Σταμάτα-Κερατέα-Σέριφος έγιναν στάχτη-1 νεκρός-σπίτια & περιουσίες αποτεφρώθηκαν-Αλλά ο Κ.Μητσοτάκης λέει «τα καταφέραμε»

726

Η Σταμάτα, η Κερατέα, ακόμα και η Σέριφος (η οποία έχει θάμνους και όχι δάσος) έγιναν στάχτη, ένας 45χρονος έχασε τη ζωή του επιχειρώντας να σώσει το σπίτι του, σπίτια και περιουσίες αποτεφρώθηκαν αλλά ο Κ.Μητσοτάκης θεωρεί ότι «τα καταφέραμε» και η ευθύνη ανήκει στους… πολίτες επειδή έχουν «ακαθάριστα οικόπεδα»!

Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ρίξει τις ευθύνες για τις πυρκαγιές, τις καταστροφές και τις καμένες ιδιοκτησίες στους πολίτες!

Οι σκηνές βιβλικής καταστροφής σε Σέριφο, Σταμάτα και Κερατέα με τα δεκάδες καμένα σπίτια δεν αποτελούν ευθύνη του περίφημου επιτελικού κράτους.

Αντίθετα, αναφέρθηκε στο μερίδιο ευθύνης των πολιτών, σε ό,τι αφορά την πρόληψη!

Μόνο που κάποιος θα πρέπει να του εξηγήσει πως ακόμα κι αν καθαρίσουν οι ιδιοκτήτες τα οικόπεδα τους, γκρεμίσουν τα σπίτια τους, μετακομίσουν στο εξωτερικό για να μην ενοχλούν το θεάρεστο κρατικό έργο, οι περιουσίες των πολιτών πάλι θα καούν διότι το κράτος και οι δήμοι δεν έχουν πράξει αυτά που είναι υποχρεωμένοι να πράξουν.

Αντιπυρικές ζώνες δεν έχουν δημιουργηθεί, ο περιβάλλον χώρος γύρω από οικισμούς και σπίτια δεν έχει καθαριστεί, και ακόμα χειρότερα δεν έχουν μαζέψει οι δήμοι τον όγκο κλαδιών και ξερών χόρτων που μάζεψαν οι πολίτες από τα οικόπεδα τους, αφού είχαν απειληθεί πρώτα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με πρόστιμα και φυλάκιση!

«Μπαίνουμε πια στον σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου και σίγουρα δεν θα κερδηθεί χωρίς τη συνδρομή και των πολιτών, ιδιαίτερα στο πεδίο της πρόληψης…», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με τις πυρκαγιές και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού είπε «ότι αυτές τις μέρες είδαμε έναν πολύ καλύτερο συντονισμό, είδαμε πολύ έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, είδαμε για πρώτη φορά τη μεγάλη σημασία των drones για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών».

Το θέμα είναι ότι τα drones τις εντόπιζαν αλλά η Πυροσβεστική δεν τις έσβηνε…

Πώς να τις σβήσουν άραγε; Νοικιάσανε ελικόπτερα Bell τα οποία μεταφέρουν περιορισμένο φορτίο ύδατος βάρους 2 τόνων ενώ θα έπρεπε να μεταφέρουν τουλάχιστον τέσσερις.

Επειδή τα ελικόπτερα αυτά έχουν πλωτήρες στο πραγματικό το φορτίο είναι αρκετά κάτω των δύο τόνων.

Τα ανατολικής προέλευσης ελικόπτερα Kamov, μεταφέρω φορτίο τεσσεράμισι τόνων!

Και είπε το επίσης εξίσου καταπληκτικό: «Νομίζω ότι είδαμε καλύτερο συντονισμό Αστυνομίας, Αυτοδιοίκησης και εθελοντών και νομίζω το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν, παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι καμένες εκτάσεις και οι ζημιές να είναι περιορισμένες σε σχέση με το μέγεθος της απειλής.

Αναζήτησα ενδεικτικά τα στοιχεία από τις δύο πολύ δύσκολες πυρκαγιές στην Πάρνηθα και στη Σταμάτα. Σε κάθε μία από τις δύο πυρκαγιές, λιγότερα από 1.000 στρέμματα φαίνεται να είναι τα στρέμματα τελικά τα οποία κάηκαν»!

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη.

Η φωτιά σε κάθε περιοχή, έκαψε ότι είχε να κάψει και απλά σταμάτησε μόνη της ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το απόγευμα και μετά κόπασαν οι άνεμοι με αποτέλεσμα να μπορέσουν να δράσουν τα πυροσβεστικά μέσα και να σβήσουν οι πυρκαγιές.

Αυτό φάνηκε ειδικότερα στην περίπτωση της Σερίφου η οποία όπως είπαμε δεν έχει δάσος αλλά θάμνους ωστόσο η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα. Με λίγα λόγια έκαψα ακόμα και τα βράχια.

Η Αττική και κατά δεύτερο λόγω η Θεσσαλονίκη έχουν κάνει ένα βήμα ως προς την έγκαιρη προειδοποίηση λόγω των drones.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως για την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Παρατείνουμε την προθεσμία (για το καθαρισμό των οικοπέδων) για 15 μέρες ακόμα, γιατί μπορεί μεν οι δυνάμεις του κράτους να είναι πιο έτοιμες φέτος, μπορεί το νομικό μας οπλοστάσιο να είναι πιο ισχυρό, όμως τίποτα -αποδεικνύεται αυτό και στην πράξη- δεν είναι πιο χρήσιμο από την έγκαιρη προετοιμασία και τη συμμετοχή του πολίτη στη συλλογική άμυνα απέναντι στους φυσικούς κινδύνους.

Θέλω να τονίσω ότι το μέτρο των καθαρισμών των οικοπέδων εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας με αυτόν τον τρόπο.

Είναι λογικό, θα έλεγα, να έχει παρουσιάσει κάποιες αρχικές αρρυθμίες, αλλά νομίζω ότι και αυτές οι αδυναμίες δεν μετριάζουν καθόλου τη σημασία τους.

Παραπάνω από 500.000 οικόπεδα, για εκτάσεις κάθε μεγέθους, έχουν ήδη δηλωθεί στη σχετική πλατφόρμα.

Προφανώς, ο σκοπός μας είναι να αυξήσουμε κι άλλο αυτόν τον αριθμό, έστω και αν βρισκόμαστε πια στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.

Νομίζω ότι και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουμε δρομολογήσει την αφαίρεση των συσσωρευμένων κλαδιών, ειδικά στις περιοχές της Αττικής, ώστε να μην αποτελούν και αυτά εν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς».

Αυτό που παρέλειψε να πει ο πρωθυπουργός είναι ότι το κόστος του καθαρισμού και όλων των «αγγαρειών» που επέβαλε στους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι δυσβάσταχτο.

Μέχρι τις 15 Ιουλίου δόθηκε παράταση για τους καθαρισμούς οικοπέδων και την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, ειδάλλως οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με αυστηρές κυρώσεις, πρόστιμα μέχρι 50.000 ευρώ, ακόμη και φυλάκιση δύο ετών!

Επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους ή τα χέρσα χωράφια τους, μια υποχρέωση που είναι καθαρά των Δήμων οι οποίοι λαμβάνουν τεράστια ποσά από τα διάφορα δημοτικά τέλη, αλλά και το κράτος!

Και γιατί να διπλοπληρώνουν και να κάνουν κάτι που είναι υποχρέωση είτε τους κράτους, είτε τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης που το μόνο που ξέρει είναι να εισπράττει και να δημιουργεί στρατούς δημοτικών υπαλλήλων για να εξασφαλίζουν οι δήμαρχοι κομματική πελατεία;

Για όσους υποβάλλουν ψευδή δήλωση καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα έως τριακόσιες εξήντα ημερήσιες μονάδες.

Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από 150 ευρώ και το πρόστιμο ανέρχεται έως τις 54.000 ευρώ.

Τους ελέγχους για τους καθαρισμούς διενεργούν ήδη οι Δήμοι, ενώ επιτήρηση –και στη συνέχεια έλεγχοι- σε ό,τι αφορά τα ακαθάριστα οικόπεδα γίνεται και με drones.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παράταση δόθηκε επειδή το ζήτημα είναι και τυπικό, καθώς γίνεται αντιληπτό πως ένα μέρος των πολιτών έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, όμως δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους για τεχνικούς, ή πρακτικούς λόγους.

Πάντως, ως τη λήξη της προθεσμίας, εκτιμάται ότι οι δηλώσεις θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο και το κόστος που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ!

Το τεράστιο ποσό που επιβαρύνονται οι πολίτες, ένα επιπλέον χαράτσι ιδιοκτησίας, πέρα από τους αβάστακτους φόρους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας