Σύμβουλος Ντ.Τραμπ-«Η Κριμαία έχει χαθεί για την Ουκρανία–Προτεραιότητα η ειρήνη πλέον-Όχι ο πόλεμος»

480

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε Κίεβο αλλά και Βρυξέλλες.

Λίγες ώρες αφότου σύμβουλος του Τραμπ είπε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία αντί του πολέμου, όπως άλλωστε ήταν και η προεκλογική δέσμευση του εκλεγμένου προέδρου, και όχι στο να επιτρέψει στο Κίεβο να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις, ο… ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαίωσε το Κίεβο για την «αμέριστη υποστήριξη» των Βρυξελλών.

Ειδικότερα, ο Μπράιαν Λάνζα, στρατηγικός σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ζητήσει από τον Ουκρανό πρόεδρο τη δική του πρόταση επί ενός «ρεαλιστικού οράματος για την ειρήνη».

«Και αν ο πρόεδρος Ζελένσκι έρθει στο τραπέζι και πει, λοιπόν, μπορούμε να έχουμε ειρήνη μόνο αν έχουμε την Κριμαία, μας δείχνει ότι δεν είναι σοβαρός», υπογράμμισε.

«Η Κριμαία έχει χαθεί» συμπλήρωσε ο σύμβουλος του Τραμπ.

Η Ρωσία ενσωμάτωσε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, κατόπιν δημοψηφίσματος. Οκτώ χρόνια αργότερα, πραγματοποίησε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και έχει ανακτήσει εδάφη ρωσοφώνων στα ανατολικά της χώρας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εστιάσει στο γεγονός ότι προτεραιότητά του είναι να τερματίσει τον πόλεμο και να ανακόψει αυτό που χαρακτηρίζει και είναι  αφαίμαξη των αμερικανικών πόρων, με τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Δεν είναι όμως μόνο για την Ουκρανία η νέα πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως αναφέρεται ο εκλεγμένος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την Συρία όπου βρίσκονται χωρίς την άδεια της συριακής κυβέρνησης βέβαια.

Αυτές βρίσκονται στην βάση Al-Tanf 24 χλμ. από το πέρασμα al-Walid στα σύνορα Ιράκ και Συρίας και επιβλέπουν τον αυτοκινητόδρομο Μ2 μεταξύ Βαγδάτης και Δαμασκού.

Οι υπόλοιπες ελέγχουν τις συριακές πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι του SDF και αυτό χωρίς την άδεια της συριακής κυβέρνησης φυσικά.

Τα έσοδα από την εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών αυτών ανακατευθύνονται προς τους Κούρδους και προς σε άλλους αποδέκτες.

Όπως φαίνεται ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται σε μια πρώιμη φάση αναδιανομής της παγκόσμιας ισχύος τους με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ να θέλει να αποσύρει αμερικανικές δυνάμεις από περιοχές που δεν έχουν πλέον ενδιαφέρον.

 

Η θέση των Βρυξελλών

Ο ύπατος Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαίωσε, από την πλευρά του, την Ουκρανία για την…  «αμέριστη υποστήριξη» των Βρυξελλών, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης υψηλόβαθμού Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Κίεβο μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Ο ξεκάθαρος στόχος αυτής της επίσκεψης είναι να εκφράσουμε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία – η υποστήριξη αυτή παραμένει αμέριστη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπορέλ, η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο μήνα.

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί ανησυχίες στην Ουκρανία και στην Ευρώπη, οι οποίες φοβούνται ότι θα σταματήσει τη ζωτικής σημασίας στρατιωτική και χρηματοοικονομική υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ αμφισβήτησε τη διατήρηση αυτής της βοήθειας και δήλωσε ότι μπορεί να συνάψει γρήγορα μια συμφωνία για να βάλει τέλος στον πόλεμο.

«Κανένας δεν ξέρει ακριβώς τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση», δήλωσε σήμερα ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ακόμα δύο μήνες στην εξουσία για να πάρει αποφάσεις.

«Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα και πιο γρήγορα: περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη, περισσότερες δυνατότητες εκπαίδευσης, περισσότερα χρήματα, πιο γρήγορες παραδόσεις και την άδεια να πληγεί ο εχθρός σε στρατιωτικούς στόχους στο έδαφός του», πρόσθεσε.

Εδώ και μήνες, το Κίεβο ζητά από τους συμμάχους του να του επιτρέψουν να πλήξει τη Ρωσία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύουν οι Δυτικοί. Όμως αυτοί οι τελευταίοι αρνούνται εξαιτίας φόβων για μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση.

Όμως, σύμφωνα με τον Μπορέλ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει διαπραγμάτευση και δεν θα διαπραγματευθεί παρά μόνο αν αναγκασθεί να το κάνει».

Σήμερα, υποδεχόμενος τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Αντρίι Σίμπιγκα επανέλαβε ότι το Κίεβο δεν πρέπει να εξαναγκασθεί να κάνει παραχωρήσεις.

«Όλοι οφείλουν να καταλάβουν ότι το να κατευνασθεί ο επιτιθέμενος δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε. «Χρειάζεται μια αληθινή ειρήνη, όχι ένας κατευνασμός που θα φέρει περισσότερο πόλεμο».

Σχετικά με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, ο Αντρίι Σίμπιγκα υποστήριξε ότι τέτοιες αλλαγές «αντιπροσωπεύουν πάντα μια ελπίδα και μια ευκαιρία, μια ευκαιρία να πλησιάσουμε στην ειρήνη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν εγκαθιδρυθεί επαφές με την ομάδα του ρεπουμπλικανού έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία, την Τετάρτη, ανάμεσα στον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντα σύμφωνα με τον Σίμπιγκα, γίνεται δουλειά για να οργανωθεί μια ενδεχόμενη νέα συνάντηση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Ζελένσκι.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας