Οι δυτικές παρεμβάσεις στη Βοσνία δεν είναι κάτι καινούργιο όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Ωστόσο όπως αναφέρει το Strategic Culture Foundation είναι είδηση όταν μια τέτοια κατηγορία εξαπολύεται από το στόμα του προέδρου της Σερβίας Aleksandar Vucic, ο οποίος, αν και πρόθυμος να διατηρήσει και να αναπτύξει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί σε έναν ουσιαστικά φιλοδυτικό πολιτικό, του οποίου η κυριότερη φιλοδοξία είναι να ενταχθεί η χώρα του και τα υπόλοιπα Βαλκάνια στην ΕΕ.
Έτσι, η ανακοίνωση του Vucic ότι, μόλις ολοκληρωθούν οι γενικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου στη Βοσνία, θα παρουσιάσει «εκπληκτική αποδείξεις της πιο βάναυσης ανάμειξης ορισμένων δυτικών δυνάμεων στις εκλογές στη Δημοκρατία Srpska» (μία από τις δύο οντότητες στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, με πλειοψηφικό Ορθόδοξο Σέρβο πληθυσμό, το 49% της χώρας, ενώ το άλλο είναι η Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, που κυριαρχείται από Μουσουλμάνους και Καθολικούς Κροάτες), είναι αρκετά αξιόπιστο σημάδι ότι η Δύση ξεπέρασε τα όρια.
Οι πρώτες κατηγορίες σχετικά με «παρενοχλήσεις» των ΗΠΑ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Βοσνία έλαβαν χώρα ήδη από τον Μάιο του 2018, όταν η Σερβοβοσνιακή κυβέρνηση παρουσίασε στοιχεία στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με τη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης από το αμερικανικό υπουργείου Εξωτερικών και της USAID με σκοπό να επηρεάσει τις εκλογές με ποσά άνω των 12 εκατ. δολαρίων.
Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Srpska, Milorad Dodik κατηγόρησε ομοίως τη βρετανική κυβέρνηση αναφερόμενος στην απόφασή της να στείλει 40 ειδικούς σε θέματα πληροφοριών, όπως το έθεσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Gavin τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή είναι «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις και μια πράξη που μοιάζει με εισβολή στη χώρα».
Τον Αύγουστο, ο Dodik κατηγόρησε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ ότι παρεμβαίνουν στις επερχόμενες εκλογές με τη διοχέτευση κονδυλίων «κατά της διαφθοράς» σε τοπικές, αντι-κυβερνητικές ΜΚΟ.
Και στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, ο Dodik κατηγόρησε τον απερχόμενο πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τον Maureen Cormack για «ανάμειξη στις πολιτικές διαδικασίες και τις εκλογές στη Βοσνία».
Ο Dodik υποστήριξε ότι ο Cormack ήταν στην πραγματικότητα ο «πρεσβευτής» του George Soros και ότι ο πραγματικός λόγος πίσω από τις κυρώσεις εναντίον του ήταν η «άρνησή του να στηρίξει την πολιτική κατά των Σέρβων που ακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
Σύμφωνα με πηγές που ανέφερε η Σερβική Sputnik, υπάρχουν δύο σενάρια:
Σύμφωνα με το πρώτο, οι εκλογές θα υπονομεύονταν εκ των προτέρων εάν κρινόταν ότι ο Dodik είναι πολύ ισχυρός. Ενώ, σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα αναγνωριστούν εάν το κόμμα του Dodik κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων.
Οι μαζικές διαδηλώσεις θα υποκινούσαν και στις δύο περιπτώσεις, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να διαδραματίζουν οι Βρετανοί, λόγω της «εξασθένησης» της βαλκανικής πολιτικής των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Donald Trump.
Το σενάριο μαζικών διαδηλώσεων δεν είναι εξωπραγματικό. Διαδηλωτές καταλαμβάνουν εδώ και μήνες την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Δημοκρατίας της Srpska, Banja Luka, κατηγορώντας την κυβέρνηση για συνενοχή για το θάνατο του 21χρονου David Dragicevic, παρόλο που δεν έχουν ακόμη προσκομίσει συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους.
Ο πατέρας του θύματος απειλεί μάλιστα ότι δεν θα υπάρξουν «εκλογές στη Δημοκρατία Srpska μέχρι να λυθεί η δολοφονία του David και άλλων παιδιών».
Οι διαδηλώσεις είναι προφανώς καλά χρηματοδοτούμενες και υποστηρίζονται και μερικές φορές παρευρίσκονται μέλη της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης.
Και λαμβάνοντας υπόψη ότι, πριν από τις εκλογές, ο Dodik έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τη Ρωσία και να συναντηθεί με τον πρόεδρό V. Putin θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το τέλος της ιστορίας της Δύσης να μην προσπαθήσει να «διδάξει» τα Βαλκάνια θλιβερά, τουλάχιστον ένα ακόμα μάθημα «δημοκρατίας»…