Στα ύψη η βιομηχανία πολυτελών ειδών-Δεν την αγγίζουν οι κρίσεις

721

Η εκτίναξη της κεφαλαιοποίησης της LVMH πάνω από τα 500 δισ. δολάρια ήρθε απλώς να επισφραγίσει την πορεία απογείωσης που ακολουθεί ο κλάδος τον τελευταίο χρόνο -μια πορεία που τροφοδοτείται σταθερά από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών της παγκόσμιας ελίτ μετά την πανδημία και αναδεικνύει τη βιομηχανία πολυτελών ειδών σε μεγάλη κερδισμένη της πληθωριστικής κρίσης. Ο πληθωρισμός υπονομεύει τα εισοδήματα των μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων, περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους συνολικά της βιομηχανίας της μόδας, δεν πλήττει όμως τους premium κλάδους και τα brands πολυτελείας που στηρίζονται στις (αλώβητες από την έκρηξη των τιμών) υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις.

Η LVMH, η «μαμά εταιρεία» των brands Louis Vuitton, Christian Dior και Tiffanys, έγραψε χθες ιστορία καθώς έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 500 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της LVMH έφθασε χθες στα 903,7 ευρώ, με ημερήσια άνοδο 0,3%, γεγονός που ανεβάζει την κεφαλαιοποίησή της στα 454 δισ. ευρώ ή στα 500 δισ. δολάρια. Έχει τη δική του σημασία, δε, το γεγονός ότι οι αναλυτές δεν βλέπουν αυτή τη θεαματική πορεία να κορυφώνεται εδώ. H πλειονότητά τους, σύμφωνα με το Bloomberg, διατηρεί τη σύσταση buy για τη LVMH, βλέποντας έδαφος περαιτέρω ανόδου, ενώ ειδικά η Bank of America ποντάρει ότι η μετοχή του ομίλου θα χτυπήσει τα 1.000 ευρώ μέσα στο 2024, επικαλούμενη «την ελκυστικότητα του κλάδου πολυτελών ειδών, το ισχυρό χαρτοφυλάκιο της LVMH και την εξαιρετική εκτελεστική της ικανότητα».

Τα έσοδα της εταιρείας από την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 24% συγκριτικά με πέρυσι, ένα- ντι αύξησης 34% στην Ιαπωνία, 14% στις ΗΠΑ και 8% στην Ασία. Μεγάλη ήταν επίσης η αύξηση των πωλήσεων στην κατηγορία της επιλεκτικής διανομής -που αφορά τις ταξιδιωτικές αγορές-, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 28%, στα 3,9 δισ. ευρώ.

Η άνοδος πάνω από το ορόσημο του μισού τρισ. ήρθε μόλις δύο εβδομάδες αφότου η LVMH μπήκε και στη λίστα του Forbes με τις 10 πιο πολύτιμες εταιρείες στον πλανήτη, ενώ ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μπερνάρ Αρνό, έχει ήδη κατακτήσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο με προσωπική περιουσία 243,9 δισ. δολαρίων, αφήνοντας δεύτερο τον Έλον Μασκ.

Το success story όμως της LVMH και του Μπερνάρ Αρνό δείχνει να είναι μόνον η χρυσή «κορόνα» στο παγκόσμιο πάρτι της βιομηχανίας πολυτελών ειδών. Οι εταιρείες των πολυτελών ειδών, και ειδικά οι premium γαλλικές, έχουν απογειώσει φέτος και τον δείκτη CAC-40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού, που στο πρώτο δίμηνο του έτους υπεραπέδωσε των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών με κέρδη 14%, ενώ από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχει αυξήσει κατά 93 δισ. δολάρια την προσωπική περιουσία των πέντε μεγαλύτερων επιχειρηματιών του κλάδου.

Τη μεγαλύτερη αναλογική αύξηση στην περιουσία της είδε η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάγιερς, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο και τελευταία κληρονόμος του οίκου L’Oreal. Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η περιουσία της φέτος έχει αυξηθεί κατά 21,9 δισ. δολάρια και έχει φθάσει στα 93,3 δισ. Ακολουθεί ο Μπερνάρ Αρνό, που η περιουσία του αυξήθηκε κατά 48,6 δισ. και έπονται οι ιδιοκτήτες της Herms International και οι οικογένειες Βερτάιμερ και Φρανσουά Πινό που βρίσκονται αντίστοιχα πίσω από τη Chanel και την (μητρική της Gucci) Kering.

Η Hermes, άλλωστε, αποτελεί το δεύτερο μεγάλο γαλλικό success story φέτος. H κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε στις αρχές του μήνα τα 218 δισ. ευρώ και την έφερε στη δεύτερη θέση, πίσω από τον όμιλο Αρνό, εντάσσοντας και εκείνη στη λίστα των δέκα πιο πολύτιμων εταιρειών στον κόσμο. O όμιλος ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 23% στο πρώτο τρίμηνο του 2023, στα 3,3 δισ. ευρώ.

Στην ιταλική πλευρά του ταμπλό, τις πιο δυναμικές επιδόσεις εμφανίζει ο οίκος Zegna, το σχεδιαστικό και εμπορικό «παιδί» του Ερμενετζίλντο Ζένια. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ύψους 65,3 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε, ενώ τα έσοδά της αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 15% κι έφθασαν στο 1,5 δισ. ευρώ.

Δεν είναι μυστικό ότι ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου κερδίζουν ακόμη περισσότερα χρήματα χάρη σε ένα παγκόσμιο ξέσπασμα αγορών σε πολυτελή είδη και προϊόντα ομορφιάς.

Η Γαλλίδα δισεκατομμυριούχος Francoise Bettencourt Meyers, η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο, επωφελήθηκε από την έκρηξη των δαπανών από τότε που έκλεισε τα 69 της χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα η L’Oreal, μια αυτοκρατορία μακιγιάζ και περιποίησης δέρματος που ιδρύθηκε από τον παππού της, ανέφερε μεγάλη αύξηση εσόδων που έστειλε τα μερίδιά της σε υψηλά ρεκόρ, αυξάνοντας την περιουσία της στα 93,3 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 21,8 δισ. δολαρίων από την αρχή του έτους.

Υπάρχει ένα αυξανόμενο ποσό πλούτου που συσσωρεύεται από τους ιδρυτές και τους κληρονόμους γαλλικών εταιρειών -μια αύξηση 93 δισ. δολαρίων φέτος- και αυτό αποδεικνύει την αυξανόμενη θέση της χώρας στη βιομηχανία πολυτελείας και ομορφιάς σε όλο τον κόσμο. Η L’Oreal, η LVMH, η Kering, η L’Oreal’s Women και η LVMH’s Men δημιουργήθηκαν στη Γαλλία και είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Όλες αυτές οι εταιρείες έχουν αναπτυχθεί σταθερά, κυρίως ως αποτέλεσμα εξαγορών με την πάροδο των ετών, καθώς και της επέκτασης σε διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Θησαυρίζουν ιδρυτές και κληρονόμοι

Φρανσουάζ Μάγερς

Μια απομονωμένη κληρονόμος, που είναι η εγγονή του Eugene Schueller, αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της L’Oreal SA, η Bettencourt Meyers, είναι το μεγαλύτερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Σχεδόν το 35% των μετοχών της εταιρείας ανήκει στην ίδια, στην οικογένειά της και στους γιους της Jean-Victor Meyers και Nicolas Meyers.

Τον περασμένο μήνα επιτεύχθηκε συμφωνία 2,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των σαπουνιών L’Oreal και Aesop. Το τμήμα πολυτελείας της εταιρείας πουλά μάρκες όπως τα αρώματα Lancome, Yves Saint Laurent, Helena Rubenstein και σύντομα σαπούνια Aesop.

Μπερνάρ Αρνό

Μόλις πέρυσι ο 74χρονος πέτυχε τη μεγαλύτερη περιουσία στον κόσμο, κερδίζοντας την κορυφή της κατάταξης πλούτου του Bloomberg, και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που ισχυρίστηκε ότι έχει τέτοια περιουσία. Η LVMH σημειώνει σταθερή αύξηση πωλήσεων καθώς τοποθετείται στην πρώτη 10άδα της κατάταξης όλων των εταιρειών παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες και εδραιώνει το προβάδισμά του έναντι του Elon Musk.

Η οικογένεια Hermes

Από φέτος περίπου το 67% της Hermes International, η οποία ιδρύθηκε το 1837 από τον Thierry Hermes, ελέγχεται από έξι γενιές μελών της οικογένειας. Τον Οκτώβριο η οικογένεια κατέλαβε την πέμπτη θέση στη λίστα με τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου. Μάλιστα, η ζήτηση για τις τσάντες Birkin και Kelly πυροδότησε αύξηση σχεδόν 38% στην τιμή της μετοχής της εταιρείας.

Η εταιρεία εξακολουθεί να ανήκει και να λειτουργεί από τους απογόνους της, με τον Axel Dumas να είναι εκτελεστικός πρόεδρος, τον Pierre-Alexis Dumas να υπηρετεί ως καλλιτεχνικός διευθυντής και τον Ericde Seynes de Seynes ως πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της. Ο Henri-Louis Bauer, ο οποίος είναι μέλος της οικογένειας Bauer, κατέχει τη θέση του προέδρου της Emile Hermes SAS.

Φρανσουά Πινό

Από την αρχή του τρέχοντος έτους ο 86χρονος ιδρυτής της Kering έχει δει την περιουσία του να αυξάνεται κατά 24%, στα 44,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η διαμάχη που προέκυψε από μια διαφημιστική καμπάνια της Balenciaga, μία από τις περισσότερες από μισή ντουζίνα ετικέτες της εταιρείας, ευθύνεται εν μέρει. Πέρυσι ήταν μια καλή χρονιά για τον Yves Saint Laurent, ο οποίος είδε μια ισχυρή απόδοση σε σύγκριση με την Gucci.

Έναν χρόνο μετά την ανάληψη του ρόλου του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Kering, ο γιος του Pinault, Francois-Henri Pinault, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόδοση της Kering. Η Kering αναφέρει τριμηνιαία αποτελέσματα στις 25 Απριλίου. Ορισμένες εταιρείες ανήκουν στην οικογένεια Financiere Pinault, όπως ο Christie’s, μια συλλογή σύγχρονης τέχνης, οι αμπελώνες, η γραμμή κρουαζιέρας Compagnie du Ponant και το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Le Point. Η οικογένεια έχει επίσης μια εταιρεία χαρτοφυλακίου, τη Financiere Pinault.

Alain και Gerard Wertheimer

Υπήρξε μια αύξηση στις δαπάνες για είδη πολυτελείας που περιλαμβάνουν τις περιζήτητες τσάντες, τα κοσμήματα και το μακιγιάζ του οίκου μόδας. Οι μυστικοπαθείς Γάλλοι αδελφοί, που είναι ιδιοκτήτες της Chanel, επωφελήθηκαν επίσης από την άνθηση. Ο δείκτης πλούτου του Bloomberg δείχνει ότι η καθαρή τους περιουσία έχει αυξηθεί κατά 16% φέτος, στα 100,5 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι υπερδιπλάσια από το προηγούμενο έτος.

Ήδη από το 2018 η Chanel, με έδρα το Λονδίνο, δημοσιεύει ετήσιους οικονομικούς λογαριασμούς στα νησιά Κέιμαν. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου τους, Mousse Investments Ltd., εδρεύει εκεί, αλλά το οικογενειακό τους γραφείο, Mousse Partners, διευθύνεται από τον Charles Heilbronn, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία εδώ και δύο δεκαετίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας