Για άλλη μία φορά το State Department επέλεξε την πολιτική του «Πόντιου Πιλάτου» που στην πραγματικότητα είναι ένα είδος μεροληπτικής ουδετερότητας υπέρ της Τουρκίας και ζητάει από την Ελλάδα να προσέλθει σε διάλογο και συζήτηση με την Τουρκία για τα όρια του ελληνικού ενάεριου χώρου.
Για την ακρίβεια απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανίδας δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, για άλλη μία φορά οι Αμερικανοί αναφέρονται γενικώς και αορίστως σε «όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών».
Παλαιότερα η φράση αυτή δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία, αν δεν είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο ισχυρίζεται πως ελληνικά μαχητικά πέταξαν δυτικά της Ίμβρου εντός του τουρκικού εναέριου χώρου.
Η Τουρκία έχει ξεκινήσει αυτή την πρακτική τις τελευταίες ημέρες. Όποτε κάνει παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και πετάνε τα τουρκικά μαχητικά πάνω από το ελληνικό έδαφος εκδίδει ανακοινώσεις ότι η ΠΑ το είχε κάνει νωρίτερα και συνεπώς η ΤΗΚ προχώρησε σε «αντίποινα».
Αμέσως μετά εμφανίζονται οι ΗΠΑ και εκδίδουν ανακοίνωση στο «πνεύμα» «να σέβονται όλοι τον εναέριο χώρο των άλλων».
Σήμερα το State Department είπε:
«Στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών.
Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα.
Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Ακολουθεί η δήλωση όπως ειπώθηκε στα αγγλικά:
«On your first question on Turkish overflights, we encourage all countries to respect the sovereign airspace of other countries and to operate state aircraft with due regard for the safety of navigation of civil aircraft. Where disagreements exist over the limits of a country’s territorial airspace, we urge coordination and discussion, not provocative actions that could lead to deadly accidents. As a matter of principle, we encourage all states to resolve maritime delimitation issues peacefully and in accordance with international law».
Πάλι απέφυγε το State Department να καταδικάσει τις τουρκικές πτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη και εν συνεχεία διέχυσε την ευθύνη σε όλους αορίστως με τη φράση «όλες οι χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών» και φυσικά στο τέλος αναφέρει «Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».
Όμως από την στιγμή που η Ελλάδα δε διεκδικεί τίποτε και δεν αναθεωρεί τίποτε, προς συζήτηση μένουν πάντα οι απαιτήσεις αυτού που διεκδικεί.
Άρα όταν γίνεται συμβιβασμός χάνει αυτός που δεν διεκδικεί τίποτε, δηλαδή η Ελλάδα.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των δέκα ναυτικών μιλίων από την στιγμή που η Ελλάδα δέχεται χωρικά ύδατα των έξι ναυτικών μιλίων.
Να θυμίσουμε ότι χθες η Άγκυρα πετώντας 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη «έκανε πλάκα» στο ελληνικό σύστημα αεράμυνας το οποίο δυστυχώς παρά τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει «άφωνο» κατ’ εντολήν της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Παρά τους κομπασμούς και τις πομφόλυγες πριν δύο εβδομάδες περί ενεργοποίησης (!) του συστήματος αεράμυνας, αποδεικνύεται πως «όλα είναι λόγια».
Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, πέταξαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη και δεν ακούστηκε ούτε «μπαμ». Δηλαδή τι περιμένουν στην κυβέρνηση; Να μας βομβαρδίσουν για να απαντήσει;
Βέβαια, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας αποποιείται τις κατηγορίες για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και ρίχνει την ευθύνη στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς:
«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου (Gokceada) στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της περιοχής Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες περί αμοιβαιότητας και της εμπλοκής.
Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει μία αντίληψη εναντίον της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες.
Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του με ημερομηνία 20 Μαΐου και καταδικάζουμε σφόδρα τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας»