Στρατηγός-σύμβουλος Merkel: Η Ρωσία θα πετύχει τον στόχο της στην Ουκρανία

1742

Η Δύση να σκεφτεί τις συνέπειες

Με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση η Ρωσία θα πετύχει τον στόχο της και θα πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας του Donbass, πιστεύει ο Γερμανός στρατηγός και πρώην στρατιωτικός σύμβουλος της Angela Merkel, Erich Vad.
Η ρωσική επίθεση στο Bakhmut θα συμβάλλει στην απελευθέρωση όλων των δημοκρατιών στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, εκτιμά ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Γερμανό στρατηγό, η δυτική υποστήριξη στο Κίεβο ήταν η σωστή απόφαση, αλλά είναι καιρός οι δυτικοί σύμμαχοι να σκεφτούν τις συνέπειες.
«Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, αλλά όχι η Γερμανία ή η Γαλλία που μπορούν να βρουν το κλειδί για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία», σημείωσε ο στρατηγός.

Διαπραγματεύσεις μόνο

«Ο μόνος δυνατός τρόπος βρίσκεται μέσω διαπραγματεύσεων», συνέχισε.
«Όλα τα άλλα σημαίνουν μια παράλογη φθορά σε ανθρώπινες ζωές. Τελικά, είναι γελοίο να λέμε ότι η Ουκρανία είναι αυτή που πρέπει να λύσει το πρόβλημα», είπε ο Vad σε συνέντευξή του στo Emma.
Ο Vad από το 2006 έως και 2013 ήταν σύμβουλος στρατιωτικής πολιτικής της πρώην καγκελαρίου Angela Merkel.
Αποτελεί μια από τις σπάνιες φωνές που μίλησαν από νωρίς δημόσια κατά των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, χωρίς καμία στρατηγική για την επίλυση της κρίσης και τάχθηκε κατά της εγκατάλειψης των διπλωματικών προσπαθειών.

Καθαρός μιλιταρισμός

Ο Vad τάσσεται κατά της αποστολής των γερμανικών Marder στην Ουκρανία, λέγοντας πως συνιστά κλιμάκωση έστω και εάν πρόκειται για παλιά άρματα.
«Η αποστολή αυτή θα μπορούσε να αναπτύξει μια δική της δυναμική που δεν μπορούμε πλέον να ελέγξουμε.
Φυσικά ήταν και είναι σωστό να στηρίξουμε την Ουκρανία και φυσικά η επίθεση του Putin δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο – αλλά τώρα πρέπει επιτέλους να εξεταστούν οι συνέπειες!», συνέχισε ο Γερμανός στρατηγός.
Στην ερώτηση ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες η απάντηση του Vad είναι ξεκάθαρη: «
Θέλετε να επιτύχετε μια προθεσμία να διαπραγματευτείτε τις παραδόσεις των τανκς;
Θέλετε να ξανακατακτήσετε το Donbass ή την Κριμαία;
Ή θέλετε να νικήσετε εντελώς τη Ρωσία;
Δεν υπάρχει ρεαλιστικός ορισμός για τον τελικό στόχο και χωρίς μια συνολική πολιτική και στρατηγική αντίληψη, οι παραδόσεις όπλων είναι καθαρός μιλιταρισμός».

Η άβολη αλήθεια

Σύμφωνα με τον Vad, υπάρχει στην Ουκρανία ένα στρατιωτικό επιχειρησιακό αδιέξοδο το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί στρατιωτικά.
«Παρεμπιπτόντως, αυτή είναι η άποψη και του Αμερικανού Επιτελάρχη Mark Milley.
Είπε πως η στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας δεν είναι αναμενόμενη και ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος δυνατός τρόπος.
Οτιδήποτε άλλο είναι μια παράλογη σπατάλη ανθρώπινων ζωών.
Ο στρατηγός Milley προκάλεσε πολλά προβλήματα στην Ουάσιγκτον με τη δήλωσή του και επίσης δέχθηκε έντονη δημόσια κριτική.
Είπε μια άβολη αλήθεια. Μια αλήθεια που παρεμπιπτόντως δεν δημοσιεύτηκε σχεδόν ποτέ στα γερμανικά ΜΜΕ», αποκαλύπτει ο Γερμανός στρατηγός.

Πόλεμος φθοράς και απόκρυψη αλήθειας

Η συνέντευξη του Milley στο CNN δεν εμφανίστηκε πουθενά και ενώ είναι ο αρχηγός του επιτελείου της μεγαλύτερης δυτικής δύναμης. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος φθοράς.
«Έχουμε 200.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές, με 50.000 πολίτες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.
Ο Milley έκανε έναν παραλληλισμό με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχος.
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οποίος επινοήθηκε ως μάχη φθοράς, οδήγησε στο θάνατο σχεδόν ένα εκατομμύριο νεαρούς Γάλλους και Γερμανούς. Τότε έπεσαν για το τίποτα.

Έτσι, η άρνηση των αντιμαχόμενων μερών να διαπραγματευτούν οδήγησε σε εκατομμύρια επιπλέον θανάτους.
Αυτή η στρατηγική δεν λειτούργησε στρατιωτικά εκείνη την εποχή – και δεν θα λειτουργήσει ούτε σήμερα.
Και εσείς έχετε δεχθεί επίθεση επειδή ζητήσατε διαπραγματεύσεις.
Ναι, όπως έκανε και ο Γενικός Επιθεωρητής των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Eberhard Zorn, ο οποίος, όπως και εγώ, προειδοποίησε να μην υπερεκτιμούμε τις περιφερειακά περιορισμένες επιθέσεις των Ουκρανών τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες – που γνωρίζουν τι συμβαίνει μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, πώς είναι στο έδαφος και τι σημαίνει πραγματικά ο πόλεμος – αποκλείονται σε μεγάλο βαθμό από τη συζήτηση. Δεν ταιριάζουν με τη διαμόρφωση απόψεων. Βιώνουμε σε μεγάλο βαθμό έναν συγχρονισμό μέσων που δεν έχω βιώσει ποτέ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Αυτό είναι καθαρή χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Και όχι για λογαριασμό του κράτους, όπως είναι γνωστό από ολοκληρωτικά καθεστώτα, αλλά από καθαρή δημοκρατία», είπε στη χειμαρρώδη του συνέντευξη ο Γερμανός στρατηγός.

Υπό εξαφάνιση

Συνεχίζοντας ο Vad στέκεται στο γεγονός, πως η πλειονότητα των Γερμανών αντιτίθεται στις παραδόσεις και άλλων όπλων στη Γερμανία, γεγονός που αποκρύπτεται από τα μέσα ενημέρωσης.
«Δεν υπάρχει πλέον σε μεγάλο βαθμό ένας δημοκρατικός ανοιχτός λόγος για τον πόλεμο της Ουκρανίας, και το βρίσκω πολύ ανησυχητικό.
Αυτό μου δείχνει πόσο δίκιο είχε ο Helmut Schmidt.
Σε συνομιλία με την καγκελάριο Merkel είπε:
Η Γερμανία είναι και θα παραμείνει ένα έθνος υπό εξαφάνιση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γερμανός στρατηγός.

Κριτική στην Baerbock – Πολεμικό κόμμα οι Πράσινοι

Ο Γερμανός στρατηγός ασκεί δριμεία κριτική στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για την πολιτική του στο Ουκρανικό.
«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει πάντα να συνδυάζονται με προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικών λύσεων.
Η τρέχουσα μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι δύσκολο να δώσει αποτέλεσμα.
Είναι πολύ επικεντρωμένη στα όπλα.
Το κύριο καθήκον της εξωτερικής πολιτικής είναι και παραμένει η διπλωματία, η συμφιλίωση αντικρουόμενων συμφερόντων, η κατανόηση και η διαχείριση των συγκρούσεων.
Λείπει αυτό εδώ.
Χαίρομαι που επιτέλους έχουμε μία γυναίκα – υπουργό Εξωτερικών στη Γερμανία, αλλά δεν αρκεί να χρησιμοποιούμε απλώς πολεμική ρητορική και να κυκλοφορούμε στο Κίεβο ή στο Donbass με κράνος και στρατιωτική ενδυμασία (σ.σ. από επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock στην Ουκρανία)», τονίζει ο πρώην στρατιωτικός σύμβουλος της Merkel.

Πόλεμος αντιπροσώπων

«Μπορούμε να συνεχίσουμε να φθείρουμε τους Ρώσους, που σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, αλλά και από τις δύο πλευρές.
Και αυτό σημαίνει περαιτέρω καταστροφή της Ουκρανίας.
Τι έμεινε από αυτή τη χώρα; Θα ισοπεδωθεί.
Σε τελική ανάλυση, αυτό δεν αποτελεί πλέον επιλογή ούτε για την Ουκρανία.
Το κλειδί για την επίλυση της σύγκρουσης δεν βρίσκεται στο Κίεβο, ούτε στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.
Είναι γελοίο να λέμε ότι η Ουκρανία πρέπει να το αποφασίσει.
Με αυτή την ερμηνεία, γρήγορα θεωρείται κανείς συνωμοσιολόγος στη Γερμανία… Εγώ ο ίδιος είμαι πεπεισμένος.
Θα σας πω ειλικρινά, αν έχετε αμφιβολίες, προτιμώ να ζω κάτω από μια αμερικανική ηγεμονία παρά κάτω από μια ρωσική ή κινεζική.
Αυτός ο πόλεμος ήταν αρχικά μόνο μια εσωτερική πολιτική σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ξεκίνησε το 2014 μεταξύ των ρωσόφωνων εθνοτήτων και των ίδιων των Ουκρανών. Ήταν λοιπόν ένας εμφύλιος πόλεμος.
Τώρα, μετά την εισβολή της Ρωσίας, έχει γίνει ένας διακρατικός πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Είναι επίσης ένας αγώνας για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα. Όλα εντάξει.
Αλλά δεν είναι όλη η αλήθεια.Είναι επίσης ένας πόλεμος αντιπροσώπων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και αφορά πολύ συγκεκριμένα γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η Μαύρη Θάλασσα για τη Ρωσία

«Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι τόσο σημαντική για τους Ρώσους, όσο η Καραϊβική ή η περιοχή του Παναμά είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τόσο σημαντική όσο η Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η Ταϊβάν για την Κίνα.
Εξίσου σημαντική με τη ζώνη προστασίας της Τουρκίας, την οποία δημιούργησαν κατά των Κούρδων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο και για στρατηγικούς λόγους, οι Ρώσοι δεν μπορούν να βγουν από εκεί.
Πέρα από το γεγονός ότι σε ένα δημοψήφισμα στην Κριμαία ο πληθυσμός θα ψήφιζε σίγουρα τη Ρωσία», επισημαίνει ο Vad.

Θα χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι πυρηνικά;

«Εάν οι Ρώσοι αναγκάζονταν να αποχωρήσουν από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με μαζική δυτική επέμβαση, σίγουρα θα κατέφευγαν στα πυρηνικά όπλα πριν βγουν από την παγκόσμια σκηνή.
Θεωρώ ότι είναι αφελές να πιστεύουμε ότι ένα πυρηνικό χτύπημα από τη Ρωσία δεν θα συμβεί ποτέ.
Είναι ανόητο να ισχυριζόμαστε πως οι Ρώσοι μπλοφάρουν», υποστηρίζει ο Γερμανός στρατηγός, υπογραμμίζοντας πως για τη Μαύρη Θάλασσα θα τα χρησιμοποιήσουν.

Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Στην ερώτηση τι πρέπει να κάνει η Γερμανία, απορρίπτει την αποστολή όπλων καθώς κινδυνεύουμε να διολισθήσουμε σε ένα Γ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κανείς από αυτούς που πήγαν στον πόλεμο με τέτοιο ενθουσιασμό το 1914 δεν σκέφτηκε μετά ότι ήταν το σωστό.
Εάν ο στόχος είναι μια ανεξάρτητη Ουκρανία, πρέπει επίσης να αναρωτηθεί κανείς πώς θα πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή τάξη που περιλαμβάνει τη Ρωσία.
Η Ρωσία δεν μπορεί να εξαφανιστεί έτσι απλώς από τον χάρτη. Πρέπει να αποφύγουμε να οδηγήσουμε τους Ρώσους στην αγκαλιά των Κινέζων, μετατοπίζοντας έτσι την πολυπολική τάξη σε βάρος μας.
Χρειαζόμαστε επίσης τη Ρωσία ως ηγετική δύναμη σε ένα πολυεθνικό κράτος προκειμένου να αποφευχθεί η έξαρση των συγκρούσεων και των πολέμων.
Και για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω την Ουκρανία να γίνεται μέλος της ΕΕ και σίγουρα όχι μέλος του ΝΑΤΟ», αποφαίνεται ο Γερμανός στρατηγός και καταλήγει τονίζοντας την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου για την ειρήνη, που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε τις ΗΠΑ.
«Σε διαφορετική περίπτωση, ξυπνάμε ένα πρωί και βρισκόμαστε στη μέση του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου», λέει χαρακτηριστικά ο Vad.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας