Στην Αθήνα Οκτώβριο οι Ευρωπαίοι ελεγκτές -Τα μνημόνια, κατά τ’άλλα τελείωσαν

854

Διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης για τα μέτρα στήριξης που θα υλοποιηθούν ως το τέλος του 2023 αλλά και τους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι και το 2027, θα έχουμε στην Αθήνα στην αρχές Οκτωβρίου, με την αφορμή της αξιολόγησης της οικονομίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Ενώ η Αθήνα θα αναμένει την κρίσιμη αξιολόγηση της οικονομίας από τον οίκο Standard & Poors στις 10 του μήνα, η οποία μπορεί να φέρει και επίσημα την επενδυτική βαθμίδα, το οικονομικό επιτελείο θα κλειδώσει τους στόχους της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, με τις ομάδες της ΕΕ του ΕΚΤ και του ESM. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρεθούν στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από χρόνια, με στόχο να κλείσουν θέματα που αφορούν εκτός από τον προϋπολογισμό του 2024 και τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, τα μέτρα πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα έρθουν και “κουμπώσουν” με το νέο σύμφωνο σταθερότητας όταν και όποτε συμφωνηθεί.

Οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα ξεκινήσουν σε τεχνικό επίπεδο από το Σεπτέμβριο. Τότε η Ελλάδα θα ανοίξει τα χαρτιά της για τα τακτικά και έκτακτα μέτρα για την επόμενη 4ετία. Βάση, θα είναι η καλή πορεία της οικονομίας η οποία αναμένεται να κλείσει το 2023 με πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 1,5% του ΑΕΠ, υψηλότερο από το 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2023 -2026.

Επιχείρημα της Αθήνας είναι ότι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κυμαίνεται από τα 400 έως και τα 600 εκατ. ευρώ, θα μπορεί να χρηματοδοτήσει έκτακτα μέτρα για την στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια. Σε αυτό το θέμα δεν αναμένεται να υπάρξουν αντιρρήσεις, καθώς η Κομισιόν προβλέπει φέτος για την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 1.9% του ΑΕΠ δηλαδή αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπει η Αθήνα. Τούτο βέβαια αν πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένα στους πλέον οικονομικά ευάλωτους.

Το ίδιο εύκολα αναμένεται να περάσει και ο προϋπολογισμός του 2024, αφού τόσο οι στόχοι που θέτει όσο και τα μέτρα που περιλαμβάνει έχουν εγκριθεί ήδη από την Κομισιόν.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι

Πιο ουσιαστική θα είναι η συζήτηση για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι συνδέονται άμεσα και με τα περιθώρια που θα έχει η Ελλάδα να υλοποιήσει τα μέτρα πολιτικής που έχει εντάξει η Κυβέρνηση στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Σημείο “κλειδί”, θα είναι η ευελιξία που θα έχει χώρα στη χρήση των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Τούτο. Με δεδομένο ότι θα αποτελούν το μοναδικό κριτήριο για την δημοσιο-οικονομική αξιολόγηση της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών μελών με υψηλό χρέος.

Οι στόχοι που έχουν θέσει από την Αθήνα, είναι σύμφωνοι με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών. Από το 2024 μέχρι το 2027 η Ελλάδα, θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ ενώ το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ ως το τέλος της περιόδου, από 171,3% που έφτασε το 2022. Ωστόσο, το ΥΠΟΙΟ θέλει να εξασφαλίσει ότι αν η οικονομία υπεραποδόσει τα επόμενα χρόνια, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, να μην αναλώνεται για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά να μπορεί να χρηματοδοτεί μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, θα μειώσουν την ανεργία και θα αυξήσουν την κοινωνική συνοχή.

Στις συζητήσεις θα περιλαμβάνεται και η πορεία υλοποίηση του προγράμματος Ελλάδα 2.0. που χρηματοδοτείται ως γνωστό από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητάς, αφού η συμφωνία για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, περιλαμβάνει στο πακέτο μια δέσμη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα το συνοδεύουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας