Strategic Culture Foundation: Βατερλώ για τη Δύση το δημοψήφισμα στη FYROM

1220
πγδμ

Strategic Culture Foundation: Στρατηγική ήττα για ΕΕ και ΝΑΤΟ το αποτέλσμα του δημοψηφίσματος στη FYROM

Αν και το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονόματος της FYROM που έλαβε χώρα στις 30/9,  έπρεπε να θέσει τη χώρα σε ένα μονοπάτι προς το ΝΑΤΟ και την  ένταξη στην ΕΕ, ήταν μια πλήρης αποτυχία καθώς το ποσοστό των ψηφοφόρων ήταν πολύ μικρότερο από το 50% + 1 που ήταν απαραίτητο για να είναι έγκυρο, αναφέρει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις 30 Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποδεχόμενοι τη συμφωνία Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Καθώς το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές, καλούμε τους ηγέτες να ανέβουν πάνω από την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Διεύρυνσης, ο Johannes Hahn στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι δεν «κατάλαβε» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει «συγχαίρω τους πολίτες που ψήφισαν στο σημερινό συμβουλευτικό δημοψήφισμα και αξιοποίησαν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες.

Μία πολύ σημαντική ψήφος υπέρ του «ναι», αποδεικνύει ότι  υπάρχει ευρεία υποστήριξη στην συμφωνία των Πρεσπών και στην Ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

Τώρα περιμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να την προωθήσουν με απόλυτη υπευθυνότητα και ενότητα σε όλες τις πλευρές των κομμάτων, προς το συμφέρον της χώρας».

Αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ανέφερε πως «χαιρετίζω την ψήφο του “ναι” στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ.

Παροτρύνω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να συμμετάσχουν εποικοδομητικά και υπεύθυνα στην αξιοποίηση αυτής της ιστορικής ευκαιρίας.

Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή, αλλά όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν».

Ωστόσο το Βατερλώ της Δύσης στα Βαλκάνια συνεχίζεται.

Για παράδειγμα, η Ομάδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της ΕΕ, μολονότι «εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η συμμετοχή ήταν μικρότερη από 50%», εντούτοις χαιρέτισε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και κάλεσε την αντιπολίτευση να σεβαστεί την εκπεφρασμένη βούληση της “πλειοψηφίας” των ψηφοφόρων».

Όπως αναφέρει το Strategic Culture Foundation σύμφωνα με πολυάριθμες αναφορές μέσων ενημέρωσης, καθώς πλησίαζε η 30η Σεπτεμβρίου και ενώ κανένας ρώσος αξιωματούχος δε βρισκόταν στη FYROM, μια πραγματική πομπή δυτικών πολιτικών βρέθηκε στη FYROM.

O πρόεδρος της Αυστρίας Sebastian Kurz, ο “υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ J. Mattis, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ J. Stoltenberg, η Federica Mogherini, ο Johannes Hahn, η Angela Merkel.

Προφανώς δεν υπήρξε «καμία» πολιτική ανάμιξη στο δημοψήφισμα…

Μιλώντας για την Angela Merkel, αναφέρθηκε ότι η απαιτούμενη προσέλευση 50% + 1 ήταν στην πραγματικότητα «πολύ υψηλή», καθώς οι καταχωρημένοι  ψηφοφόροι περιλάμβαναν πολλούς ανθρώπους που είχαν εγκαταλείψει εδώ και πολύ καιρό τη χώρα.

Ομοίως, το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος παρατήρησε ότι οι ψήφοι υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα στην πραγματικότητα “αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία παρά τη χαμηλή προσέλευση διότι η πΓΔΜ δεν έχει τα 1,8 εκατομμύρια οι ψηφοφόροι εισήλθαν στους εκλογικούς καταλόγους της, αλλά μόλις 1,2 εκατομμύρια, αφού 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα από τη στιγμή που οι λίστες των ψηφοφόρων ενημερώθηκαν για τελευταία φορά πριν από 20 χρόνια.

Η πλάνη της αμφισβήτησης της πραγματικότητάς του είναι εύκολα εκτεθειμένη αν δούμε απλά τα αποτελέσματα τονίζει το Strategic Culture Foundations.

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές της πΓΔΜ (Δεκέμβριος 2016), στις οποίες η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μόλις κάτω από 1,2 εκατομμύρια (1.191.832 για να είναι ακριβείς) ή, επίσημα, 66,79%.

Εάν θεωρούσαμε ότι ο Κοτζιάς και η Merkel  (που δεν υπέβαλαν αντιρρήσεις τότε), αυτό θα σήμαινε ότι η προσέλευση στις εκλογές του 2016 ήταν 99.

Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι οι εκλογές αυτές παρήγαγαν το «επιθυμητό αποτέλεσμα» που επέτρεψε να υπάρξει η σημερινή κυβέρνηση η οποία είναι υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Περιττό να ειπωθεί ότι και ο πρωθυπουργός της FYROM Z. Ζaev είδε το δημοψήφισμα ως «δημοκρατική επιτυχία», ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου της FYROM για την τροποποίηση του συντάγματος και την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα, ώστε το ελληνικό κοινοβούλιο να μπορέσει να πράξει το ίδιο, το οποίο θα σφραγίσει τη συμφωνία.

Ωστόσο, οι βουλευτές του Zaev και και των αλβανών πολιτικών του συμμάχων δεν επαρκούν σήμερα για την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (σύμφωνα με πληροφορίες, μπορούν να υπολογίζουν σε 71 βουλευτές ή 9 σε σχέση με τις απαραίτητες 80) και θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εάν δεν βρει τιε απαραίτητες ψήφους.

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι ο Zaev είχε μια μάλλον διαφορετική άποψη πριν από το δημοψήφισμα, αναφέροντας πως  οι πολίτες θα λάβουν την απόφαση και ότι το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές μόνο εάν το δημοψήφισμα ήταν  επιτυχές.

Αλλά εκείνη τη στιγμή, όταν η εμπιστοσύνη ήταν ακόμα υψηλή, ο συνήθης συνδυασμός της δυτικής πίεσης, των χρημάτων και της συντριπτικής κυριαρχίας του φάσματος των μέσων ενημέρωσης θα έκανε τη δουλειά.

Και τότε η πραγματικότητα χτύπησε στις 30 Σεπτεμβρίου…

Εντούτοις, ανάμεσα σε όλες τις παραπάνω ψεύτικες δημόσιες εκδηλώσεις εμπιστοσύνης του πλήθους των φιλο-ΝΑΤΟ / ΕΕ, κρύβεται στον αέρα μια ορατή αμηχανία.

Η Deutsche Welle ανέφερε πως  «η χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων για το δημοψήφισμα της πΓΔΜ είναι ένα κακό σημείο εκκίνησης για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας.»

Όμως, η Δύση έχει χάσει κάτι περισσότερο από τη νομιμότητα στην πΓΔΜ – έχει καταστρέψει τη φήμη της, ίσως ανεπανόρθωτα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας