Μία τεράστια ευκαιρία να λύσει τα προβλήματα από τα οποία μαστίζεται τα τελευταία χρόνια έχασε η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει εδώ και καιρό, η iskra, φέρεται να είχε δεχθεί πρόταση από τη Μόσχα τον Οκτώβριο για συμπαραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.
Μία ευκαιρία που φέρεται να την κλώτσησε, καθώς ουδέποτε προχώρησε κάποιο τέτοιο σχέδιο. Μάλιστα την ίδια χρονική περίοδο, φαρμακαποθήκη της χώρας μας δήλωνε έτοιμη να φέρει το εμβόλιο στη χώρα μας με τον ΕΟΦ να κωλυσιεργεί.
Οι πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν πως τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, παραμονές της εθνικής μας επετείου της 28ης Οκτωβρίου, είχε προταθεί μεταξύ άλλων στην ελληνική κυβέρνηση τη βιομηχανική σύμπραξη Ελλάδας-Ρωσίας για την κατασκευή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.
Το τι απάντησε η χώρα μας είναι άγνωστο.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως τον επόμενο καιρό υπήρξε ένας πραγματικός πόλεμος από «ειδικούς» στα κανάλια στο ρωσικό εμβόλιο, οι οποίοι μετά την απόφαση της Μέρκελ να σκεφτεί να φέρει το Sputnik V στην ΕΕ ξαφνικά άλλαξαν στάση και λένε πλέον πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό εμβόλιο.
Είναι προφανές πως η ρωσική κυβέρνηση προσπαθούσε εκείνη την περίοδο να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα και γι’ αυτό αναζητούσε μια χώρα της Ευρωζώνης η οποία θα μπορούσε να παράγει το εμβόλιο, ώστε η γραμμή παραγωγής να βρίσκεται δίπλα στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η πρόταση, όμως, προς την Ελλάδα ήταν αναμφισβήτητα ένα μεγάλο δώρο, καθώς εκείνη τη στιγμή η εξυπηρέτηση του συμφέροντος μιας άλλης χώρας ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας.
Είναι, επίσης, προφανές πως, εάν αποδεχόμασταν τη ρωσική πρόταση, θα βρισκόμασταν στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων και θα αποκτούσαμε ακόμη μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη εντός της Ε.Ε. ειδικά τώρα, που η ρητορική για το Sputnik-V αλλάζει.
Και αλλάζει τόσο εξαιτίας των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που έδειξε η ενδιάμεση ανάλυση της μελέτης της φάσης 3 του ρωσικού εμβολίου, σύμφωνα με την οποία η αποτελεσματικότητα μετά την 1η δόση φτάνει το 91,6% -όπως δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet»-, όσο και από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει να βιώνει τη μεγαλύτερη πανωλεθρία της στην υπόθεση της προμήθειας εμβολίων.
Στη συνέχεια, βέβαια, οι Ρώσοι στράφηκαν προς την Τουρκία, που φυσικά αποδέχτηκε την πρόταση, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου έγιναν και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αποκαλύπτει για πρώτη φορά πως «η Τουρκία έχει στόχο να προχωρήσει σε εγχώρια παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V».
Το αν οι πληροφορίες, τις οποίες μεταδίδει ο άλλοτε Διευθυντής της «Καθημερινής» Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος έγκυρος και πεπειραμένος δημοσιογράφος ισχύουν θα διαπιστωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Τα γεγονότα είναι πως η Ρωσία έκανε επαφές με τη χώρα μας, η οποία όμως τηρεί διαρκώς τη στάση της «μικρής» χώρας (σύμφωνα με τον πρωθυπουργό), που περιμένει από την ΕΕ τις «εντολές».
Διαψεύδει το ΥΠΕΞ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Παπαϊωάννου δήλωσε τα ακόλουθα:
«Κατά την διάρκεια της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου 2020, συζητήθηκε μεταξύ άλλων, η εξέλιξη της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος Υπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις όσον αφορά την δημιουργία και παραγωγή ρωσικού εμβολίου για την αντιμετώπιση του COVID-19. Ουδέποτε, όμως, αναφέρθηκε σε συμπαραγωγή του από τη χώρα μας».