Στα 21.102 τα κρούσματα (1/4)
Ιδιαίτερη ανησυχία πάντως προκαλεί ότι το 40% που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία
Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα μας, όπως φαίνεται κι από την ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, 01.04.2022, ο ΕΟΔΥ με τα κρούσματα να είναι ξανά άνω των 20.000 και οι θάνατοι να φτάνουν τους 60.
Παράλληλα, την ώρα που η Ελλάδα περιμένει να ανοίξει η τουριστική σεζόν το προσεχές διάστημα, τα στατιστικά στοιχεία του worldmeters την εμφανίζουν με τους περισσότερους θανάτους από Covid 19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τον μέσο όρο επταημέρου, ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει μέσο όρο επταημέρου 37 θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φινλανδία με 35 θανάτους.
Αυτή η θλιβερή πρωτιά αφορά τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης, που είναι 47 στον αριθμό, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη θέση καθώς την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα Νησιά της Μάγχης με 40 θανάτους κατά μέσο όρο.
Σε ότι αφορά τα στατιστικά από όλο τον κόσμο η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση, ενώ την μαύρη πρωτιά κατέχει το Χονγκ Κονγκ με 139 θανάτους κατά μέσο όρο.
Οι θάνατοι από Covid 19, λοιπόν, παραμένουν πολύ ψηλά στην χώρα μας σε αναλογία πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται πλήρως εμβολιασμένο των 85,9% των πολιτών της χώρας που είναι πάνω από 15 ετών.
Στις ΜΕΘ… οι εμβολιασμένοι
Ιδιαίτερη ανησυχία πάντως προκαλεί ότι το 40% που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την 1 Απριλίου 2022.
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για χορήγηση 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό από το φθινόπωρο αν υπάρχει νέα έξαρση της πανδημίας.
Ενώ σήμερα (1/4) σε δηλώσεις προέβη και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην παράταση του πιστοποιητικού.
Πλεύρης: Προς αποκλιμάκωση των μέτρων για covid – Κανονικότητα το καλοκαίρι
Την θέση πως την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αποκλιμάκωσης των μέτρων για την πανδημία διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, επισημαίνοντας πως όσο πλησιάζει το καλοκαίρι στόχος είναι η χώρα να βρίσκεται πιο κοντά στην κανονικότητα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πλεύρης είπε ότι δεν θα καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά αυτό που εξετάζεται είναι να μην χρειάζεται η επίδειξή του για την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους κατά τους θερινούς μήνες.
Όπως είπε, η αλλαγή αυτή αναμένεται το Μάιο χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, προκειμένου να μην προκαταβάλει τις αποφάσεις της επιτροπής.
Η ενοποίηση της διάρκειας των πιστοποιητικών
Για τα πιστοποιητικά ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει σύσταση της Κομισιόν προς όλα τα κράτη μέλη για να ενοποιηθεί η διάρκεια της ισχύος τους σε όλα τα κράτη μέλη, στους 9 μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους 6 μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης.
Όπως είπε, στην Ελλάδα έως τώρα η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις δύο δόσεις είναι οι επτά μήνες ενώ για το πιστοποιητικό νόσησης είναι οι τρεις μήνες, ενώ ανέφερε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού και με την τρίτη δόση, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην ισχύ του πιστοποιητικού.
«Μένουν» οι μάσκες
Σχετικά με την χρήση προστατευτικών μασκών στους εσωτερικούς χώρους, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι πρόκειται για ένα σχετικά ήπιο μέτρο που δεν περιορίζει την κινητικότητα και την κοινωνική, οικονομική ζωή, ενώ στη χώρα μας οι εσωτερικοί χώροι περιορίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο που πρέπει να «φύγει» άμεσα.
Αναμένονται άμεσα πανευρωπαϊκές αποφάσεις για την τέταρτη δόση
Σχετικά με την τέταρτη δόση εμβολίου, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζήτησαν να ληφθεί άμεσα μια επιστημονική απόφαση, ει δυνατόν κοινή για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι πολύ άμεσα θα υπάρξουν αποφάσεις γι’ αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την 1η Απριλίου
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 01 Απριλίου 2022 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 21.102 , εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.051.531 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 49.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 181 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.778 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.571 θάνατοι. 1 Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 351 (66.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. Το 91.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 210 (59.83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 141 (40.17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.467 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 485 (ημερήσια μεταβολή +6.13%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 441 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Παπαευγαγγέλου – Κορωνοϊός: Προς τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο
Στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και στη χορήγηση τέταρτης δόσης αναφέρθηκε χθες (31/3) η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία.
«Συζητείται στην επιτροπή η τέταρτη δόση. Η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο δόσεων. Μελετάμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα περιμένουμε λίγο και θα συμπορευτούμε με τις υπόλοιπες χώρες» είπε αρχικά η κ. Παπαευαγγέλου, τοποθετώντας το χρονικά το φθινόπωρο πιθανή χορήγηση τέταρτης δόσης.
«Το φθινόπωρο πιθανότατα θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό» επεσήμανε.
Πλήρης επικράτηση της Όμικρον – Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα
Κατά την ενημέρωση, επίσης, εκφράστηκε ανησυχία για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με κορωνοϊό.
Ξεκινώντας την ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη στις αυξημένες ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, σημείωσε ότι η πανδημία είναι γύρω μας, όμως υπογράμμισε ότι και τα εξιτήρια είναι αρκετά κάτι που περιορίζει την πίεση στο σύστημα υγείας.
«Είναι σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα και να είμαστε προσεκτικοί καθώς η πανδημία είναι σε έξαρση» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός αναφερόμενη στην αύξηση των νέων εισαγωγών.
Παράλληλα, η κ. Γκάγκα είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη η ζήτηση για τα αντιικά χάπια καθώς γίνονται 770 αιτήσεις την ημέρα. Για το μονοκλωνικό της Astrazeneca είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία.
Στη συνέχεια, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, υπογραμμίζοντας ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση της Όμικρον 2. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων όπως είπε, μπορεί να υποεκτιμάται γιατί δεν δηλώνουν όλοι τα self test.
Πέρα από αυτό, σημείωσε, ότι η Ομικρον 2 έχει επικρατήσει κατά 77% των νέων κρουσμάτων, ενώ όπως είπε ανησυχεί η αύξηση της ενδιάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων στα 41 έτη.
Αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων όπως είπε παρατηρείται και στους άνω των 65 ετών που αποτελούν τα μισά από τα νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα.
Η κ. Παπαευαγγέλου, επίσης, τόνισε ότι αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις επόμενες εβδομάδες. «Βλέπουμε ηλικιωμένους άνω των 60 ετών να την περνούν «στο πόδι» και τριπλά εμβολιασμένους 40άρηδες να υποφέρουν» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε στη μείωση της διασποράς για αυτό δεν γίνεται άρση μέτρου μέχρι τέλος Απριλίου» πρόσθεσε.