Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών και τα διεθνή χρηματιστήρια

1044

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε πτωτικό έδαφος, με τους πωλητές να κυριαρχούν στο ταμπλό – Ανησυχία για τον κίνδυνο ύφεσης, μετά το σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων – «Κλειδωμένη» στο limit up η μετοχή της Attica Group – Σε υψηλό ενός μήνα οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

(last update 15.01) Σε αρνητικό έδαφος κινείται την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε αισθητές ρευστοποιήσεις, υπό τον φόβο μιας ύφεσης στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία, μετά το σήμα των κεντρικών τραπεζών για νέες αυξήσεις επιτοκίων. Στο επίκεντρο των πωλήσεων τίθενται οι τραπεζικές μετοχές, ενώ υπό πίεση τελούν και οι μετοχές των OTE – Mytilineos – Motor Oil.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτες απώλειες κατά 1,00% και διαμορφώνεται στις 908,25 μονάδες, χάνοντας σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (917,10 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 902,81 έως 913,65 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 36,6 εκατομμύρια ευρώ. 

Πριν λίγο, στο μεταξύ, είχαμε την τριπλή λήξη στα παράγωγα, ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης, η μετοχή της Autohellas θα πάρει τη θέση του ΑΔΜΗΕ στον FTSE 25.

Πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται στο στόχαστρο των πωλητών, υποχωρώντας στο -1,15% και τις 622 μονάδες. Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στη μετοχή της Eurobank, η οποία περιορίζεται κατά -2,1% και κατέρχεται στο όριο του 1 ευρώ. Κατά 1,5% μειώνεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία παραμένει σε αρνητικό έδαφος για 3η διαδοχική συνεδρίαση. Η μετοχή της Alpha Bankαπό την πλευρά της, διολισθαίνει στο -0,5% και το 0,98 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ακολουθεί στο -0,5% και τα 3,7 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,51% 0,985 ευρώ
  • Eurobank -2,08% 1,011 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,48% 3,71 ευρώ
  • Πειραιώς -1,49% 1,3595 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,03% και 2.203 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos συρρικνώνεται κατά 1,8% και οπισθοχωρεί στα 19,3 ευρώ, συνεχίζοντας τη διόρθωση από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό των 19,9 ευρώ. Κάμψη κατά 1,7% παρουσιάζει και η μετοχή της Motor Oil, ενώ οι μετοχές των ΟΤΕ – ΑΔΜΗΕ χάνουν τουλάχιστον 1,5%. Άνω του 1% καθορίζονται οι απώλειες, επίσης, για τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Coca – Cola. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης ενισχύεται δυναμικά στο +3% και τα 6,7 ευρώ, με τις μετοχές των Lamda Development, Viohalco και Aegean να διευρύνονται κατά 1,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,05% και 1.399 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει θετικά στο +3% και τα 3,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πλαίσιο περιορίζεται κατά 3,3%. Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Attica Groupη οποία για 3η σερί συνεδρίαση κάνει άλμα της τάξης του 10%, χάρη στο deal Πειραιώς – MIG. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 34 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 66 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Δοκιμάζονται οι 900 – 910 μονάδες 

Το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών δεν είναι και το καλύτερο δυνατόν, καθώς οι πωλητές φαίνεται ότι ενεργοποιούνται εκ νέου, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 900 – 910 μονάδων, με τις εβδομαδιαίες απώλειες να προσεγγίζουν το 1%.

Η βασική αιτία των ρευστοποιήσεων εδράζεται στις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας, δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται πρόθυμες να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια. 

Και τα αυξημένα επιτόκια, ναι μεν συμβάλλουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετοχές. 

Δεν είναι τυχαίο ότι την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπέστησαν τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από τον περασμένο Μάιο, ενώ με πτώση άνω των 700 μονάδων έκλεισε και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στη Wall Street.  

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων «τραβούν» ξανά την ανηφόρα, με το κόστος δανεισμού στο ελληνικό 10ετές να εκτινάσσεται κατά 26 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,4% (υψηλό ενός μήνα). Στη γειτονική Ιταλία η απόδοση καταγράφει άλμα 24 μονάδων βάσης και καθορίζεται στο 4,4%.

Από την άλλη πλευρά, στο επίκεντρο της προσοχής τίθεται και μια σειρά επιχειρηματικών εξελίξεων (Attica Group, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.), οι οποίες έρχονται να προσφέρουν ορισμένα στηρίγματα στην αγορά, περιορίζοντας εν μέρει το εύρος των ρευστοποιήσεων. 

Χθες, στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε και η περίοδος δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του γ’ τριμήνου, με την πλειονότητα των εισηγμένων -ιδίως των μεγαλύτερων- να ικανοποιούν με τις επιδόσεις τους και να βελτιώνουν τα νούμερά τους.  Χωρίς, βέβαια, να λείπουν και οι απογοητεύσεις.   

Ας σημειωθεί ότι, παρά τις ποικίλες και πολλαπλές κρίσεις του 2022 (ουκρανικό, πληθωρισμός, ενέργεια κ.α.), ο Γενικός Δείκτης μετράει κέρδη της τάξης του 2,5% από τις αρχές του έτους, διατηρώντας ως κόρη οφθαλμού τα κεκτημένα από το ισχυρό rebound του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές     

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει νέες απώλειες στο -0,8% και τις 426 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,6%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,4%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,8% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν κάμψη κατά 300 μονάδες, υπό τον φόβο μιας επερχόμενης ύφεσης.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές επηρεάζονται αρνητικά από την προοπτική διατήρησης των υψηλών επιτοκίων, κάτι που δημιουργεί νέες προκλήσεις στη ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -1,9% και τα 74,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -1,6% και τα 79,8 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -0,1% και τα 1.785 δολάρια ανά ουγγιά. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας