Απόλυτα απομονωμένος ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δέχεται έντονες πιέσεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην περίπτωση σύναψης ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, που θα περιλαμβάνει και εδαφικές παραχωρήσεις σε βάρος της Ουκρανίας.
Στις πιέσεις αυτές προς τον Zelensky πρωτοστατεί ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko ο οποίος δήλωσε ότι ο πρόεδρος ενδέχεται να χρειαστεί στο τέλος να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα επί οποιουδήποτε σχεδίου για τον τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.
Δημοψήφισμα για εδαφικές παραχωρήσεις
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, τόνισε ότι ο Zelensky θα πρέπει να δείξει ότι η πλειονότητα των Ουκρανών στηρίζει τους όρους μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, που ενδέχεται να περιλαμβάνει επώδυνες εδαφικές παραχωρήσεις.
«Ο Zelensky πιθανότατα θα πρέπει να καταφύγει σε δημοψήφισμα, δεν νομίζω ότι μπορεί μόνος του να καταλήξει σε τόσο οδυνηρές και σημαντικές συμφωνίες χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση», υποστήριξε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Οποιοδήποτε σενάριο για μια ειρηνευτική συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin θα θέσει τεράστιες προκλήσεις για τον πρόεδρο, είπε, περιγράφοντας μια δυσοίωνη προοπτική για τον Ουκρανό πρόεδρο.
«Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες για Zelensky
«Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για τον Zelensky.
Πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο που θα φέρει νέους θανάτους και καταστροφές ή να εξετάσει έναν εδαφικό συμβιβασμό με τον Putin;
Και σε αυτή την περίπτωση, τι είδους πίεση θα ασκηθεί από την Αμερική αν κερδίσει ο Donald Trump;
Και πώς θα εξηγήσουμε στη χώρα ότι πρέπει να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση τμημάτων της επικράτειάς μας, οι μάχες για τη διατήρηση των οποίων στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων ηρώων μας;
Όποιο βήμα κι αν κάνει, ο πρόεδρός μας κινδυνεύει να αυτοκτονήσει πολιτικά», εκτίμησε ο Klitchko.
Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως συνέβη στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος διασφάλισης της σταθερότητας, υποστήριξε.
Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει δηλώνει πως δεν είναι σίγουρος ότι ο πρόεδρος Zelensky θα ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει την προεδρία της χώρας, στην οποία παραμένει χωρίς νέες εκλογές, που ακυρώθηκαν λόγω της κήρυξης στρατιωτικού νόμου μετά την ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Klitchko και ο Zelensky είναι πολιτικοί αντίπαλοι, με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας να φημολογείται ότι έχει φιλοδοξίες να γίνει πρόεδρος.
Όταν ρωτήθηκε από την Corriere della Sera για τη μεταξύ τους σχέση, ο δήμαρχος του Κιέβου είπε: «Για να είμαι ξεκάθαρος, εγώ είχα πάντα καλές σχέσεις μαζί του, αυτός είναι που έχει κακές σχέσεις μαζί μου». Εντούτοις, ο ίδιος τόνισε πως θεωρεί άστοχη τη διεξαγωγή εκλογών σε αυτό το σημείο.
Zelensky: Κανείς δεν μπορεί να μας πιέσει για εδαφικές παραχωρήσεις – Πρόκληση οι εκλογές εν καιρώ πολέμου
Ο Zelensky σε συνέντευξή του στο BBC ισχυρίστηκε ότι κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Ουκρανία να παραδώσει εδάφη προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη.
Υποτίθεται ότι με αυτό τον τρόπο απάντησε στα σχόλια του Doanld Trump ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών.
«Αν ένα άτομο στον κόσμο, και αυτό το άτομο είναι ο Trump, μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο σε 24 ώρες, το ερώτημα είναι με ποιο τίμημα και ποιος θα πληρώσει;» είπε ο Zelensky.
Την ίδια στιγμή ο Zelensky προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις τόσο στην Ουκρανία, όσο και διεθνώς δηλώνει πως πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για τη διεξαγωγή εκλογών εν καιρώ πολέμου.
Δήλωσε ότι πολλοί παράγοντες καθιστούν τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών πρόκληση κατά τη διάρκεια του πολέμου, «αλλά σε κάθε περίπτωση, εάν ο πόλεμος καθυστερήσει, θα είναι απαραίτητο να αναζητηθούν νέα εργαλεία».
Ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε με αυτό τον τρόπο σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα εξακολουθούσε να είναι στην εξουσία εάν ο πόλεμος συνεχιστεί για 10 χρόνια και εάν η Ουκρανία θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη δημοκρατία σε εκείνο το σημείο.
«Πρώτον, κανείς δεν θα συμφωνήσει σε έναν πόλεμο που θα συνεχιστεί για άλλα 10 χρόνια ή πολλά ακόμη χρόνια», απάντησε ο Zelensky, περιγράφοντας αυτό το σενάριο ως «αδύνατο».
Η διεξαγωγή εκλογών, ωστόσο, θα ήταν «δύσκολη» και θα απαιτούσε αλλαγή του Συντάγματος, σημείωσε.
Επιπλέον, το Σύνταγμα δεν μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου.
Μια άλλη περιπλοκή θα ήταν πώς θα διασφαλιστούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, δεδομένου ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε προσαρτημένα από τη Ρωσία εδάφη, Ουκρανοί που υπηρετούν σε χαρακώματα και εκατομμύρια Ουκρανοί στο εξωτερικό, σημείωσε.
Τι λέει η Ρωσία
Η Ρωσία δεν έχει αρνηθεί τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία αρκεί να διεξαχθούν πάνω σε ρεαλιστική βάση και με δεδομένη την πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο της ειδικής επιχείρησης αλλά και με γνώμονα τις απαιτούμενες εγγυήσεις ασφαλείας για τη Μόσχα.
Όπως έχει διακηρύξει και ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin, η Μόσχα ζητά την πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τις τέσσερις προσαρτημένες περιοχές (Donetsk, Lugansk, Zaporizhia, Kherson) και τη ρητή δέσμευση της Ουκρανία περί μη ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Επίσης η Ρωσία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και την αποναζιστικοποίηση της χώρας.
Σε περίπτωση, που οι εν λόγω όροι δεν γίνουν δεκτοί από την ουκρανική ηγεσία, θα τροποποιηθούν επί τα χείρω.