Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
Κούρσα ανόδου ακολουθούν οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια προμηνύοντας αυξήσεις και στους λογαριασμούς ρεύματος.
Οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια όπως προκύπτει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ακολουθούν ένα τετραήμερο ανοδικό σερί. Για αύριο 12 Φεβρουαρίου στην αγορά επόμενης ημέρας η μέση τιμή θα είναι στα 182,11 ευρώ/ MWh. Η τιμή αυτή σε σχέση με την αντίστοιχη της 8ης Φεβρουαρίου, οπότε και ήταν στα 113,05 ευρώ/ MWh, είναι υψηλότερη κατά 61%.
Ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ανοδική κούρσα των τιμών του TTF έχει ξεκινήσει από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και διαρκεί με μικρές «ανάπαυλες» μέχρι και σήμερα. Έτσι το φυσικό αέριο στην ολλανδική πλατφόρμα TTF έχει ανέβει στο προαναφερόμενο διάστημα κατά 45%.
Οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο επηρεάζουν και την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής να βρίσκεται πάνω από το 50%, οι ανατιμήσεις του TTF αντανακλώνται απευθείας στο κόστος των μονάδων φυσικού αερίου.
Έτσι, με βάση τα τωρινά δεδομένα οι αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα επηρεάσει και τα τιμολόγια νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για τον μήνα Μάρτιο.
Αυξημένες ανάγκες λόγω χαμηλών θερμοκρασιών
Το εκτεταμένο ψύχος της τελευταίας περιόδου δημιουργεί ανάγκη για μεγαλύτερη κατανάλωση σε σχέση με την διαθεσιμότητα αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την ανοδική πορεία των τιμών. Τα αποθέματα έχουν μειωθεί ταχύτερα από το συνηθισμένο, με την πληρότητά τους να βρίσκεται στο 49%, σε σύγκριση με το 67% την ίδια περίοδο πέρυσι. Δεν είναι όμως η μοναδική και κύρια εξήγηση. Οι αυξομείωση των τιμών είναι πολυπαραγοντική και με πολλές μεταβλητές στην εξίσωση.
Ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2025 η κατάσταση είχε αρχίσει να επιδεινώνεται από τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, γεγονός που έχει περιορίσει περαιτέρω την προσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά. Η πίεση της Μόσχας, είχε αναγκάσει αξιωματούχους της ΕΕ να εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, στα πλαίσια μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία, χωρίς όμως η άποψη αυτή να χαίρει κοινής αποδοχής στους κόλπους της ΕΕ.
Επιπλέον η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό από την Ασία για τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG), το οποίο με την σειρά του έχει συμβολή στην συνεχή αύξηση των τιμών.
Μεγάλος ωφελημένος σε αυτή τη φάση φαίνεται να είναι η ΗΠΑ, καθώς δεδομένης της μέχρι τώρα κατάστασης, η Ευρώπη βασίζεται στο ακριβό LNG της Αμερικής, για να μπορέσει να καλύψει ανάγκες.