Σύμπλευση απόψεων Ρ.Τ.Ερντογάν με Ιράν:-Να αποκαλυφθούν τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ»

968

Με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα, άνοιξε το μεσημέρι (Σάββατο) στη Σαουδική Αραβία κοινή σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας με τη συμμετοχή ηγετών από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν όπου ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε όχι απλά λάβρος κατά του Ισραήλ με επίκεντρο τα πυρηνικά, αλλά και να συμπλέει με την Τεχεράνη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε για άλλη μια φορά σκληρά στο Ισραήλ, και μάλιστα κάλεσε να «αποκαλυφθούν τα πυρηνικά όπλα στα χέρια του Ισραήλ» όπως γράφει η ισραηλινή Yedioth Ahronoth.

Ο Ιρανός πρόεδρος Ραΐσι είπε στην ομιλία του ότι η Τεχεράνη απαιτεί τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τη δολοφονία στη Γάζα. «Η λύση είναι να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος από τη θάλασσα μέχρι το ποτάμι», είπε ο Ραΐσι, ο οποίος πρόσθεσε ότι «Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ».

Ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε: «Σήμερα είναι η ιστορική ημέρα. Θέλουμε να πάρουμε μια ιστορική απόφαση για το τι συμβαίνει στα παλαιστινιακά εδάφη. Σήμερα είναι η ημέρα της νίκης. Το Ισραήλ παραβιάζει τα διεθνή δικαιώματα με τις επιθέσεις του στη Γάζα.

Τα περισσότερα από τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Οι δολοφονίες αμάχων και οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων είναι οι εκδηλώσεις των εγκλημάτων του Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα και μπήκαν στον πόλεμο από την πλευρά του Ισραήλ. Η Γάζα έχει γίνει η μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο».

«Σήμερα ο καθένας πρέπει να αποφασίσει σε ποια πλευρά θα σταθεί. Ελπίζω ότι η σημερινή μας συνάντηση θα καταλήξει σε μια απόφαση υπέρ του παλαιστινιακού λαού. Το πιο σημαντικό βήμα σήμερα είναι η κατάπαυση του πυρός. Απαιτούμε την άρση της πολιορκίας στη Λωρίδα της Γάζας και το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα χωρίς περιορισμούς ή όρους. Απαιτούμε την απόσυρση του Ισραήλ από τη Γάζα. Οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμικών χωρών, πρέπει να παρέχουν ασφάλεια στους Παλαιστίνιους, το εμπόριο και η συνεργασία με το Ισραήλ πρέπει να μποϊκοτάρονται. Και τα ισραηλινά αγαθά να μποϊκοτάρονται».

Οι συναντήσεις έπρεπε να πραγματοποιηθούν σε δύο συνεχόμενες ημέρες – μια σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και μια του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, αλλά μετά από διαβουλεύσεις αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια κοινή σύνοδος κορυφής.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα του Κατάρ “Al-Arabi Al-Jadid”, «οι μισοί από τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ζήτησαν τη συγχώνευση των δύο συνόδων κορυφής και η Σαουδική Αραβία συμφώνησε σε αυτό, γράφει το ισραηλινό δημοσίευμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας