Η Guilfoyle είναι μία από τις πέντε υποψηφιότητες που εξετάζονται την Τετάρτη (9/7), με ένα μικρό απρόοπτο: ο γερουσιαστής Bill Hagerty, που ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει για εκείνη, έφτασε καθυστερημένα λόγω οικογενειακού ζητήματος.
Όταν τελικά εμφανίστηκε, ο Hagerty δήλωσε για την Guilfoyle: «Έχει ισχυρή δημοσιογραφική εμπειρία, άριστες στρατηγικές πολιτικές ικανότητες. Είναι ιδανική για τη θέση. Έχει θητεία στα ΜΜΕ και ως νομικός».
Στη συνέχεια, επεσήμανε τους στενούς δεσμούς της με την ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως «η συνεργασία μας ήταν ουσιαστική και με βοήθησε από την αρχή σε νέες φάσεις της καριέρας μου».
Βόμβες για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής άμυνας
H κ. Guilfoyle περιέγραψε τη θέση της χώρας μας ως στρατηγική απέναντι στην «επέκταση της Κίνας και της Ρωσίας», ιδίως σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της κομβικής θέσης της Αλεξανδρούπολης.
Παράλληλα, έθιξε τις σημαντικές αγορές αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού από την Ελλάδα, όπως μαχητικά F-35, ελικόπτερα Apache και Blackhawk, καθώς και σύγχρονα πλοία, για να επισημάνει τη σημασία του κοινού σχεδίου συμπαραγωγής φρεγατών τύπου Constellation, το οποίο ενισχύει τη βιομηχανική συνεργασία των δύο χωρών.
«Αν επιλεγώ , θα είναι προτεραιότητά μου να επιταχύνω περαιτέρω τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής άμυνας», δήλωσε.
Η Guilfoyle αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενέργειας, αναφέροντας τον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα και την πλωτή μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που διευκολύνουν τις εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ καλύπτουν ήδη το 20% της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έναντι μόλις 2% πριν από πέντε χρόνια.
«Η Ελλάδα είναι επί χρόνια στενή συνεργάτης με τις ΗΠΑ, έχει ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια στα ανατολικά.
Οι δύο χώρες έχουν κάνει μεγάλα βήματα και στην ενέργεια. Ο αγωγός στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει γειτονικές χώρες».
«Ενίσχυση του κάθετου άξονα Ελλάδας – Ουκρανίας»
«Αν επιλεγώ, θα συνεργαστώ με την Ελλάδα για την εμπορική αξιοποίηση επενδύσεων σε βασικούς αγωγούς φυσικού αερίου, όπως ο λεγόμενος “Κάθετος Διάδρομος” που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη», ανέφερε.
Παράλληλα, τόνισε τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που ενισχύουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια..
Έκανε επίσης αναφορά στον τομέα των επενδύσεων, αναφέροντας πως η σχέση των δύο χωρών είναι σαν έναν «γερό βράχο».
Αναφερόμενη στην ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ, είπε πως «έχει τεράστια συνεισφορά στη χώρα μας», ενώ πρόσθεσε πως αν επιλεγεί για την θέση θα δουλέψει «σκληρά για την ενίσχυση των ισχυρών δεσμών των δύο χωρών»
«Θα δώσουμε βάση σε άμυνα, τεχνητή νοημοσύνη, ενέργεια, ναυτιλία, υποδομές, τεχνολογία φαρμακευτικά, φιλοξενία και στον αγροτικό τομέα» είπε ακόμη προσθέτοντας πως «θα επιδιώξω να επενδύσει και η Ελλάδα στις ΗΠΑ για να συνεχιστεί αυτή η αμοιβαία συνεργασία μας».
Στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ η Αλεξανδρούπολη
Στην πρώτη ερώτηση που δέχτηκε η Kimberly Guilfoyle, κλήθηκε στο να απαντήσει στο τι δεσμεύεται να κάνει ώστε να κρατήσει στο ίδιο επίπεδο τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες στην ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα.
«Είναι μια περιοχή με ιδιαιτερότητες και προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι Αμερικανοί πολίτες που ζουν σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και κινδυνεύουν, θα έχουν μια ασφαλή έξοδο και βοήθεια από χώρες όπως η Ελλάδα, ή η Κύπρος»
Σε ερώτηση για τα ζητήματα άμυνας και ενέργειας, απάντησε: «Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι σταθερά πάνω από το 3% και έχει δεσμευτεί στη Χάγη για να φτάσει στο 5%. Εχουμε μία στρατιωτική βάση που είναι η πλέον κρίσιμη γεωπολιτικά για εμάς. Θα την επισκεφτώ για να κατανοήσω τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που υπάρχουν για την ασφάλεια. Για την ενέργεια, η Ρεβυθούσα είναι μία πολύ κρίσιμη για μας συνεργασία, ενώ και το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη λόγω της Ρωσίας και της Κίνας, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα».
Μεγάλη τιμή να είμαι πρέσβης στην Ελλάδα
Στην πρώτη της τοποθέτηση, πριν δεχτεί τις ερωτήσεις της Επιτροπής, η Kimberly Guilfoyle ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή και δέχομαι ταπεινά την πρόταση του προέδρου Trump για να είμαι η πρέσβης στην Ελλάδα.
Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Ευχαριστώ την οικογένεια και τους φίλους μου ιδίως στον αδελφό μου, τους γονείς μου που είναι περήφανοι για μένα σήμερα, για τις ρίζες του πατέρα μου από το που ήρθε στη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον.
Το να πάω στη γενέτειρα της Δημοκρατίας, είναι τεράστια τιμή. Η Ελλάδα ενέπνευσε τον δυτικό κόσμο με τις ιδέες της και μέσα στους αιώνες ενέπνευσε γενιές ηγετών, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Αυτή η κληρονομιά διαμόρφωσε τον δυτικό κόσμο και την χώρα μας. Ως πρώτη κυρία στη Καλιφόρνια με βοήθησαν να καταλάβω τη σημασία των διεθνών σχέσεων. Και θα μεταφέρω αυτή την εμπειρία μου στην Ελλάδα».
Το επόμενο βήμα μετά την ακρόαση είναι η επικύρωση του διορισμού της από την Ολομέλεια της Γερουσίας, και εκτός απροόπτου θα φτάσει στην Αθήνα.