Στο 3% το πρωτογενές έλλειμα προϋπολογισμού-Συμπληρωματικός προϋπολογισμό εκτάκτου ανάγκης

691
Το αποτύπωμα αυτής της εξέλιξης θα φανεί στο πρωτογενές έλλειμμα, που κινείται αυξητικά και μπορεί να διαμορφωθεί ακόμα και στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ από 2% που είναι η πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Έξτρα «καύσιμα» έως 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη των επιδοτήσεων στο ρεύμα προβλέπει ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός που βρίσκεται σε τροχιά κατάθεσης από το οικονομικό επιτελείο.
Με την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει και τις ανάγκες για μέτρα στήριξης λόγω των κυμάτων της ακρίβειας και της πληθωριστικής έκρηξης να διογκώνονται στο οικονομικό επιτελείο προχωρούν σε νέα ένεση ρευστότητας από το μαξιλάρι των εσόδων και έχουν ήδη ενημερώσει τις Βρυξέλλες για το κόστος της άντλησης των συμπληρωματικών κεφαλαίων που φθάνει στο 0,5% – 0,6% του ΑΕΠ.

Με δεδομένο ότι η μέση τιμή της κιλοβατώρας για το ρεύμα έχει φθάσει τα 380 ευρώ και στο φυσικό αέριο τα 200,8 ευρώ ενώ η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι για 225 ευρώ και 100 ευρώ αντίστοιχα, αλλάζει δραστικά ο λογαριασμός της επιβάρυνσης, που ανεβαίνει πάνω τα 1,2 δισ. ευρώ καθώς το ράλι συνεχίζεται και ο προϋπολογισμός θα πρέπει να βάζει περισσότερα για να το αναχαιτίσει.

To πρωτογενές έλλειμμα στο 3%

Το αποτύπωμα αυτής της εξέλιξης θα φανεί στο πρωτογενές έλλειμμα, που κινείται αυξητικά και μπορεί να διαμορφωθεί ακόμα και στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ από 2% που είναι η πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Αντίβαρο στις αυξημένες πιέσεις για δαπάνες είναι τα έσοδα, με την κυβέρνηση να έχει ποντάρει όλα τα λεφτά πάνω στον τουρισμό, εκτιμώντας ότι θα σπάσει φέτος τα κοντέρ αφού οι εισπράξεις θα κινηθούν πάνω από το 80% ή τα 14-15 δισ. ευρώ του 2019, προσεγγίζοντας ακόμα και τα 16 δισ. ευρώ.
Ωστόσο δεν φτάνει μόνο ο τουρισμός για να κάνει τη διαφορά στα ταμεία.
Θα πρέπει και οι εισπράξεις από τους φόρους να μην πέσουν σε ταχύτητα καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους εισρέει στα κρατικά ταμεία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Κρίσιμη η εισπραξιμότητα των φόρων

Επειδή όμως φέτος η εισπραξιμότητα των φόρων είναι το κλειδί για τα ενεργειακά αντίμετρα, κάθε μήνας από δω και πέρα είναι κρίσιμος για το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών καίγονται στη φωτιά των ανατιμήσεων και του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος τον Ιούλιο δεν αναμένεται σημειώσει κάποια ουσιαστική αποκλιμάκωση διατηρώντας έτσι την δυναμική του κοντά στην περιοχή του 12%.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα ανέβει φέτος στο 5,6%, ενώ ήδη ο μέσος όρος είναι αρκετά υψηλότερος, εξέλιξη που προοιωνίζεται την αναθεώρησή του.
Κρας τεστ για τον προϋπολογισμό είναι οι εισπράξεις του Ιουλίου, καθώς θα πρέπει να κλείσει με φορολογικά έσοδα ύψους 4,85 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό με τα 4,3 δισ. ευρώ που επιδιώκονται για τον Αύγουστο να δημιουργηθούν τα περιθώρια για νέες επιδοτήσεις από το φθινόπωρο καθώς ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς.

Μήνας – βαρόμετρο θωρείται και ο Σεπτέμβριος

Επίσης, μήνας – βαρόμετρο θωρείται και ο Σεπτέμβριος, με τους προβολείς να πέφτουν πάνω στο πρώτο δεκαήμερο που θα δώσει στίγμα για τις αντοχές των νοικοκυριών μετά τις διακοπές και θα φανούν οι δυνατότητες για τη συγκέντρωση εσόδων 5,5 δισ. ευρώ που είναι στη λίστα με τις υψηλότερες συγκομιδές για τη φετινή χρονιά.
Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τα έσοδα κινούνται από 4,5 δισ. ευρώ έως 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο ο πήχης της φορολογικής σοδειάς ψηλώνει στα 5,4 δισ. ευρώ και στο Γενικό Λογιστήριο δεν κρύβουν την αγωνία τους για την έκβαση των εσόδων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας