Αυτό γράφει στο Bloomberg, ο πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ James Stavridis.
Κατά τη γνώμη του, μία επίθεση στο μικροσκοπικό κράτος θα καταστρέψει την εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λατινική Αμερική και θα δώσει ώθηση στην Κίνα και τη Ρωσία.
«Πρέπει να αναρωτηθούμε σε ποιο βαθμό οι κάτοικοι του Παναμά θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
Με βάση την εμπειρία και τη συζήτηση αυτού του ζητήματος με καλά ενημερωμένους φίλους στην περιοχή – είναι ότι θα πολεμήσουν.
Ο Παναμάς θα λάβει μεγάλη πολιτική και ενδεχομένως στρατιωτική υποστήριξη από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής», σημείωσε ο Stavridis.
Επισημαίνει ότι στις ΗΠΑ η ιδέα μίας επιχείρησης στον Παναμά μπορεί να ακούγεται ως κάτι ασήμαντο αλλά όχι για τη Λατινική Αμερική ή την Καραϊβική, όπου οι Αμερικανοί έχουν εισβάλει περίπου 70 φορές.
«Έχουμε την τάση να ξεχνάμε πόσες φορές επιβάλαμε τη θέλησή μας στις χώρες που βρίσκονται νότια από εμάς, αλλά, σας διαβεβαιώνω, οι άνθρωποι εκεί το θυμούνται», γράφει ο ναύαρχος.
Οι ΗΠΑ θα χάσουν οριστικά τη Λατινική Αμερική
Κατά τη γνώμη του, η στρατιωτική επιχείρηση στον Παναμά θα έχει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για τις ΗΠΑ και ολόκληρη την περιοχή.
«Πολιτικά και διπλωματικά, θα ήταν καταστροφή για τις σχέσεις μας σε όλη την Αμερική.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χάσουν αμέσως κάθε αξιοπιστία στην περιοχή, την επιρροή τους στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και την επιρροή τους να λάβουν βοήθεια σε άλλα πιεστικά ζητήματα.
Ξεκάθαρα ένα τέτοιο βήμα δεν θα ήταν δημοφιλές στην κοινότητα της Λατινικής Αμερικής», δήλωσε ο Stavridis.
Στρατηγικά, κατά τη γνώμη του, την κατάληψη της Διώρυγας με τη βία θα τη χρησιμοποιούσε η Ρωσία για να δικαιολογήσει την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και η Κίνα για να επιτεθεί στην Ταϊβάν και να ενισχύσει τις αξιώσεις της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Επιπλέον, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα κλείσουν τη Διώρυγα και ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιθέσεις σε εμπορικά πλοία σε όλη την Καραϊβική.
Ο ναύαρχος εν αποστρατεία αντί στρατιωτικής επιχείρησης προτείνει στην αμερικανική διοίκηση να οικοδομήσει μία ολοκληρωμένη σχέση με τον Παναμά και να συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Παναμά έχει ήδη απορρίψει τα λεγόμενα Trump, ξεκαθαρίζοντας πως η Διώρυγα θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της χώρας του.
Ο Παναμάς απέστειλε επίσης επίσημη επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump σχετικά με την επιθυμία του να καταλάβει τη Διώρυγα του Παναμά.
Η Διώρυγα θα παραμείνει υπό τον έλεγχό μας λέει ο Παναμάς
Η Διώρυγα «είναι και θα παραμείνει» υπό τον έλεγχο του Παναμά, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Jose Raul Molino.
«Οφείλω να απορρίψω κατηγορηματικά τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ… η διώρυγα ανήκει και θα εξακολουθήσει να ανήκει στον Παναμά», υπογραμμίζει ο Molino σε δήλωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ.
Πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Trump είχε απειλήσει πως οι ΗΠΑ θα ανακτήσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας υποδομής που συνδέει δυο ωκεανούς εάν δεν μειωθούν τα τέλη που πληρώνουν τα αμερικανικά πλοία, κατηγορώντας την Κίνα ότι ελέγχει τη λειτουργία της.
Η Διώρυγα του Παναμά κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ κι εγκαινιάστηκε το 1914.
Πέρασε στα χέρια του Παναμά την 31η Δεκεμβρίου 1999, δυνάμει συμβάσεων που είχαν υπογράψει το 1977 ο Αμερικανός πρόεδρος Jimmy Carter και ο εθνικιστής ηγέτης της χώρας της κεντρικής Αμερικής Omar Torichos.
Ρωσία: Οι ΗΠΑ να σεβαστούν το διεθνές νομικό καθεστώς της Διώρυγας
Η Ρωσία αναμένει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump και την ηγεσία του Παναμά να σεβαστούν το διεθνές νομικό καθεστώς της Διώρυγας του Παναμά κατά τις αναμενόμενες συζητήσεις για τον έλεγχο της υδάτινης αυτής οδού υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Ryabkov.
«Αναμένουμε ότι κατά τη διάρκεια των αναμενόμενων συζητήσεων μεταξύ της ηγεσίας του Παναμά και του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για θέματα ελέγχου της Διώρυγας του Παναμά, που ασφαλώς εμπίπτουν στη σφαίρα των διμερών τους σχέσεων, τα μέρη θα σεβαστούν το ισχύον διεθνές νομικό καθεστώς αυτής της βασικής υδάτινης οδού», τόνισε ο Ryabkov.
Όπως είπε, η Ρωσία επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις της για σεβασμό της ουδετερότητας της διώρυγας του Παναμά και τάσσεται υπέρ της ασφάλειας και της λειτουργικότητας της.