Στον αέρα η αποζημίωση 68 εκ.ευρώ για τις μίζες της Siemens

233

Η Siemens «καθάρισε» και με τον ΟΤΕ

Στον αέρα τα 68 εκατομμύρια ευρώ από τις μίζες που διεκδικούσε ο οργανισμός. Σοβαρές οι ευθύνες της νέας διοίκησης

Κανένας ασφαλώς δεν ανέμενε ότι ο υπό γερμανικό έλεγχο ΟΤΕ θα κυνηγούσε με αξιώσεις την «ομογάλακτη» Siemens στα γερμανικά δικαστήρια για τα γνωστά μαύρα ταμεία που στοίχισαν εκατομμύρια στη τσέπη του Ελληνα φορολογουμένου. Αλλά εδώ φαίνεται ότι δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα.

Επωφελούμενη από τις σκανδαλώδεις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, που όχι μόνο απάλλαξε τους πρωταίτιους του σκανδάλου, αλλά προσφάτως αποφάσισε να τους επιστρέψει και τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία τους, η περιβόητη εισαγγελία του Μονάχου, που είχε ρίξει στα μαλακά τον Χριστοφοράκο, θάβει την υπόθεση στο σύνολό της.

Απορρίφθηκε

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται η «δημοκρατία», απορρίφθηκε προ ημερών η αγωγή αποζημίωσης του ΟΤΕ προς τη Siemens από το διοικητικό εφετείο του Μονάχου. Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος διεκδικούσε (χαλαρά, είναι η αλήθεια…) 68 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση από τη γερμανική Siemens και άλλα 27 εκατομμύρια από την Intracom για τις αμαρτωλές συμβάσεις της δεκαετίας του ’90, όταν ακόμη ο ΟΤΕ ήταν υπό πλήρη ελληνική διοίκηση και, βεβαίως, υπόλογος στον Ελληνα φορολογούμενο.

Οι διεκδικήσεις του ΟΤΕ στα γερμανικά δικαστήρια «σέρνονται» τρεις δεκαετίες, όπως και το σκάνδαλο της Siemens, που τελικά θάφτηκε με τον πλέον προκλητικό τρόπο από την ελληνική Δικαιοσύνη. Χωρίς να υφίσταται την παραμικρή πίεση από το ελληνικό κράτος, η διοίκηση του οργανισμού κρατούσε την υπόθεση ανοιχτή «για τα μάτια του κόσμου» και είχε δώσει εντολή στο νομικό τμήμα του ΟΤΕ να την παρακολουθεί διακριτικά, μέχρι να… οδηγηθεί στις καλένδες, όπως φαινόταν ότι θα καταλήξει όλο το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία».

Στη Γερμανία, ωστόσο, φαινόταν ότι η υπόθεση δεν θα μπορέσει να ενταφιαστεί τόσο εύκολα, γιατί εκεί η νομοθεσία δεν βάζει υποθέσεις στο συρτάρι όταν έχει αποδειχθεί ότι κατεβλήθησαν μίζες σε πολιτικούς και άλλους κρατικούς λειτουργούς. Και στην περίπτωση της Siemens υπήρχε το προηγούμενο της ομολογίας των Μαντέλη, που καταδικάστηκε, και Τσουκάτου, που αθωώθηκε ως απλός…κομιστής της βαλίτσας. Η σχετική νομολογία έχει κατοχυρωθεί από το γερμανικό Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (BGH) και βάσει αυτής τεκμηριώνονται απόλυτα οι προσφυγές του ΟΤΕ που εγείρουν αξιώσεις αποζημίωσης.

Ωστόσο, το εφετείο του Μονάχου, που προφανώς διαπίστωσε πως ούτε στην Ελλάδα δεν διώκεται πλέον η Siemens μετά τον άθλιο «εξωδικαστικό συμβιβασμό» με το ελληνικό κράτος, απέρριψε την αγωγή του ΟΤΕ, ο οποίος τώρα καλείται να προσφύγει με έφεση για να αντικρούσει την πρωτόδικη απόφαση εντός 30 ημερών!

Υπόγεια δοσοληψία

Οπως πληροφορείται η «δημοκρατία», η νέα διοίκηση του οργανισμού, μετά την αποχώρηση του τέως διευθύνοντος συμβούλου Μιχάλη Τσαμάζ, προσανατολίζεται στην…εγκατάλειψη της υπόθεσης, υπό το πρόσχημα ότι η νομική προετοιμασία για την κατάθεση έφεσης είναι δύσκολη καταμεσής του καλοκαιριού και δημιουργεί πρόσθετα κόστη στον οργανισμό…

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η αγωγή για τα 68 εκατομμύρια αφορά μόνο μία αμαρτωλή σύμβαση (ΠΣ 8002), ενώ τρέχουν παράλληλα και άλλες αξιώσεις για σημαντική ζημία που υπέστη ο οργανισμός (και ο Ελληνας φορολογούμενος στο παρελθόν) από τις υπόγειες δοσοληψίες με τους υπεργολάβους προμηθευτές Siemens και Intracom. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομικό τμήμα του ΟΤΕ κινητοποιήθηκε έπειτα από δημοσίευμα της «δημοκρατίας» τον περασμένο Νοέμβριο για να καταθέσει άλλη μία έφεση, αυτή τη φορά για αξίωση 28 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη προσφυγή εναντίον της Intracom για την ίδια σύμβαση του 1993 προς το παρόν…αγνοείται.

Σημειώνεται, επίσης, ότι τα χρονικά περιθώρια και για τις προσφυγές στα γερμανικά δικαστήρια στενεύουν επικίνδυνα, αφού κι εδώ επέρχεται ο κίνδυνος της παραγραφής που αποτέλεσε το άθλιο πρόσχημα απαλλαγής όλων των εμπλεκομένων από τα ελληνικά δικαστήρια.

Είναι, επομένως, απορίας άξιον αν η νέα διοίκηση του ΟΤΕ, υπό τον Κώστα Νεμπή, θα αποφασίσει να εξαντλήσει τα νομικά περιθώρια, καταθέτοντας εμπρόθεσμα την έφεση προς τις δικαστικές Αρχές του Μονάχου, ή θα προτιμήσει την οδό της… φυγομαχίας, χαρίζοντας μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη Siemens, η οποία ούτε συμβιβασμό δεν έχει μπει στον κόπο να ζητήσει, βέβαιη προφανώς ότι στο τέλος δεν θα πληρώσει δεκάρα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας