Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ζήτησε τον πλήρη αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν το 2024 στο Παρίσι, «όσο συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Αυτό συμβαίνει ενώ το τελευταίο διάστημα η ΔΟΕ είχε ξεκινήσει συζητήσεις για την ανεύρεση μιας «φόρμουλας» προκειμένου οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές να επιστρέψουν στους αγώνες μαζικά (τα τελευταία χρόνια υπήρξαν μόνο μεμονωμένες συμμετοχές) και βέβαια όχι υπό καθεστώς «ουδετερότητας» (χωρίς σημαία και ύμνο), όπως ισχύει τώρα. Φυσικά, όχι επειδή ξαφνικά καταλήφθηκε από το αγνό πνεύμα του αθλητισμού, αλλά επειδή “παίζονται” μεγάλα επιχειρηματικά deals γύρω από την μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση.
Από τη άλλη πλευρά το Συμβούλιο της Ευρώπης φαίνεται πως βρίσκεται από την άλλη πλευρά των επιχειρηματικών ανταγωνισμών. Σε ψήφισμα που ενέκρινε κατά την διάρκεια της θερινής ολομέλειάς της, η οποία διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στο Στρασβούργο, η συνέλευση «προέτρεψε την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και τα αθλητικά όργανα που την συνιστούν, να διατηρήσουν την θέση που εκφράσθηκε το 2022 και να απαγορεύσουν τη συμμετοχή αυτών των αθλητών στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε όλα τα άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο Τύπου.
Η ΔΟΕ συνέστησε τον περασμένο Μάρτιο την επανένταξη Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς αγώνες, υπό ουδέτερο έμβλημα και «με ατομική ιδιότητα», υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποστήριξαν και δεν υποστηρίζουν ενεργά, τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αλλά η PACE κρίνει στο ψήφισμά της ότι οποιαδήποτε συμμετοχή αυτών των αθλητών, είναι «αδιανόητη» και «θα χρησιμοποιηθεί σίγουρα ως εργαλείο προπαγάνδας, ενώ θα εμπόδιζε εκ των πραγμάτων άλλους αθλητές -ιδίως τους Ουκρανούς- να συμμετάσχουν».
Σύμφωνα με την PACE, τα επιχειρήματα υπέρ της συμμετοχής τους «δεν έχουν επαρκή βαρύτητα μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να καταδικάσουν και να αποκηρύξουν τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν και να δείξουν την πλήρη και ακλόνητη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην Ουκρανία, όπου η επίθεση συνεχίζεται».
Σύμφωνα με τους βουλευτές της συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, «Ρώσοι και Λευκορώσοι κορυφαίοι αθλητές, λάμβαναν κρατικούς μισθούς και συχνά συμμετείχαν σε στρατιωτικές αθλητικές ομάδες».
«Φαίνεται αδύνατο να επιδείξουν την ουδετερότητά τους και την απόστασή τους από αυτά τα καθεστώτα, αλλά και να κάνουν μια δήλωση κατά του πολέμου», πρόσθεσαν, και όσοι το έκαναν θα «έβαζαν τον εαυτό τους σε μια επικίνδυνη θέση».
Κατά την διάρκεια ακρόασης τον περασμένο Απρίλιο ενώπιον της PACE, εκπρόσωποι της ΔΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γκάμπι Αχρενς, πρώην ξιφομάχου και προέδρου της Επιτροπής Αθλητών της Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της Αφρικής (ANOCA), είχαν ζητήσει να μην «καταδικασθούν οι αθλητές για τις ενέργειες των ηγετών τους».
Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού, Αμειλί Ουντέα Καστέρα, είχε στο μεταξύ εκτιμήσει ότι εναπόκειται στην ΔΟΕ να λάβει «κυρίαρχη απόφαση» σχετικά με την συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κρατώντας απ’ ότι φαίνεται ουδέτερη στάση.
Υποκρισία και επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί
Είναι φανερό πως εδώ πρόκειται για απροκάλυπτα υποκριτική στάση όχι μόνο επειδή ο πολιτισμός και ο αθλητισμός δεν μπορούν να μπαίνουν σε αυτή τη γεωπολιτική εξίσωση, αλλά και γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν επέδειξε την ευαισθησία όταν η ΕΕ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη, τη Συρία ή έμπαινε στο Μάλι.
Την ίδια στιγμή η συμμετοχή ή μη των ρώσων και λευκορώσων αθλητών αποτελεί πεδίο οξύτατων επιχειρηματικών ανταγωνισμών αφού αυτό φέρνει αποκλεισμό των ρωσικών κεφαλαίων από την αθλητική αγορά και αναταράξεις στο μέχρι πρότινος διαμορφωμένο στάτους κβο πάνω σε θέματα όπως π.χ. τα χορηγικά συμβόλαια. Δεν είναι τυχαία η δυναμική παρέμβαση το Μάρτιο του 2023 της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία αντιτίθεται στο ενδεχόμενο άρσης του αποκλεισμού, καθώς φάνηκε ότι η ΔΟΕ ενδέχεται να αναθεωρήσει την απόφασή της για αποκλεισμός.
Μάλιστα, η βρετανή υπουργός Πολιτισμού Λούσι Φρέιζερ, έστειλε επιστολή όχι στη ΔΟΕ, αλλά στους 13 μεγαλύτερους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων τούς κάλεσε να ασκήσουν πίεση στη ΔΟΕ ώστε να εγκαταλείψει την ιδέα επιστροφής των Ρώσων αθλητών στους αγώνες!
Πρωτοστάτησε, εξάλλου, και δημιουργία μιας ιδιότυπης συμμαχίας 40 χωρών, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Πολωνία και την Ουκρανία, που συσπειρώθηκαν γύρω από τα βρετανικά αιτήματα. Η ίδια η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού ήταν η συντονίστρια σε διεθνή σύσκεψη με εκπροσώπους 13 από τις 40 χώρες της «συμμαχίας», όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε και συντονισμός των ενεργειών τους. Στο παιχνίδι των αντιδράσεων, αυξάνοντας τις παρεμβάσεις της το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να έχει μπει και η γερμανική πλευρά, στο στόχαστρο της οποίας μπήκε ο (Γερμανός) πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ενώ Ουκρανία και Πολωνία απειλούν ανοιχτά τη ΔΟΕ για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.