Su-57 προκάλεσε εξωπραγματικές απώλειες στην ουκρανική Αεροπορία–Ανησυχία ΗΠΑ για F-16&F-35

2330

Η Ρωσία χρησιμοποίησε ένα ακόμη άγνωστο μέχρι τώρα οπλικό σύστημα το οποίο κατέρριψε 24 ουκρανικά μαχητικά σε πέντε ημέρες προκαλώντας μεγάλο προβληματισμό σε Κίεβο και Δύση για δύο κυρίως λόγους:

Τα ουκρανικά αεροσκάφη δεν “είδαν” ποτέ τον ρωσικό πύραυλο και ήταν πολύ μακριά από την γραμμή επαφής.

Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Vladislav Shurygin τόνισε ότι όλα τα αεροσκάφη καταρρίφτηκαν μακριά από την πρώτη γραμμή και έξω από την ακτίνα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, καθώς και έξω από την τυπική ακτίνα των ρωσικών πυραύλων.

Όσοι πιλότοι κατάφεραν να εκτιναχθούν ανέφεραν ότι μέχρι τη στιγμή που χτυπήθηκαν τα αεροπλάνα τους, δεν έλαβαν προειδοποιητικές πληροφορίες για την επίθεση από τα κατάλληλα συστήματα προειδοποίησης”.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σ.Σοιγκού, στις δηλώσεις του επιβεβαίωσε πως πρόκειται για νέα “συστήματα” που διαθέτει ο ρωσικός Στρατός.

Η Ρωσία επέλεξε τη χρονική αυτή στιγμή για να κάνει τα αποκαλυπτήρια του νέου της όπλου για δύο κυρίως λόγους.

Πρώτον λόγω της επικείμενης άφιξης F-16 στην Ουκρανία και δεύτερον λόγω του Ιράν.

Αν πράγματι, το νέο ρωσικό οπλικό σύστημα είναι τόσο αποτελεσματικό, τότε το ΝΑΤΟ πετά στα σκουπίδια δεκάδες μαχητικά F-16. Επιπλέον η Δύση αρχίζει να ανησυχεί και για τα F-35.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις έχουν αποκτήσει νέους πυραύλους ικανούς όχι μόνο να χτυπούν στόχους σε μεγάλη απόσταση, αλλά, μετά την εκτόξευση, καθοδηγούνται αυτόνομα χωρίς να λαμβάνουν πληροφορίες από το ραντάρ του αεροσκάφους.

Σ.Σοιγκού: Καταρρίψαμε 24 ουκρανικά μαχητικά σε 5 ημέρες

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πήγε σε περιοχή του μετώπου στην Ουκρανία για να επιθεωρήσει ένα διοικητήριο και να συνομιλήσει με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ανακοίνωσαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Σοϊγκού έφθασε με ελικόπτερο στο διοικητήριο «Βοστόκ», στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον στρατό. Στον Ρώσο υπουργό υποβλήθηκε έκθεση για την τρέχουσα κατάσταση στο μέτωπο, καθώς και για την εκπαίδευση των ρωσικών ειδικών μονάδων που είναι αρμόδιες για τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο Σοϊγκού είχε επίσης συνομιλίες με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους σχετικά με τις «προετοιμασίες για το χειμώνα σε ό,τι αφορά τις στολές και τον εξοπλισμό θέρμανσης για τους στρατιώτες», χωρίς πάντως να διευκρινίζεται πότε πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Σοϊγκού υποστήριξε πως οι Ρωσικές δυνάμεις απέκτησαν κάποια «νέα συστήματα», χάρη στα οποία «κατέρριψαν 24 ουκρανικά αεροσκάφη τις τελευταίες μέρες».

“Η Πολεμική Αεροπορία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχασε 24 αεροσκάφη μέσα σε πέντε ημέρες χάρη στα νέα συστήματα που εμφανίστηκαν σε υπηρεσία με τον ρωσικό στρατό” τόνισε ο επικεφαλής του στρατιωτικού τμήματος Σεργκέι Σόιγκου.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τι είδους συστήματα ήταν αυτά ή πότε ξεκίνησαν οι παραδόσεις τους.

Τα κύρια αντιαεροπορικά συστήματα που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας είναι τα συστήματα αεράμυνας Buk, Tor και Pantsir. Επίσης επιχειρούν τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και S-400, και πιθανώς το S-350 Vityaz, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με αυτό σε ανοιχτές πηγές.

Το τελευταίο αντιαεροπορικό σύστημα που υιοθέτησε ο ρωσικός στρατός είναι το S-500 Prometheus, αλλά προορίζεται να καλύψει μεγάλες βιομηχανικές περιοχές και κατοικημένες περιοχές.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής στην Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός:

«Διαβάζω ότι ο άγνωστος μέχρι στιγμής ρωσικός πύραυλος, που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει καίρια μερικά από τα τελευταία μάλλον αεροσκάφη της Ουκρανίας έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως τις ΗΠΑ, γιατί υπ’ αυτές τις συνθήκες μπορούν να απειληθούν τα F-35, ακυρώνοντας τα πλεονεκτήματά τους.

Αναφέρεται ότι τα ουκρανικά αεροσκάφη καταστράφηκαν χωρίς καν να ενεργοποιηθεί το σύστημα προστασίας τους, που ενημερώνει όταν γίνεται στόχος ξένου πυραυλικού συστήματος και ενεργοποιεί αντίμετρα. Την ίδια στιγμή ανακοινώνεται ότι δοκιμάστηκαν πύραυλοι τύπου Kinzal, οι οποίοι είναι σε θέση να μεταβάλλουν πορεία εν πτήσει.

Επιβεβαιώνεται ότι το μεγαλύτερο πεδίο οπλικών δοκιμών παγκοσμίως είναι τώρα το έδαφος της δύσμοιρης Ουκρανίας».

Δείτε την ανάρτηση του ανταποκριτή:

Su-57 με R-37M…

Το τυπικό ποσοστό απωλειών της ουκρανικής αεροπορίας κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους ήταν ένα έως τρία αεροπλάνα ή ελικόπτερα την εβδομάδα.

Από τα μέσα Οκτωβρίου οι ρωσικές ημερήσιες εκθέσεις υποστήριξαν την κατάρριψη:

17 MiG-29
2 Su-24
3 Su-25
1 εκπαιδευτικό αεροσκάφος L-39
3 ελικόπτερα MI-8

Δηλαδή συνολικά 26 αεροπορικά μέσα σε μόλις 9 ημέρες!

Η πρώτη και επικρατέστερη επιλογή είναι οι Ρώσοι να χρησιμοποίησαν Su-35 ή Su-57(το πιθανότερο) με τον πύραυλο R-37M.

Το R-37 αναπτύχθηκε από το R-33.

Η ονομασία R-37M έχει χρησιμοποιηθεί έκτοτε για μια εκσυγχρονισμένη παραλλαγή του πυραύλου, επίσης γνωστή ως RVV-BD (Raketa Vozduh-Vozduh Bolyshoy Dalnosty, ή πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας).

Το R-37M υποστηρίζεται ότι έχει μέγιστη εμβέλεια 400 χιλιομέτρων (~250 μίλια) και υπερηχητική ταχύτητα 5-6 Mach. Μπορεί να εκτοξευθεί από ασφαλή εναέριο χώρο, έξω από οποιαδήποτε εμβέλεια της ουκρανικής αεράμυνας.

Η ξαφνική αύξηση των ουκρανικών αεροπορικών απωλειών δείχνει την εισαγωγή, σε μεγάλους αριθμούς, μιας νέας παραλλαγής του R-37M με ενημερωμένη ικανότητα στόχευσης ή/και ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εισάγουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη F-16 με πυραύλους αέρος-αέρος AIM-120D «μεγάλης εμβέλειας» (100 χιλιόμετρα, 60 μίλια). Είναι σαφώς κατώτερα από τις δυνατότητες της ρωσικής αεροπορίας με R-37M.

Η δεύτερη επιλογή: S-400 με A-50 AWACS

Άλλες ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για συνδυασμό του S-400 Triumph με το A-50 AWACS.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του TASS που επικαλείται έναν ανώνυμο Ρώσο Αξιωματούχο, ο συνδυασμός λειτούργησε τέλεια και οδήγησε στην κατάρριψη τουλάχιστον ενός ουκρανικού μαχητικού.

Το TASS ανέφερε ότι το S-400 χρησιμοποιήθηκε σε «σύνδεση» με το A-50 AWACS στην εν εξελίξει Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση (SMO).

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η Ρωσία χρησιμοποίησε το σύστημα αεράμυνας S-400 Triumph σε συνδυασμό με το αεροσκάφος ανίχνευσης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας A-50, το οποίο εξασφάλισε την επιτυχία της χρήσης του συστήματος κατά της εχθρικής αεροπορίας», ανέφερε η έκθεση.

«Το σύστημα αεράμυνας S-400 εκτοξεύτηκε στο μέγιστο βεληνεκές του σε στόχους που κατά τη στιγμή της καταστροφής βρίσκονταν σε ύψος περίπου 1.000 μέτρων ενώ χρησιμοποιήθηκαν νέες κεφαλές αντιαεροπορικών κατευθυνόμενων πυραύλων».

Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε θα μπορούσε να είναι ο πύραυλος 40N6E με την πιο εκτεταμένη εμβέλεια των 400 χιλιομέτρων. Η έκθεση του TASS ισχυρίζεται ότι ο S-400 «εκτοξεύτηκε στο μέγιστο βεληνεκές του».

Δεν αποκλείεται βέβαια οι Ρώσοι να έχουν χρησιμοποιήσει και τα δύο συστήματα/επιλογές…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας