Συμφωνία Κίνας-Βραζιλίας για να «σβήσουν» το δολάριο–Προς νέα παγκόσμια νομισματική τάξη

762

Σε μια εποχή που οι ειδήσεις για την αποδολαριοποίηση διαδέχονται ραγδαία η μία την άλλη, ακόμη και ο Elon Musk πηδά από το βαγόνι…
«Οι ΗΠΑ, μέσω της εξωτερικής πολιτικής τους, εξάγουν πληθωρισμό» αναφέρει ο Elon Musk…

Πλέον, δεν υπάρχει ημέρα που να μην αμφισβητείται η ισχύς του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Και σήμερα δεν ήταν εξαίρεση.
Σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση, η Κίνα και η Βραζιλία κατέληξαν σε συμφωνία για συναλλαγές στα δικά τους νομίσματα, βγάζοντας εκτός το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών ως ενδιάμεσο, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η συμφωνία, το τελευταίο άλμα του Πεκίνου κατά του παντοδύναμου δολαρίου, θα επιτρέψει στην Κίνα, το αντίπαλο δέος στην οικονομική ηγεμονία των ΗΠΑ, και τη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική, να διεξάγουν ένα τεράστιο trade που θα ανέρχεται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ανταλλάσσοντας γιουάν με ρεάλ -και αντίστροφα-, χωρίς τη διαμεσολάβηση του δολαρίου ΗΠΑ.
Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα επεκτείνει τις διμερείς συναλλαγματικές της συμφωνίες που απαλλάσσονται από το δολάριο, πέρα από χώρες όπως η Ρωσία, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία, για να συμπεριλάβει στο «χαρτοφυλάκιό της» τώρα την εξαγωγική δύναμη της Λατινικής Αμερικής.
«Η προσδοκία είναι ότι αυτό θα μειώσει το κόστος… θα προωθήσει ακόμη περισσότερο το διμερές εμπόριο και θα διευκολύνει τις επενδύσεις», ανέφερε σε δήλωση η βραζιλιάνικη Υπηρεσία Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων (ApexBrasil).
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, με το διμερές εμπόριο να αγγίζει επίπεδα ρεκόρ, 150,5 δισεκ. δολ. ΗΠΑ πέρυσι.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά από ένα επιχειρηματικό φόρουμ υψηλού επιπέδου Κίνας-Βραζιλίας στο Πεκίνο.
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Luis Inacio Lula da Silva αρχικά επρόκειτο να παρευρεθεί στο φόρουμ, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης υψηλού προφίλ στην Κίνα, αλλά αναγκάστηκε να αναβάλει επ’ αόριστον το ταξίδι του την Κυριακή, αφού υπέστη πνευμονία.
Η Industrial and Commercial Bank of China και η Bank of Communications BBM θα εκτελέσουν τις συναλλαγές, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Βεβαίως, το γιουάν πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα για να αντικαταστήσει το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αλλά ίσως όχι τόσο μακριά – αν διαβάσει κανείς τις πρόσφατες αναφορές του Zoltan Pozsar.
Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό καθεστώς των ΗΠΑ καταστρέφει την πίστη και την εμπιστοσύνη του κόσμου όχι μόνο στο δολάριο, αλλά και σε αυτό που κάποτε ήταν πραγματικά υπερδύναμη.

Αποδολαριοποίηση

Τις πρωτοποριακές συμφωνίες στις οποίες έχει προβεί για να προωθήσει το γιουάν και να χτυπήσει το δολάριο αποκάλυψε το Πεκίνο.
Υπενθυμίζεται πως επρόκειτο για κάτι που είχε στο μυαλό του και ο γκουρού της χρηματαγοράς Zoltan Pozsar, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι η θέση του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σιγά σιγά λειαίνεται.
Αυτό που συνέβη στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα ήταν εύκολο να παραβλεφθεί, αλλά θα μπορούσε εξίσου εύκολα να έχει μια θέση στα βιβλία ιστορίας του μέλλοντος.
Την Τετάρτη 31/3, η Banco BOCOM BBM έγινε η πρώτη τράπεζα της Λατινικής Αμερικής που εγγράφηκε ως άμεσος συμμετέχων στο CIPS, την κινεζική εναλλακτική στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών των ΗΠΑ.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να προβαίνουν σε εμπορικές συναλλαγές σε δικά τους νομίσματα…
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Saudi Aramco συμφώνησε να αγοράσει ποσοστό στη Rongsheng Petrochemical, κολοσσό διύλισης της Κίνας, στη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει στο εξωτερικό, για να επεκτείνει την παρουσία της στον μεγαλύτερο εισαγωγέα ενέργειας στον κόσμο.
Μια μέρα αργότερα, η China National Offshore Oil Corporation και η γαλλική TotalEnergies ολοκλήρωσαν το πρώτο trade υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας που διευθετήθηκε σε γιουάν μέσω του Χρηματιστηρίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης.
Όπως προαναφέρθηκε, όλες αυτές εξελίξεις είχαν προοικονομηθεί από τον Pozsar, πρώην αξιωματούχου της Fed και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ότι θα μπορούσαμε να είμαστε μάρτυρες της αυγής του «πετρο-γιουάν».
Έχει δε επισημάνει τους λεγόμενους BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) σε ένα άρθρο του τον Δεκέμβριο:
«Η Κίνα, προληπτικά, γράφει ένα νέο σύνολο κανόνων, δημιουργώντας έναν νέο τύπο παγκοσμιοποίησης, με νέους θεσμούς, όπως η Πρωτοβουλία Belt and Road, BRICS+ και SCO (Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης).
… Το μόνο πράγμα στο οποίο ευθυγραμμίζονται περισσότερο οι BRICS είναι η αποδολαριοποίηση των ταχέως αναπτυσσόμενων, διμερών εμπορικών ροών τους… Η προσπάθεια για αποδολαριοποίηση του εμπορίου εντός των BRICS και σύντομα εντός του εμπορίου BRICS+ θα επιταχυνθεί.
Μη μου πείτε ότι αυτό δεν απειλεί την υπεροχή του δολαρίου ή ότι δεν θα βλάψει την προνομία του».
…Το δολάριο ΗΠΑ και οι τίτλοι χρέους του αμερικανικού Δημοσίου πιθανότατα θα αντιμετωπίζουν ζητήματα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν: λιγότερη ζήτηση, όχι περισσότερη. Περισσότερος ανταγωνισμός, όχι λιγότερος.
Σίγουρα, το μερίδιο αγοράς του γιουάν στο παγκόσμιο σύστημα παραμένει ασήμαντο – αλλά η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη.
Όπως το έθεσε ο Victor Xing στην Kekselias Inc.: «Το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής γεωπολιτικής εξέλιξης είναι ιδεολογικό, δεν βασίζεται σε οικονομικούς λογισμούς.
Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να αποκλιμακωθεί και σημαίνει ότι οι διαταραχές και η αποσύνδεση έχουν δυναμική να συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας