Το λάδι-λαδάκι θα πεί ο λαός. Παλλαϊκό μέτωπο και Παλλαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια.
Συνεχίζει να αυξάνεται η τιμή του ελαιολάδου στην ελληνική αγορά, με τις προοπτικές να δείχνουν ότι μέσα στο χειμώνα το λίτρο (λιγότερο από κιλό, 920 γραμμ.) μπορεί να φτάσει τα 14 έως 15 ευρώ!
Τίθεται ζήτημα μεγάλης ευθύνης της ελληνικής κυβέρνησης η οποία επέτρεψε το 80% της συνολικής περσινής παραγωγής ελαιόλαδου να εξαχθεί στο εξωτερικό με αποτέλεσμα τώρα που δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα να μην μπορεί να καλυφθεί το κενό.
Ευθύνες έχει και για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να αποτρέψει ή έστω να περιορίσει τα αποτελέσματα των φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές και πλημμύρες που έπληξαν φέτος στη χώρα.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αύξηση της τιμή του «υγρού χρυσού», μεταξύ των οποίων η μικρότερη παραγωγή το 2023, ο υψηλός ΦΠΑ, οι καιρικές συνθήκες και οι φυσικές καταστροφές, το υψηλό κόστος παραγωγής και η έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά για να μην ξεχνιόμαστε και οι ενέργειες αισχροκέρδειας εκ μέρους εμπόρων.
Το ζήτημα είναι πως το ελαιόλαδο είναι εκ των βασικότερων διατροφικών προϊόντων για τον Έλληνα από την αρχαιότητα.
Θεωρείται ο κύριος παράγοντας της καλής διατροφής και όταν λέμε καλή διατροφή, εννοούμε αυτήν που αποδίδει περαιτέρω χρόνια ζωής!
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης, είπε ότι η χονδρική τιμή του ελαιολάδου στην Κρήτη στον συνεταιρισμό είναι στα 8,40 ευρώ το λίτρο, πράγμα που σημαίνει ότι στον καταναλωτή μπορεί να φτάσει από 12 μέχρι και 15 ευρώ το λίτρο.
Μιλώντας δε στην ΕΡΤ είπε ότι στην Ανδαλουσία στην Ισπανία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, έχει φτάσει τα 8,45 ευρώ, σημειώνοντας ότι «η τιμή ανεβαίνει συνεχώς, δεν ξέρουμε πού ακριβώς θα φτάσει».
Επισήμανε δε ότι το 80% της ελληνικής παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς έχει φύγει στο εξωτερικό (κυρίως στην Ιταλία), καταγγέλλοντας δε ότι οι ελληνικές αρχές ενώ γνώριζαν τι ερχόταν, δεν προέβλεψαν, όπως έκανε η Τουρκία, η οποία απαγόρευσε τις εξαγωγές για μη λείψει το λάδι από την αγορά.
Είπε χαρακτηριστικά ότι το ελαιόλαδο έχει γίνει «είδος πολυτελείας», καθώς σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη ήδη την Παρασκευή η μέση τιμή στο ράφι για το λίτρο ξεπερνάει τα 13 ευρώ. Επισήμανε ότι η τιμή του ελαιολάδου ανέβηκε μέσα στον Αύγουστο 35%!
Από την πλευρά του, ο παραγωγός Παναγιώτης Δημητρακόπουλος δήλωνε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ότι η τιμή φέτος ξεκίνησε από τα 4 ευρώ το λίτρο, αλλά είχαμε «αυξητική τάση, λόγω της έλλειψης παγκοσμίως και ιδίως λόγω της μεγάλης μείωσης παραγωγής στην Ισπανία, που έπεσε στο μισό».
Και τόνισε ότι τα αποθέματα είναι λίγα και η τιμή ανεβαίνει, επισημαίνοντας πάντα ότι «όταν πιέζονται οι τιμές από όλους, πιέζονται και από τους παραγωγούς. Μπορεί να έχουν ελαιόλαδο αποθηκευμένο και να μην το πουλάνε περιμένοντας καλύτερες τιμές».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέσα στο 10ήμερο από 1-11 Σεπτεμβρίου η τιμή του ελαιολάδου ακρίβυνε στο ράφι κατά 8,7% κατά μέσο όρο, ενώ συγκριτικά στοιχεία από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή στο ελαιόλαδο και βέβαια τον υψηλότερο ΦΠΑ.
Οι Έλληνες καταναλώνουν περίπου 20 λίτρα ελαιόλαδο ανά άτομο κάθε χρόνο, πράγμα που με πρόχειρους υπολογισμούς δείχνει ότι το κόστος για μια οικογένεια 4 ατόμων ετησίως με τιμή 14 ευρώ το λίτρο μπορεί να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη (περί τα 1.000 ευρώ).
Σύμφωνα με το Fortune Business Insights, η παγκόσμια αγορά ελαιολάδου αποτιμήθηκε σε 14,2 δισ. δολάρια το 2022 και προβλέπεται να αυξηθεί στα 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.
Η Ισπανία παράγει σχεδόν το μισό του ελαιολάδου στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Τυνησία, την Τουρκία και το Μαρόκο.
Όπως μετέδιδε από την Ισπανία η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Δώρα Μακρή, αν και η Ισπανία παράγει το 40 με 55% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, η τιμή του έχει εκτοξευθεί σε όλα τα σούπερ μάρκετ, ενώ καταγράφονται απόπειρες κλοπής ελαιόλαδου και από μεγάλα ελαιοτριβεία. Τον Αύγουστο στην Κόρδοβα, έκλεψαν από ελαιοτριβείο περίπου 60.000 λίτρα, με την τιμή τους να αποτιμάται γύρω στα 500.000 ευρώ. Αλλά κλοπές έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα, στην Κρήτη και στην Πάτρα.