Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την Κίνα και την Ευρασία κινούνται οι ΗΠΑ καθώς για πρώτη φορά επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε κινεζικές εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα με την αιτιολογία ότι υποστηρίζουν τον ρωσικό Στρατό και την αμυντική του βιομηχανία.
Πλέον υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι Κίνα και Ρωσία έχουν αναβαθμισμένη στρατιωτική συνεργασία και όπως έχει γράψει το WarNews247 εδώ και μήνες, “πολεμούν μαζί ΝΑΤΟ και AUKUS”.
Η κίνηση αυτή, που τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι αναλαμβάνουν δράση εναντίον κινεζικών εταιρειών λόγω της υποστήριξης της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Avril Haines τόνισε ότι “Η Κίνα βοηθά τη Ρωσία παρασκηνιακά. Μπορούμε σίγουρα να συμπεράνουμε ότι η Κίνα θεωρεί τη Ρωσία ως τον κύριο σύμμαχό της. Αυτό είναι ένα κακό μήνυμα για εμάς.”
Στη μαύρη λίστα πέντε κινεζικές εταιρείες
Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε πέντε κινεζικές εταιρείες στη μαύρη λίστα εμπορίου λόγω της υποστήριξης της στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ρωσίας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει λόγο για παραβίαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Ρωσία.
“Η σημερινή δράση εναντίον αυτών των κινεζικών εταιρειών στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε οντότητες και ιδιώτες σε όλο τον κόσμο ότι αν υποστηρίξουν τη Ρωσία, οι ΗΠΑ θα τους τιμωρήσουν” είπε ο Alan Estevez, Βοηθός Υπουργός Εμπορίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει και ερευνητικά ινστιτούτα στην Κίνα ότι υποστηρίζουν τον ρωσικό στρατό μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, σε ένα από τα πρώτα απτά σημάδια ότι κινεζικές οντότητες βοηθούν τη Ρωσία ενάντια στις επιθυμίες της Ουάσιγκτον.
Οι κινεζικές εταιρείες είναι οι εξής:
1.Connec Electronic
2. King Pai
3.Sinno Electronics
4.Winninc Electronic
5. World Jetta (HK) Logistics
Το Υπουργείο Εμπορίου είπε ότι προχωρά στην τιμωρία τους και προσθέτει πέντε από τις εταιρείες σε μια μαύρη λίστα εμπορικών συναλλαγών γνωστή ως “Entity List”. Κατηγόρησε επίσης δύο κινεζικά ερευνητικά ινστιτούτα που βρίσκονται ήδη στη μαύρη λίστα από το 2018 ότι υποστήριξαν τον ρωσικό στρατό τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι οντότητες που προστίθενται στη λίστα αποκλείονται ουσιαστικά από την αγορά τεχνολογίας των ΗΠΑ.
“Όλες οι εταιρείες και τα ινστιτούτα έχουν υπογράψει πρόσφατες συμβάσεις ώστε να συνεχίσουν να προμηθεύουν τον ρωσικό στρατό, παραβιάζοντας τους ελέγχους εξαγωγών υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες που στόχο έχουν να εμποδίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε εξαρτήματα και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας” δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Οι ΗΠΑ δεν ανέφεραν τι είδους προϊόντα είχαν συμφωνήσει οι κινεζικές εταιρείες να προμηθεύουν τον ρωσικό στρατό.
Ωστόσο, αρκετές από τις νέες εταιρείες που μπήκαν στη μαύρη λίστα με γραφεία στην Κίνα πωλούν ηλεκτρονικά είδη.
Τρεις από τις κινεζικές εταιρείες έχουν επίσης γραφεία σε άλλες χώρες, σε Ρωσία, Βιετνάμ, Λιθουανία και Βρετανία, δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου. Αλλά τους ονόμασε οντότητες με «ουσιώδεις/πρωταρχικές δραστηριότητες στην Κίνα».
Οι 25 έχουν έδρα την Κίνα…
“Οι ερευνητικές οντότητες που βρίσκονται ήδη στη μαύρη λίστα του εμπορίου από το 2018, για την υποτιθέμενη «παράνομη προμήθεια» τεχνολογίας για τον κινεζικό στρατό, είναι η China Electronics Technology Group Corporation 13th Research Institute (CETC 13) και το δευτερεύον ίδρυμά του, η Micro Electronic Technology στην Κίνα, δήλωσε το Τμήμα Εμπορίου. Και οι δύο είναι μονάδες του κρατικού αμυντικού ομίλου CETC.
Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον αρνήθηκε ότι η χώρα έχει παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια στον ρωσικό στρατό.
«Η θέση της Κίνας στο ουκρανικό ζήτημα είναι συνεπής και σαφής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Παίζουμε εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και δεν έχουμε παράσχει στρατιωτική βοήθεια στα αντιμαχόμενα μέρη».
«Η Κίνα και η Ρωσία διατηρούν κανονική ενεργειακή και εμπορική συνεργασία και τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών δεν πρέπει να θίγονται». Οι κυρώσεις «είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις».
Ο οργανισμός πρόσθεσε επίσης επιπλέον 31 οντότητες στη μαύρη λίστα από χώρες όπως η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Λιθουανία, το Πακιστάν, η Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ουζμπεκιστάν και το Βιετνάμ, σύμφωνα με την καταχώριση του Ομοσπονδιακού Μητρώου.
Ωστόσο, από τις 36 συνολικά εταιρείες που προστέθηκαν, οι 25 είχαν δραστηριότητες με έδρα την Κίνα.
Οργισμένη απάντηση Κίνας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι έχει υποβάλει αυστηρές διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ καλώντας την Ουάσιγκτον να αποσύρει τις μονομερείς κυρώσεις και δεσμευόμενη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών.
Η Κίνα προέτρεψε τις ΗΠΑ να άρουν αμέσως τις κυρώσεις σε πέντε κινεζικές εταιρείες και να τερματίσουν τη «μακροπρόθεσμη δικαιοδοσία» και τις μονομερείς κυρώσεις κατά των κινεζικών εταιρειών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν είπε:
«Οι κυρώσεις με το πρόσχημα της υποστήριξης της στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ρωσίας δεν έχουν βάση στο διεθνές δίκαιο ούτε εγκρίνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε ο Ζάο.
«Είναι μια μονομερής κύρωση και μακροχρόνια δικαιοδοσία από τις ΗΠΑ. Η Κίνα είναι σθεναρά αντίθετη σε αυτό», σημείωσε ο Zhao.
«Η Κίνα και η Ρωσία διεξάγουν κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους, η οποία δεν πρέπει να υπόκειται σε παρεμβάσεις ή περιορισμούς από κανένα τρίτο μέρος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υπονομεύουν τα νόμιμα συμφέροντα της Κίνας με κανέναν τρόπο όταν ασχολούνται με τις σχέσεις τους με τη Ρωσία».
Η Κίνα θα διαφυλάξει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών, είπε.
«Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να διορθώσουν αμέσως τα λάθη τους, να άρουν τις σχετικές κυρώσεις και να σταματήσουν τη μακροπρόθεσμη δικαιοδοσία και τις μονομερείς κυρώσεις κατά των κινεζικών εταιρειών», δήλωσε ο Ζάο.