«Κοιτάξτε τα στοιχεία.
Το 1992 το μερίδιο της G7 στο παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν 45,5% και των κρατών των BRICS στο 16,7%.
Και τώρα;
Το 2003, το μερίδιο της Ένωσης μας ήταν στο 37,4% και της G7 στο 29,3%.
Και το χάσμα αυτό αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Τεράστια δυναμική – Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης
Όπως είπε ο Putin, το συνολικό ΑΕΠ των κρατών μελών των BRICS, το οποίο εκτιμάται σε πάνω από 60 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνά αυτό της G7 και εξακολουθεί να αυξάνεται, ενώ σημείωσε πως ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ των BRICS εκτιμάται πως στα τέλη του 2024 θα είναι της τάξης του 4%.
«Τις τελευταίες δεκαετίες, πάνω από το 40% της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ και όλης της παγκόσμιας οικονομικής δυναμικής προέρχεται από τα κράτη BRICS.
Στα τέλη του 2024, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στους BRICS προβλέπεται στο 4%.
Αυτό θα είναι υψηλότερο από το ποσοστό των κρατών της G7 – εκτιμάται ότι θα είναι μόνο 1,7% – αλλά και από το παγκόσμιο ποσοστό, το οποίο υπολογίζεται στο 3,2%» ανέφερε ο Putin.
Οι BRICS το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών
Επιπλέον, υπογράμμισε πως οι BRICS αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών, ενώ εταιρείες από τις χώρες του ομίλου κυριαρχούν σε πολλές βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών πόρων, των μετάλλων, των τροφίμων, δηλαδή στις αγορές εκείνων των αγαθών χωρίς τις οποίες είναι αδύνατη η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι επιχειρήσεις από τους BRICS συνεργάζονται με επιτυχία μεταξύ τους και υλοποιούν κοινά έργα, υπογραμμίζοντας πως η οικονομική ανάπτυξη των κρατών των BRICS θα εξαρτάται ολοένα και λιγότερο από εξωτερική επιρροή.
«Οι χώρες της Ένωσης μας είναι στην πραγματικότητα οι κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης στο ορατό μέλλον» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα
Σε αυτό το πλαίσιο ο Putin υποστήριξε ότι η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS θα είναι μια εναλλακτική στους αναπτυξιακούς μηχανισμούς της Δύσης ενώ σημείωσε πως η Ρωσία αλληλεπιδρά στενά με τις χώρες των BRICS στον τομέα της καινοτομίας και της ψηφιακής οικονομίας.
Όπως είπε, η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS θα πρέπει να γίνει ένας από τους κύριους επενδυτές στα μεγαλύτερα τεχνολογικά έργα και έργα υποδομής στον χώρο των BRICS και στον Παγκόσμιο Νότο.
«Και φυσικά θα την αναπτύξουμε, χωρίς να εναντιωθούμε σε κανέναν, είναι απλώς μια ανεξάρτητη δομή.
Θα επεκτείνουμε τις δυνατότητές της» υποστήριξε ο Putin.
Δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός
Πάντως, ο Putin έσπευσε να σημειώσει πως οι BRICS συνεργάζονται για την ευημερία των λαών τους και δεν στρέφονται εναντίον κανενός.
«Το έργο των BRICS δεν στρέφεται εναντίον κανενός, στοχεύει μόνο σε έναν κοινό στόχο: τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών και των λαών μας» υποστήριξε ο Putin.
Αξιόπιστοι εταίροι
Επιπλέον, ο Putin υποστήριξε ότι η Ρωσία αναπροσανατολίζει τώρα τις μεταφορικές ροές της προς αξιόπιστους εταίρους στο εξωτερικό, αναφέροντας αυτό γίνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς.
Ανάμεσα στα εμβληματικά έργα που είναι σε εξέλιξη, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε τη βόρεια θαλάσσια διαδρομή και τον Διάδρομο Βορρά – Νότου.
Όπως εξήγησε, αυτές οι ηπειρωτικές αρτηρίες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν σύντομες, κερδοφόρες εμπορικές διαδρομές και να συνδέουν μεγάλους βιομηχανικούς, γεωργικούς και ηλεκτρικούς κόμβους με τις καταναλωτικές αγορές.
«Εφαρμόζουμε ένα σχέδιο μεγάλης κλίμακας για την ανάπτυξη της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας.
Ο παγοθραυστικός μας στόλος ανανεώνεται, ανάμεσα τους και τα πυρηνο-κίνητα σκάφη…
Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται το δορυφορικό σύστημα, νέοι τερματικοί σταθμοί καυσίμων κατασκευάζονται όπως και άλλες υποδομές λιμενικών εγκαταστάσεων» είπε ο Putin, τονίζοντας ότι επεκτείνονται οι οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με τα λιμάνια.
«Με τη σειρά του, προχωρά και ο διάδρομος Βορρά-Νότου που συνδέει τα ρωσικά λιμάνια στις βόρειες θάλασσες και στη Βαλτική με τερματικούς σταθμούς στις ακτές του Περσικού Κόλπου και του Ινδικού Ωκεανού» υποστήριξε ο Putin.
Παρόντες στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS Xi Jinping και Modi
Το παρών στη 16η Σύνοδο Κορυφής της ομάδας χωρών BRICS που θα διεξαχθεί στο Kazan της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου θα δώσει ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping.
Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, το οποίο επισημαίνει ότι ο Jinping θα συμμετάσχει στη συνάντηση των ηγετών, στους ειδικούς διαλόγους των ηγετών και σε άλλες δραστηριότητες, και θα έχει αναλυτικές συζητήσεις με τους ηγέτες για την τρέχουσα διεθνή κατάσταση.
«Η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με όλες τις πλευρές προκειμένου να προωθήσει τη συνεργασία των BRICS, να υπάρξει μια νέα εποχή ενότητας και αυτάρκειας στις χώρες του Νότου και να προωθήσουν από κοινού την ειρήνη και την ανάπτυξη στον κόσμο» ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Αλλά και η Ινδία ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Naredra Modi θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου.