Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν: Ευρεία ατζέντα συνεργασίας και πρωτοβουλιών-Διάλογος Ρωσίας-ΗΠΑ, αέριο, πυρηνική ενέργεια

961

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο των επαφών τους στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, για την 6η Σύνοδο Κορυφής της Διάσκεψης για τη Συνεργασία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA). Η συνάντησή τους διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα.

Μετά τις πρώτες χειραψίες και τις πρώτες δηλώσεις, κεκλεισμένων των θυρών για τα ΜΜΕ συνεχίζεται η συνάντηση των δύο εταίρων στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερντογάν παρουσίασε στον Πούτιν πρόταση για διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Δύσης, συνεχίζοντας την προσπάθεια να καταστεί η Τουρκία ενδιάμεσος της Ρωσίας με τις δυτικές χώρες σε όλα τα θέματα. Εάν ο Πούτιν απαντήσει θετικά στην πρόταση, η Τουρκία πρέπει να επικοινωνήσει με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της Ενέργειας, μετά και την πρόταση του Ρώσου προέδρου να καταστεί η Τουρκία διαμετακομιστικός κόμβος ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Συρία.  Η πρόταση έρχεται καθώς η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει το ενεργειακό της πλεονέκτημα απέναντι στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα ανακατευθύνει τις προμήθειες μακριά από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream της Βαλτικής, που υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις τον περασμένο μήνα, θέμα που είναι ακόμη υπό έρευνα.

Αν και στην αρχική δήλωση του Κρεμλίνου σχετικά με τη συνάντηση, λεγόταν ότι ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και το ζήτημα της Ουκρανίας, εν τέλει, με νέα ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, μετά το πέρας της συνάντησης, γνωστοποίησε ότι το θέμα της Ουκρανίας δεν συζητήθηκε.

Δηλώσεις Πούτιν

“Εσείς και εγώ, παρ’ όλες τις δυσκολίες, βρίσκουμε ευκαιρίες να συναντιόμαστε τακτικά, να επικοινωνούμε. Αυτό αποφέρει καλά αποτελέσματα, πρέπει να σημειώσω ότι όλες οι συμφωνίες μας, οι οποίες επιτεύχθηκαν κατά την επίσκεψή σας στο Σότσι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, εφαρμόζονται”, δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι οι εργασίες για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού, στα νοτιοδυτικά του λιμανιού του Τασουτζού, που είναι κοντά στη Σελεύκεια Ισαυρίας, συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. “Αυτή τη στιγμή 22 χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται στο πεδίο”, είπε.

Εκτός αυτού ενημέρωσε ότι οι προμήθειες υδρογονανθράκων από τη Ρωσία προς την Τουρκία συνεχίζονται εν πλήρη ροή. “Ο TurkStream λειτουργεί με επιτυχία, παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες για ανατίναξή του“, είπε. “Όπως έχετε ακούσει, επιχειρήθηκε να ανατιναχθεί αλλά, δόξα τω Θεώ, αυτό δεν συνέβη, λειτουργεί με επιτυχία”, σημείωσε ο Πούτιν.

Παράλληλα, αναπτύσσοντας το σχέδιό του να καταστεί η Τουρκία διαμετακομιστικός κόμβος φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ, ο Πούτιν χαρακτήρισε την Τουρκία “την πιο αξιόπιστη διαδρομή”. “Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος παροχής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε.

“Στόχος μας είναι να φέρουμε τα πρώτα καύσιμα τον Μάιο του επόμενου έτους, οπότε θα μπούμε σε μια νέα φάση. Η Τουρκία έχει γίνει η ασφαλέστερη διαδρομή. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον αγωγό φυσικού αερίου πιο εντατικά. Ο όγκος των συναλλαγών μας αυξάνεται. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για άλλα θέματα. Θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία το μεγαλύτερο κέντρο φυσικού αερίου στον κόσμο”.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι τιμές φυσικού αερίου “έχουν φτάσει στο Θεό”, σχολίασε ότι αν το σχέδιό του πραγματωθεί τότε οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούν να διαμορφώνονται χωρίς “πολιτικές κορόνες”.

Δηλώσεις Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησε το θέμα της εξαγωγής ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων: “Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης ενισχύοντάς την και να μεταφέρουμε ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα στις υπανάπτυκτες χώρες μέσω Τουρκίας. Τα βήματα που θα κάνουν η Τουρκία και η Ρωσία σε αυτή τη διαδικασία θα ενοχλήσουν ορισμένους κύκλους, αλλά θα κάνουν και τις υπανάπτυκτες χώρες ευτυχισμένες”, είπε ο Ερντογάν.

Ως προς το θέμα του Ακουγιού ο Ερντογάν, δεν έμεινε εκεί, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ζητώντας νέα ρωσική επένδυση στη Σινώπη: “Το άνοιγμα της πρώτης τουρμπίνας του Ακουγιού το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα κάνει έναν διαφορετικό ήχο στον κόσμο. Εάν μπορεί να γίνει ένα βήμα σχετικά με τη Σινώπη, αυτό φυσικά θα έχουν πολύ διαφορετικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα”. είπε.

Στην τηλεοπτικώς καλυφθείσα ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ερντογάν δεν σχολίασε την ιδέα του διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου.

Έντεκα χώρες εκπροσωπούνται στη Σύνοδο Κορυφής της CICA σε επίπεδο αρχηγών κρατών: Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία (με ιδιότητα παρατηρητή), Ιράν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Παλαιστίνη, Ρωσία, Τατζικιστάν, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Κατάρ, ενώ οι υπόλοιπες εκπροσωπούνται σε διάφορα άλλα επίπεδα.

Πέτρος Κράνιας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας