Στα ύψη οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα

161

Νέα έρευνα του ΟΟΣΑ διαψεύδει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνες πολίτες είναι στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Θηριώδη πλεονάσματα, που προέρχονται από τις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δημιουργούν οι έμμεσοι φόροι που επιβάλλει η κυβέρνηση. Οι Ελληνες πολίτες καταβάλλουν από τους υψηλότερους φόρους, όπως ο ΦΠΑ, οι ΕΦΚ κ.ά., ανάμεσα σε 37 χώρες που συνεργάζονται με τον ΟΟΣΑ.

Νέα έρευνα του οργανισμού έρχεται να διαψεύσει για ακόμα μια φορά το ότι η φορολογία στη χώρα μας κινείται στον μέσο όρο της Ευρώπης, καθώς αποδεικνύεται πως έχει τον 10ο υψηλότερο λόγο φορολογικών εσόδων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές, προς το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους «37» βρίσκονται και ιδιαίτερα πλούσιες χώρες, όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Γερμανία. Ωστόσο, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αποκαλύπτουν πως η Ελλάδα όχι μόνο επιβάλλει φόρους πάνω από τον μέσο όρο, αλλά ξεπερνά και χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, ενώ αμέσως πιο «ακριβό» σε φόρους είναι το… Λουξεμβούργο, με τον κατώτατο μισθό στα 2.571 ευρώ!

Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας μειώθηκαν στο 39,8% του ΑΕΠ το 2023 από 41,2% το 2022, σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο των 37 χωρών του οργανισμού, που διαμορφώθηκε στο 33,9% (από 34% το 2022). Μάλιστα, σε μακροχρόνιο ορίζοντα εξέτασης, δηλαδή μεταξύ 2010 και 2023, η Ελλάδα εμφάνισε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, μετά τις Ιαπωνία (8,2 ποσοστιαίες μονάδες) και Σλοβακία (7,6 ποσοστιαίες μονάδες).

Υψηλά τα έσοδα από ΕΦΚ και εισφορές

Η διάρθρωση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα έχει σημαντικές διαφορές από τις χώρες του ΟΟΣΑ, με τα έσοδα από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους στην περιουσία να είναι σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από ΕΦΚ αντιστοιχούσαν στο 21,4% των συνολικών εσόδων στην Ελλάδα πέρυσι, έναντι μόλις 10,8% στον ΟΟΣΑ.

Λίγο υψηλότερα είναι στην Ελλάδα και τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τους φόρους περιουσίας, καθώς αντιστοιχούσαν στο 21,9% και το 6,6% των συνολικών, έναντι 20,8% και 5,3%, αντίστοιχα, στις χώρες του ΟΟΣΑ. Αντίθετα, τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ήταν αναλογικά πολύ χαμηλότερα από τον ΟΟΣΑ. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ανέρχονταν το 2023 στο 13,6% των συνολικών και για τα νομικά πρόσωπα βρέθηκαν στο 6%, έναντι 23,6% και 12%, αντίστοιχα, στον ΟΟΣΑ. Εννέα χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, συγκέντρωσαν περισσότερα έσοδα από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων, ενώ οι υπόλοιπες εισέπραξαν περισσότερα από τις εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας