Στοπ Μπάιντεν σε νέες άδειες εξαγωγής LNG

743

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παγώνει επ’ αόριστον τις εγκρίσεις για νέους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά μήκος της ακτογραμμής των ΗΠΑ, καταφέροντας πλήγμα σε μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία και δίνοντας μια νίκη στους υπερασπιστές του κλίματος.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, και μάλιστα ο αριθμός αποστελλόμενων φορτίων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς από τον πρώτο απόπλου, που έγινε στη Λουιζιάνα το 2016. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ενίσχυσε τη ζήτηση, καθώς οι χώρες έψαχναν εναλλακτικές για να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία.

Όμως τα αμερικανικά εργοστάσια υγροποίησης, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν γίνει στόχος από τους ακτιβιστές για το κλίμα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αναπτυσσόμενες υποδομές θα βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα για αρκετές δεκαετίες, γράφουν οι Financial Times.

Η εντολή παύσης από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας αφορά εκκρεμείς αιτήσεις για 17 έργα που αναμένουν έγκριση προκειμένου να προχωρήσουν.

Η πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν σε εκλογική χρονιά αποβλέπει στην υποστήριξη που θα μπορούσε να κερδίσει από νεότερους ψηφοφόρους, δεξαμενή πολιτών που τον βοήθησε να κερδίσει και την πρώτη του θητεία. Πολλοί ένιωσαν απογοήτευση μετά το πράσινο φως στο έργο πετρελαίου Willow της Conoco Phillips στην Αλάσκα πέρυσι.

«Θα εξετάσουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις των εξαγωγών LNG στο ενεργειακό κόστος, στην ενεργειακή ασφάλεια της Αμερικής και στο περιβάλλον μας», είπε ο Μπάιντεν. «Η παύση στις νέες εγκρίσεις LNG βλέπει την κλιματική κρίση όπως ακριβώς είναι: ως σύγχρονη υπαρξιακή απειλή».

«Η παύση δεν θα επηρεάσει τις ήδη εγκεκριμένες εξαγωγές, ούτε την ικανότητά μας να προμηθεύουμε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, την Ασία ή άλλους αποδέκτες ήδη εγκεκριμένων εξαγωγών», διευκρίνισε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Νέα οικονομικά και περιβαλλοντικά μοντέλα

Αν και το φυσικό αέριο είναι καθαρότερο από άλλα ορυκτά καύσιμα, εντούτοις κι αυτό απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα – το πιο διαδεδομένο αέριο θερμοκηπίου – όταν καίγεται. Το μεθάνιο, κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, έχει περισσότερη δύναμη παγίδευσης θερμότητας από το CO2 όταν διαρρέει στην ατμόσφαιρα.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι τα τρέχοντα οικονομικά και περιβαλλοντικά μοντέλα του υπουργείου Ενέργειας ήταν περίπου πέντε ετών και δεν αντιπροσωπεύουν πλέον επαρκώς τις επιπτώσεις στο εγχώριο ενεργειακό κόστος ή τις τελευταίες εκτιμήσεις των εκπομπών.

Η διοίκηση πρόσθεσε ότι θέλει να προφυλαχθεί από τους κινδύνους ρύπανσης για κοινότητες που ζουν κοντά σε νέες εξαγωγικές εγκαταστάσεις.

«Ένα από τα ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε είναι: Ποιος είναι ο αντίκτυπος όλου αυτού του πρόσθετου LNG για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε χώρες που ενδέχεται να αλλάξουν καύσιμα από άνθρακα σε LNG;» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας για την αναθεώρηση της διαδικασίας εγκρίσεων.

«Ποιος είναι ο αντίκτυπος της δημιουργίας μόνιμων υποδομών σε χώρες που έχουν δηλώσει ότι μπορεί να απομακρυνθούν εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα;»

Πέρυσι οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το Κατάρ και την Αυστραλία και έγιναν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στον κόσμο, το οποίο είναι υπερψυκτικό και συμπυκνωμένο ώστε να μπορεί να μεταφερθεί με πλοία. Οι επτά τερματικοί σταθμοί που λειτουργούν μπορούν να παράγουν έως και 87 εκατ. τόνους ετησίως — αρκετά για να ικανοποιήσουν τις συνδυασμένες ανάγκες φυσικού αερίου Γερμανίας και Γαλλίας.

Πέντε έργα ακόμη που έχουν ήδη εγκριθεί και βρίσκονται υπό κατασκευή θα προσθέσουν άλλους 63 εκατ. τόνους δυναμικότητας ετησίως. Αναπτύσσονται από εταιρείες όπως η Cheniere Energy και η εισηγμένη Next Decade, καθώς και η κοινοπραξία Qatar Energy και Exxon Mobil.

Καθώς εξαπλώνονταν οι αναφορές για πιθανή διακοπή των εγκρίσεων, η Venture Global προειδοποίησε προ ημερών ότι μια τέτοια απόφαση θα «σοκάρει την παγκόσμια αγορά ενέργειας, θα έχει αντίκτυπο οικονομικών κυρώσεων και θα στείλει καταστροφικό μήνυμα στους συμμάχους μας ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η ευρύτερη βιομηχανία φυσικού αερίου των ΗΠΑ αντιτίθεται στα νέα μέτρα, αντιτείνοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παύσης ή καθυστέρησης εγκρίσεων ενέχει τον κίνδυνο να υπονομευθεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και να πληγούν οι προσπάθειες απογαλακτισμού των αναπτυσσόμενων χωρών από τον ρυπογόνο άνθρακα.

«Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διακοπή των εγκρίσεων εξαγωγών LNG θα ήταν μεγάλο λάθος που θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και τους συμμάχους των ΗΠΑ, υπονομεύοντας τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους», ανέφερε κοινή επιστολή 32 ομίλων προς την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου και του Κέντρου για το LNG.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας