Συμφωνίες Ρωσίας-Τουρκίας για κοινή Ευρασιατική αγορά: Άγκυρα αντικαθιστά δυτικές εταιρείες

1127
Συμφωνίες Ρωσίας-Τουρκίας για κοινή Ευρασιατική

Τροποποιεί το τραπεζικό της σύστημα

Μεγάλες οικονομικές συμφωνίες Ρωσίας και Τουρκίας βρίσκονται σε εξέλιξη, που οδηγούν στην δημιουργίας κοινής ευρασιατικής αγοράς! O Eρντογάν συσφίγγει περαιτέρω τις σχέσεις με την Ρωσία και κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την απεξάρτηση από την Δύση.

Όλες οι δυτικές εταιρείες και τα δυτικά εμπορικά σήματα που έφυγαν από την Ρωσία θα αντικατασταθούν από αντίστοιχες τουρκικές, όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ η Άγκυρα κάνει τροποποιήσεις στο τραπεζικό της σύστημα ώστε να γίνονται δεκτές οι ρωσικές τραπεζικές κάρτες MIR και οι πληρωμές σε ρούβλια.

Όλες οι κινήσεις δείχνουν πως Ρωσία και Τουρκία προχωρούν ακάθεκτες στην δημιουργία κοινής ευρασιατικής αγοράς.

Η Τουρκία αντικαθιστά τα δυτικά εμπορικά σήματα

“Ρωσία και Τουρκία ξεκινούν μια νέα φάση διαπραγματεύσεων για την αντικατάσταση των δυτικών εμπορικών σημάτων που εγκατέλειψαν τη Ρωσία” αποκάλυψαν τουρκικά ΜΜΕ.

Τα ρωσικά εμπορικά κέντρα και οι τουρκικές εταιρείες, εκπροσωπούμενες από την United Brands Association (BMD), διεξήγαγαν συνομιλίες τους τελευταίους δύο μήνες.

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος για τη Ρωσία. Οι συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώνονται σε τουρκικές μάρκες που αντικαθιστούν τους λιανοπωλητές που έφυγαν από τη Ρωσία, σηματοδοτούν μια νέα φάση», δήλωσε ο Ντμίτρι Μοσκαλένκο, πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Εμπορικών Κέντρων (RCSC), περιγράφοντας τις συνεχιζόμενες συνομιλίες ως «θετικές».

Η πρώτη από αυτές τις συνομιλίες πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και ο δεύτερος γύρος πραγματοποιήθηκε μεταξύ 12 και 15 Μαΐου, κατά την επίσκεψη Τούρκων αξιωματούχων στη Ρωσία.

Η Ρωσική Ομοσπονδία ελπίζει ότι τα τουρκικά εμπορικά σήματα θα παραμείνουν στη Ρωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι τουρκικές εταιρείες που δεν εκπροσωπούνται ακόμη στη ρωσική αγορά θα έχουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις να ενταχθούν στην ρωσική αγορά εμπορίου.

Ο λόγος που ξένες εταιρείες εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά είναι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν πριν και μετά την έναρξη της επιχείρησης στην Ουκρανία. Τους τελευταίους μήνες, η κίνηση σε εμπορικά κέντρα στη Ρωσία μειώθηκε κατά 10%.

Λόγω της αποχώρησης μεγάλου μέρους των δυτικών εμπορικών σημάτων, τα ρωσικά εμπορικά κέντρα έχουν ήδη χάσει το 30% με 70% των κερδών τους. Έτσι, η Μόσχα επιδιώκει να αποκαταστήσει το χαμένο δυναμικό. Ωστόσο, δεν φεύγουν όλες οι μάρκες, μερικές από αυτές έχουν κάνει rebrand.

Ρωσία: “Η Τουρκία έχει τεράστια οικονομική ευκαιρία”

Ο Ντμίτρι Μοσκαλένκο, πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Εμπορικών Κέντρων, πιστεύει ότι οι τουρκικές μάρκες έχουν μια νέα απίστευτη ευκαιρία να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Σημείωσε την ομοιότητα μεταξύ της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Τουρκία και τη Ρωσία ως ιδιαιτερότητα και πλεονέκτημα του ανοίγματος μιας επιχείρησης.

«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση διαπραγματεύσεων για την αντικατάσταση των εμπορικών σημάτων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία με τουρκικές μάρκες. Προβλέπουμε ότι 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα λιανικής πώλησης σε όλη τη Ρωσία θα είναι κενά αυτό το φθινόπωρο, που ισοδυναμεί με 420 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Για τουρκικές μάρκες που δεν βρίσκονται ακόμη στη Ρωσία, παρέχουμε την ευκαιρία να εξοικειωθούν με περιοχές στα καλύτερα εμπορικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας. Διαπραγματευόμαστε ώστε οι τουρκικές εταιρείες να παραμείνουν στη Ρωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα και να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις».

«Σε αυτές τις συνομιλίες είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα καλύτερα εμπορικά κέντρα για τουρκικές μάρκες. Διεξάγουμε τις συνομιλίες με τον στόχο ότι οι τουρκικές εταιρείες θα μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα κάνουν κερδοφόρες επιχειρήσεις στη Ρωσία.

Σε όλη τη χώρα, από το Καλίνινγκραντ έως το Βλαδιβοστόκ, υπάρχει τεράστιο δυναμικό για τις εταιρείες που θα εισέλθουν στη ρωσική αγορά για πρώτη φορά», είπε.

Οι Τούρκοι λιανοπωλητές έχουν ένα πλεονέκτημα επειδή έχουν καλά ανεπτυγμένες μάρκες, σύμφωνα με τον Moskalenko.

Σχέση αλληλεξάρτησης Ρωσίας-Τουρκίας

“Η Τουρκία ελπίζει να καταλάβει ένα ελεύθερο μέρος της αγοράς στη Ρωσία. Τα έσοδα από τη ρωσική αγορά θα βοηθήσουν την Τουρκία να στηρίξει την οικονομία της. Η Ρωσία θα επωφεληθεί από αυτό όσον αφορά τα οικιακά είδη, αλλά θα είναι μια διαδικασία βήμα προς βήμα, διότι θα χρειαστεί χρόνος για να δημιουργηθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ως εκ τούτου, μια τέτοια συνεργασία θεωρείται αμοιβαία επωφελής και εντάσσεται πλήρως στην τακτική του Ερντογάν .

Τα εμπορικά κέντρα της Ρωσίας ελπίζουν ότι οι Τούρκοι λιανοπωλητές μπορούν να παρέμβουν για να καλύψουν το μεγάλο κενό που αφήνουν οι δυτικές εταιρείες που αποχώρησαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία” σχολιάζουν ρωσικές πηγές.

Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι επιχειρήσεις στην Τουρκία και τη Ρωσία είναι  παρόμοιος, δήλωσε ο Oleg Voytsehovskiy στο RCSC.

«Ορισμένες εταιρείες, που εισήλθαν στον ρωσικό κατασκευαστικό και λιανικό τομέα πριν από 25 χρόνια, ασκούν επιτυχώς τις δραστηριότητές τους».

Οι Ρώσοι καταναλωτές έχουν θετική άποψη για τις τουρκικές εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας. Ισχυρές μάρκες, που προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας τιμής, δήλωσε η Άννα Παπασκίρη, επικεφαλής πωλήσεων στον Όμιλο ADG, που είναι μέλος του RCSC.

«Αυτές οι συνομιλίες ήταν σημαντικές για να εξερευνήσουμε ευκαιρίες και να συζητήσουμε πώς να συνεργαστούμε. Πιστεύουμε ότι νέες μάρκες θα έρθουν σύντομα. Ελπίζουμε να κάνουμε μια λίστα με νεοεισερχόμενες μετά τις συνομιλίες. Θα γίνει πιο σαφές εάν οι νέες μάρκες θα εκπροσωπούνται από τους τοπικούς συνεργάτες ή αν θα ανοίξουν τα γραφεία τους εδώ».

Υπάρχουν 1.700 εμπορικά κέντρα στη Ρωσία και 294 εμπορικά κέντρα μόνο στη Μόσχα, σύμφωνα με το RCSC. Το 2021, οι καταναλωτικές δαπάνες στη Μόσχα ανήλθαν σε 180 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την πόλη τη μεγαλύτερη αγορά στην Ανατολική Ευρώπη.

Επί του παρόντος, 32 τουρκικές μάρκες έχουν συνολικά 655 καταστήματα στη χώρα, σύμφωνα με το BMD.

Διαπραγματεύσεις με Κίνα-Ινδία-Ιράν

Το ρωσικό Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν κατάλογο αγαθών και εμπορικών σημάτων που θεωρεί ως τους κύριους τομείς ανάπτυξης. Οι μάρκες περιελάμβαναν κυρίως κινεζικές, τουρκικές, καζακικές και αρμενικές εταιρείες.

Η Έλενα Ανισίμοβα, διευθύντρια του πρακτορείου ACRA, σημείωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να πραγματοποιήσει παράλληλες εισαγωγές από τις παραπάνω χώρες θα συμβάλει στο μέγιστο όφελος τόσο για αυτές τις χώρες όσο και για τη Ρωσία. Οι παράλληλες εισαγωγές εγγυώνται την αποφυγή ελλείψεων τις στιγμές που μειώνεται η ποσότητα των εμπορευμάτων. Ωστόσο, στην αρχή, ενδέχεται να υπάρχουν υψηλότερες τιμές για τα αγαθά λόγω του κόστους συναλλαγής και της εφοδιαστικής.

Σύμφωνα με τον Oleg Voitsekhovsky, διευθύνοντα σύμβουλο του Ρωσικού Συμβουλίου Εμπορικών Κέντρων, η Ρωσία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με εκπροσώπους της Κίνας, της Ινδίας και του Ιράν.

Ωστόσο, «θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος» για να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι δεσμοί με αυτές τις χώρες.

Η Άννα Παπασκίρη, εμπορική διευθύντρια του Ομίλου ADG, πρόσθεσε ότι μετά από αυτές τις συναντήσεις, τα μέρη σχεδιάζουν να καθορίσουν τη λίστα των εμπορικών σημάτων που θα εισέλθουν στη ρωσική αγορά.

Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν να δέχονται κάρτες Mir τα ξενοδοχεία

Παράλληλα, στην Τουρκία θα δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για παρουσία σε τουρκικά ξενοδοχεία τερματικών που να δέχονται κάρτες του ρωσικού συστήματος Mir!

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Νόβακ κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των συμπροέδρων της Ρωσο-τουρκικής διακυβερνητικής επιτροπής.

“Συζητήσαμε επίσης τη δυνατότητα πραγματοποίησης πληρωμών σε ρωσικά ρούβλια ή τουρκικές λίρες, τη λειτουργία της κάρτας Mir σε ξενοδοχεία στη Δημοκρατία της Τουρκίας.

“Οι τράπεζες θα δέχονται κάρτες – Θα υπάρχουν τερματικά για MIR”

Συμφωνήσαμε ότι οι τράπεζες θα δέχονται κάρτες, συμφωνήσαμε ότι θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων τερματικών στα ξενοδοχεία.

Μας ενδιαφέρει να χρησιμοποιούνται οι κάρτες Mir και να λειτουργούν οι μηχανισμοί πληρωμής», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

«Δεν πρόκειται για τον αριθμό των τραπεζών, αλλά για τη διαθεσιμότητα της υποδομής ώστε να μπορεί να εμφανιστεί ένα άτομο, και να υπάρχει ένα ΑΤΜ που να δέχεται την κάρτα Mir και δεν έχει σημασία ποια τράπεζα είναι.

Ως εκ τούτου, μιλήσαμε για το γεγονός ότι η υποδομή των αντίστοιχων τραπεζών πρέπει να επεκταθεί: αυτά είναι ΑΤΜ, τερματικά κ.λπ.», εξήγησε ο Νόβακ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, συμφωνήθηκε να διατηρηθεί το τουριστικό ρεύμα. Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν να αυξήσουν τον αριθμό των πτήσεων, τόσο από τη Ρωσική Ομοσπονδία όσο και από την Τουρκία.

«Επιτεύχθηκαν συμφωνίες για αύξηση του αριθμού των πτήσεων, τόσο από την Turkish Airlines όσο και από τις εταιρείες που θα πετούν. Και αυτό θα προσφέρει τον απαραίτητο αριθμό πτήσεων για το τουριστικό ρεύμα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας