουό Τζιακούν.

Η Μπανγκόκ υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις με την Πνομ Πενχ.

Παρά τις αυξανόμενες εντάσεις, οι διασυνοριακές αεροπορικές υπηρεσίες συνεχίζονται, σύμφωνα με την αρχή πολιτικής αεροπορίας της Καμπότζης, η οποία έχει δώσει οδηγίες στις πολιτικές πτήσεις να αποφεύγουν τις ζώνες συγκρούσεων.

Η Καμπότζη είναι πολύ πιο αδύναμη και μικρότερη από πολλές απόψεις σε σχέση με την Ταϊλάνδη σε ότι αφορά την οικονομία, τον πληθυσμό, το στρατιωτικό προσωπικό, τον αμυντικό προϋπολογισμό, την αμυντική ικανότητα κ.λπ.

Επίσης, πάνω από ένα εκατομμύριο Καμποτζιανοί εργάζονται στην Ταϊλάνδη και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας καταγωγής τους.

Συνεπώς τίθεται το ερώτημα ποιος ξεκίνησε πρώτος την διένεξη αυτή και γιατί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας