Stavridis (πρώην ΝΑΤΟ): Να δεχθεί η Ουκρανία την απώλεια εδαφών

766

Τα F16 δεν θα τη βοηθήσουν, χάνει από τη Ρωσία

Η κόπωση στη Δύση με την Ουκρανία είναι εμφανής και πλέον, όπως είχε προβλέψει ο πρώην αξιωματούχος της CIA Scott Ritter, η Ουκρανία θα οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις αλλά ηττημένη και βέβαια με απώλεια εδαφών.
Σημαντικά στελέχη – έστω και πρώην – του ΝΑΤΟ προτρέπουν πλέον ανοικτά την Ουκρανία να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών για να επιτευχθεί τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία ενώ της υπόσχονται αόριστα ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνα αλλά χωρίς τα εδάφη που έχει καταλάβει και έχει προσαρτήσει η Ρωσία.
Με διαφορά λίγων ωρών ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen και ο πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ ναύαρχος James Stavridis ζητούν από το Κίεβο να αποδεχθεί το γεγονός ότι έχασε εδάφη και πόλεμο με τη Ρωσία και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον.

Stavridis: Δώστε γη για ειρήνη

Η Ουκρανία θα πρέπει να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα «δίνω γη για την ειρήνη», υποστήριξε ο απόστρατος ναύαρχος των ΗΠΑ και πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ James Stavridis.
Μετά την αποτυχία της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης του καθεστώτος του Κιέβου, ακόμη και η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 –που είχε υποσχεθεί κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο η Δύση– δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια «πραγματική αλλαγή παιχνιδιού», σημείωσε ο Stavridis  στο Bloomberg.
Προέτρεψε την Ουκρανία να παραιτηθεί από τους σχεδιασμούς να καταλάβει τα νέα ρωσικά εδάφη, όπως οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Lugansk ή οι περιοχές Kherson και Zaporizhia.
Ξεκάθαρα ο Stavridis την καλεί να συνθηκολογήσει, καθώς όπως εξηγεί, έχει ήδη ηττηθεί από τη Ρωσία.

Ως εκ τούτου, ο πρώην διοικητής έκανε παραλληλισμούς με την έκβαση του Κορεατικού Πολέμου, ο οποίος έληξε με ανακωχή το 1953, και πρότεινε στην Ουκρανία να στοχεύσει στο «σενάριο της Νότιας Κορέας» ως το καλύτερο στοίχημά της.
«Αυτό πιθανότατα θα βαλτώσει σε μια παγωμένη σύγκρουση.
Όσο πιο γρήγορα σταματήσουν οι μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσουν να ανασυγκροτούνται οι Ουκρανοί», έγραψε ο Stavridis.

«Δώστε εδάφη για να …ακολουθήσει το θαύμα της ανασυγκρότησης»

«Επομένως, τρία μαθήματα της Κορέας αφορούν την Ουκρανία: Βρείτε τα κεφάλαια για την ανοικοδόμηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δημιουργία πραγματικών και διαρκών εγγυήσεων ασφάλειας και προθυμία διαπραγμάτευσης για ειρήνη έναντι εδαφών», σημειώνει ο Stavridis.
«Αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο», υποστήριξε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Stavridis οι δυτικές εταιρείες εξετάζουν ήδη τις «μεταπολεμικές κατασκευαστικές δραστηριότητες στην Ουκρανία», σε πτυχές όπως «μαζικές επικοινωνίες, εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, επεξεργασία νερού και νέα οικιστική ανάπτυξη».
Και για το από πού θα προέρχονταν τα χρήματα για όλα αυτά, ο απόστρατος ναύαρχος έχει μια έτοιμη απάντηση: «Την πιθανή διαθεσιμότητα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά κεφάλαια που βρίσκονται παγωμένα στη Δύση».
Η συνολική αξία των παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία εκτιμάται σε 211 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς τα χαμένα εδάφη

Ενώ οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι σκοπεύουν να αξιοποιήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας, η ΕΕ δεν έχει μέχρι στιγμής εφεύρει νομικό μηχανισμό για να το κάνει.
Πάντως ειδικοί νομικοί χαρακτηρίζουν αυτή την πρόταση «ευσεβή πόθο», προσθέτοντας ότι «θα ήταν καθαρή παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας».
Παρ’ όλα αυτά, ο Αμερικανός ναύαρχος επέμεινε ότι ένα «κορεατικό θαύμα ανοικοδόμησης» θα μπορούσε να είναι «στον ορίζοντα για την Ουκρανία».
Όσον αφορά στην απόκτηση εγγυήσεων ασφαλείας, αυτό θα σήμαινε ένταξη της Ουκρανίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ), υποστήριξε ο Stavridis, αναφέροντας για άλλη μια φορά το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, η οποία κατέχει το καθεστώς του Μεγάλου Συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ.
Η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στη συμμαχία ακόμη και χωρίς τις νέες ρωσικές περιοχές, σύμφωνα με τον Stavridis.

Αnders Fogh Rasmussen (πρώην ΓΓ NATO): Η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τα χαμένα εδάφη που κατέλαβαν οι Ρώσοι

Η Ουκρανία θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τα εδάφη που έχει χάσει προτείνει ο Anders Fogh Rasmussen πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, με βάση τον Guardian.
«Ήρθε η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα και να προσκαλέσουμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας στην οποία η Ουκρανία θα βρίσκεται στην καρδιά του ΝΑΤΟ» τόνισε ο Anders Fogh Rasmussen.
Σύμφωνα με τον Anders Fogh Rasmussen, το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας δεν μπορεί να αναβληθεί για το 2024.
Ταυτόχρονα, ο αποκλεισμός εδαφών που ελέγχει η Ρωσία από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα μειώσει τον κίνδυνο σύγκρουσης με την Ρωσία, πιστεύει ο πρώην γενικός γραμματέας του στρατιωτικού μπλοκ.
Σύμφωνα με τον Anders Fogh Rasmussen, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει απαραίτητα πάγωμα των εχθροπραξιών.
Πριν την νέα σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, εξετάζεται το εξής ζήτημα η ένταξη μιας χώρας της Ανατολικής Ευρώπης στη στρατιωτική συμμαχία και με ποιους όρους μπορεί να υλοποιηθεί. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα της οριοθέτησης της πρώτης γραμμής συζητείται με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται από πού μπορεί να ξεκινάει το Ουκρανικό έδαφος που θεωρείται μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, διευκρινίζει ο Guardian.
Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου, η Ουκρανία δεν έλαβε πρόσκληση για το στρατιωτικό μπλοκ.
Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι αυτό το θέμα θα χάσει τη σημασία του εάν το καθεστώς του Κιέβου δεν καταφέρει να κερδίσει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

The Hill TV: Η Ουκρανία θα θυσιάσει εδάφη για να επιτύχει ειρήνη με τη Ρωσία

Η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να θυσιάσει εδάφη για να επιτύχει την ειρήνη με τη Ρωσία, είπαν αμερικανικές πηγές στην τηλεοπτική έκδοση της The Hill.
«Γνωρίζαμε ότι θα ερχόμασταν σε μια κατάσταση όπου η Ρωσία και η Ουκρανία έπρεπε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.
Η Ουκρανία θα έπρεπε πιθανώς να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις»,
Η Hill τονίζει ότι πολλοί ειδικοί προειδοποίησαν για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, επομένως οι θυσίες που έκαναν οι Ουκρανοί ήταν μάταιες.
Πρόσφατα το τηλεοπτικό κανάλι NBC, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη συζητούν με την Ουκρανία το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και τι θα πρέπει να θυσιάσει για χάρη της ειρήνης.
Σύμφωνα με το NBC, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η σύγκρουση, κατά τη γνώμη τους, έχει φτάσει σε αδιέξοδο.
Δεν είναι επίσης σίγουροι για την ικανότητά τους να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια στο Κίεβο.

Podolyak (Σύμβουλος Zelensky): Δεν παραχωρούμε εδάφη – Θέλουμε περισσότερα όπλα

Η Ουκρανία δεν χρειάζεται καμία πρωτοβουλία για να εκχωρήσει μέρος της επικράτειάς της με αντάλλαγμα κάποιες εγγυήσεις και ένταξη στο ΝΑΤΟ, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατιωτική βοήθεια, δήλωσε την Κυριακή (12/11/2023) ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Rasmussen.
«Σαρκάζω τις περιστασιακές περίεργες προτάσεις για “επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία”.
Για παράδειγμα, μερικές φορές μπορεί κανείς να ακούσει τη θαυμάσια πρόταση ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί εύκολα στο ΝΑΤΟ… αποσπασματικά», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.
Η μόνη λύση, σύμφωνα με τα λόγια του, είναι «μεγάλης κλίμακας «στρατιωτική/τεχνολογική βοήθεια» προς την Ουκρανία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας