Συμμαχία Κίνας-Βραζιλίας-Γαλλίας για ειρήνη σε Ουκρανία-Lula: “Θα το καταφέρουμε”

1203

Μια συμμαχία Κίνας – Βραζιλίας – Γαλλίας που ως απώτερο στόχο έχει να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να βρεθεί μια πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση φαίνεται να «οικοδομείται» σταδιακά και να επιχειρεί να διαμορφώσει μια εναλλακτική πολιτική στο «μοντέλο» που έχει ακολουθηθεί έως σήμερα, κυρίως από τις ΗΠΑ, με τη διαρκή προμήθεια όπλων στο Κίεβο.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva επανέλαβε πως θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιλύσει την ουκρανική κρίση, διαμηνύοντας πως δεν έχει καμία πρόθεση να ρίξει «λάδι στην φωτιά».

Συνδρομή Macron

Όπως είπε ο Lula, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron ενδιαφέρεται ιδιαίτερα στο να συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια για την οικοδόμηση ειρήνης στην Ουκρανία.
«Αν και φαίνεται απίθανο να επιτύχουμε την ειρήνη στην Ουκρανία, θα το καταφέρουμε.
Χρειαζόμαστε ανθρώπους που προσπαθούν να επιτύχουν την ειρήνη, και όχι που ρίχνουν λάδι στην φωτιά» είπε μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο Lula.
Άλλωστε ο Macron ήταν αυτός που κατά την επίσκεψη του στο Πεκίνο στις αρχές Απριλίου ήταν αυτός που κάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping να αναλάβει μια πιο ενεργητική δράση ως προς την επίλυση της ουκρανικής κρίσης και να επιχειρήσει ώστε να «επαναφέρει τη Ρωσία στο δρόμο της λογικής».
Τα θερμά σχόλια μάλιστα του Macron για την Κίνα και η αναθέρμανση των διμερών οικονομικών σχέσεων είχαν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, οι οποίες αντελήφθησαν την πρόθεση του Γάλλου προέδρου να «απαγκιστρωθεί» από την συγκρουσιακή στρατηγική που ακολουθούν οι ΗΠΑ τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα.

Παρέμβαση Jinping

Οι εκκλήσεις του Macron φαίνεται πάντως πως είχαν αποτέλεσμα και ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky.
Στην επικοινωνία αυτή ο Jinping τόνισε ότι η Κίνα δεν αποτελεί μέρος της κρίσης στην Ουκρανία, σημείωσε πως επιθυμεί την ειρήνη και ανακοίνωσε πως μια ομάδα Κινέζων ειδικών θα μεταβεί στην Ουκρανία έτσι ώστε να συνδράμει στην εύρεση μιας πολιτικής λύσης στην ουκρανική κρίση.
«Στην κρίση της Ουκρανίας, η Κίνα στέκεται πάντα στο πλευρό της ειρήνης.
Η βασική της θέση είναι να διευκολύνει τις συνομιλίες για ειρήνη» ήταν το μήνυμα από το Πεκίνο, το οποίο επιπλέον διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να παρακολουθήσει σιωπηλά την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Lula: Η έλλειψη διαλόγου έφερε τον πόλεμο

Όπως είπε ο Lula, o πόλεμος στην Ουκρανία «ξέσπασε γιατί δεν υπήρχε ευκαιρία για διάλογο μεταξύ των ηγετών του κόσμου για μεγάλο χρονικό διάστημα».
«Με ενδιαφέρει περισσότερο να μιλάω για τον τερματισμό του πολέμου.
Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε ηγέτες που θέλουν να μιλήσουν για ειρήνη.
Η Κίνα μπορεί να συμμετάσχει, το ίδιο και το Μεξικό, η Ινδονησία.
Έχουμε ήδη πόλεμο με την ακροδεξιά στον κόσμο, ο φασισμός επέστρεψε, ο ναζισμός επέστρεψε, δεν μπορούμε να έχουμε ξανά πόλεμο στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βραζιλίας.

Όχι στον Scholz

«Όταν ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz επισκέφτηκε τη Βραζιλία, μας ζήτησε να στείλουμε πυραύλους από άρματα μάχης που αγοράστηκαν από τη Γερμανία για τον πόλεμο.
Είπα στον Scholz ότι δεν πρόκειται να στείλω.
Γιατί εάν η Βραζιλία έστελνε πυραύλους και η Ρωσία γνώριζε ότι πουλήσαμε πυραύλους, τότε η Βραζιλία θα πήγαινε σε πόλεμο.
Θέλω να μιλήσω με τις χώρες εκείνες που δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο για να αποκατασταθεί η ειρήνη» ανέφερε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, τονίζοντας ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να σχετίζεται με «εκλογικά πολιτικά συμφέροντα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας