Συναγερμός στο Ισραήλ: Το Ιράν με Su-35 και R-37M κλειδώνει Μ.Ανατολή

2282

Έρχεται νέο “deal” για S-400 με Su-57

Αρχίζουν να στενεύουν απελπιστικά τα περιθώρια επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν καθώς ο Ιρανός Υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε την οριστικοποίηση της προμήθειας μαχητικών Su-35, επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28 και εκπαιδευτικών αεροσκαφών Yak-130.

Πληροφορίες αναφέρουν την απόκτηση τουλάχιστον δύο Μοιρών Su-35 εξοπλισμένα με ότι καλύτερο διαθέτει η ρωσική Αεροπορία ενώ το Ιράν θα αποκτήσει, μόλις αυτό καταστεί εφικτό, και την εξαγωγική έκδοση του Su-57, πιθανότατα μαζί με S-400.

Τα Su-35 έρχονται πακέτο με τον πύραυλο αέρος-αέρος R-37M, το βεληνεκές του οποίου υπερβαίνει σύμφωνα με κάποιες αναφορές τα 300 χλμ δημιουργώντας σοβαρότατο πρόβλημα για τις μοίρες F-16 και F-15 του Ισραήλ.

Στην αμυντική συμφωνία Ιράν-Ρωσίας περιλαμβάνεται και η μεταφορά τεχνογνωσίας για επισκευή και συντήρηση των Su-35.

Τέλος, το Ιράν θα παραλάβει τουλάχιστον 18 επιθετικά ελικόπτερα Mi-28.

Το Ιράν βάζει τις βάσεις για επιτάχυνση της απόκτησης πυρηνικών όπλων έχοντας πλέον το κατάλληλο αντιαεροπορικό οπλοστάσιο…

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία Ιράν-Ρωσίας

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας του Ιράν, Ταξίαρχος Μαχντί Φαραχί, στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, η Τεχεράνη ολοκλήρωσε τις συμφωνίες με τη Ρωσία για να προμηθευτεί και για να παραλάβει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-35, επιθετικά ελικόπτερα τύπου Mi-28 και εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Yak-130.

Ο Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε κατηγορηματικά ότι τα Su-35, Mi-28 και Yak-130 θα ενταχθούν επίσημα στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις ιρανικές αεροπορικές δυνάμεις και πλέον είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την παραλαβή τους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πλέον το Ιράν διαθέτει τον ισχυρότερο στόλο στρατιωτικών ελικοπτέρων στην περιοχή όχι μόνο ποιοτικά αλλά και ποσοτικά.

Το Ιράν δεν έχει αποκτήσει κανένα καινούργιο μαχητικό αεροσκάφος εδώ και πολλά χρόνια, με μοναδική εξαίρεση έναν σημαντικό αριθμό ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29 και Su-24 τη δεκαετία του 1990, ενώ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με τη Μόσχα, στο πεδίο της στρατιωτικής, εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος του Ιράν, τα πρώτα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Yak-130 έφτασαν στη χώρα, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Το WarNews247 ήταν το μοναδικό site που αποκάλυψε τον Αύγουστο του 2022 ότι το Ιράν θα παραλάβει τα 21 Su-35 που προορίζονταν για την Αίγυπτο.

Ειδικότερα, η Ρωσία κατασκεύασε αρχικά τα Su-35 για την Αίγυπτο, αλλά η πώληση θα προκαλούσε κυρώσεις των ΗΠΑ βάσει του νόμου CAATSA. Ο ρωσικός όμιλος United Aircraft Corporation βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων και ως εκ τούτου, η Αίγυπτος, φοβούμενη ότι θα της επιβληθούν κυρώσεις, υποχώρησε από τη συμφωνία.

YAK-130 προσγειώθηκαν στο Ιράν – Θα εκπαιδευτούν οι πιλότοι στα Su-35

Τα πρακτορεία ειδήσεων του Ιράν ανέφεραν ότι εκπαιδευτικά αεροσκάφη YAK-130 ρωσικής κατασκευής προσγειώθηκαν στη χώρα και έχουν ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο εκπαιδευτικά αεροσκάφη ΥΑΚ-130 τα οποία ενσωματώθηκαν στην 8η αεροπορική βάση στο Ισφαχάν.

Η επιχείρηση έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα με την μεταφορά τους να γίνεται από αεροσκάφη Αn-124.

Τα αεροσκάφη λειτουργούν και ως αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης καθώς διαθέτουν ποικιλία οπλισμού και βομβών.

Το ιρανικό πρακτορείο ISNA ανέφερε ότι το προηγμένο εκπαιδευτικό αεροσκάφος YAK-130 είναι σε θέση να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των πιλότων για να μάθουν να πετούν μαχητικά 4ης γενιάς.

Το Ιράν στέλνει Fateh-110 και Zolfaghar στη Ρωσία

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, είναι πολύ πιθανό το Ιράν να δώσει τεχνογνωσία και άδεια κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων στη Μόσχα.

Μια εκτίμηση πληροφοριών που κοινοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε Ουκρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους υποστηρίζει ότι η αμυντική βιομηχανία του Ιράν προετοιμάζει μια πρώτη αποστολή πυραύλων Fateh-110 και Zolfaghar, δύο γνωστών ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς ικανούς να πλήξουν στόχους σε αποστάσεις 300 και 700 χιλιόμετρα, αντίστοιχα, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Το Ιράν διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στη Μέση Ανατολή. Oι νεότερες εκδόσεις των Fateh-110 και του Zolfaghar θεωρούνται από τους ειδικούς ότι είναι και ισχυρές και αρκετά ακριβείς. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ηλεκτροοπτικά συστήματα καθοδήγησης που επιτρέπουν στους χειριστές πυραύλων να τους καθοδηγούν στην τελική τους προσέγγιση στον στόχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας