Ο συνασπισμός δεξιάς/άκρας δεξιάς με επικεφαλής τον συντηρητικό Ουλφ Κρίστερσον λαμβάνει 176 έδρες, έναντι 173 για το συνασπισμό της αριστεράς με επικεφαλής την Άντερσον
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον παραδέχθηκε σήμερα την ήττα της αριστεράς και τη νίκη του συνασπισμού της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, αφού σχεδόν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων.
Μικρή πλειοψηφία αλλά πλειοψηφία
Κατά συνέπεια η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραίτησή της, την οποία θα υποβάλει επισήμως αύριο, Πέμπτη. Ο συνασπισμός, που αποτελείται από τρία κόμματα της δεξιάς και το ακροδεξιό κόμμα «Δημοκράτες της Σουηδίας» (SD), έχει «μια πλειοψηφία μικρή, αλλά ωστόσο πλειοψηφία», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Θα ζητήσω συνεπώς αύριο (Πέμπτη) να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου ως πρωθυπουργού και η ευθύνη για τη συνέχεια θα ανατεθεί στον πρόεδρο του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.
Κυβέρνηση για όλους
Μια κυβέρνηση για όλη τη Σουηδία και όλους τους πολίτες δήλωσε σήμερα ότι θα σχηματίσει ο Ουλφ Κρίστερσον, ηγέτης του Μετριοπαθούς Κόμματος και ο υποψήφιος της δεξιάς για την πρωθυπουργία.
«Θα αρχίσω τώρα το έργο του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης που να μπορεί να φέρει σε πέρας τα πράγματα, μιας κυβέρνησης για όλη του Σουηδία και όλους τους πολίτες», δήλωσε ο Κρίστερσον στους δημοσιογράφους.
Τα τελικά αποτελέσματα
Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα με καταμετρημένες τις ψήφους από περισσότερα από το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο συνασπισμός δεξιάς/άκρας δεξιάς με επικεφαλής τον συντηρητικό Ουλφ Κρίστερσον λαμβάνει 176 έδρες, έναντι 173 για το συνασπισμό της αριστεράς με επικεφαλής την Άντερσον, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ήταν σε τέτοιο βαθμό αμφίρροπο ώστε για να επιβεβαιωθούν τα πλήρη αποτελέσματα χρειάστηκε να καταμετρηθούν σήμερα και οι μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφοι που έλειπαν. Απόψε γύρω στις 19:45 τοπική ώρα (20:45 ώρα Ελλάδας) απέμεναν να καταμετρηθούν μόνο οι ψήφοι μερικών τμημάτων.
Οι Μετριοπαθείς, οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι προηγούνταν κατά μία έδρα μετά τις εκλογές της Κυριακής, αλλά φαίνεται πως λαμβάνουν τελικά 176 έδρες στο 349μελές κοινοβούλιο και η κεντροαριστερά 173 έδρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την εκλογική αρχή.
Το αποτέλεσμα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί επισήμως, κάτι που θα γίνει πιθανόν το σαββατοκύριακο.
Ορόσημο
Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν ένα ορόσημο για τη σουηδική πολιτική, καθώς οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι οποίοι τάσσονται εναντίον των μεταναστών και είχαν απομονωθεί από όλα τα μεγάλα κόμματα όταν μπήκαν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2010, βρίσκονται τώρα στα πρόθυρα να αποκτήσουν επιρροή στην κυβερνητική πολιτική.
Οι Σουηδοί Δημοκράτες φαίνεται να κερδίζουν το 20,6% των ψήφων, ξεπερνώντας τους Μετριοπαθείς που συγκεντρώνουν 19,1% και καθιστάμενοι το μεγαλύτερο κόμμα της δεξιάς.
Μολονότι το κόμμα του Κρίστερσον είναι μικρότερο, ο αρχηγός των Σουηδών Δημοκρατών Τζίμι Άκεσον δεν μπορεί να συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη από τη δεξιά για να αναλάβει αυτός την πρωθυπουργία.
Το μήνυμα Τσαβούσογλου στη νέα κυβέρνηση της Σουηδίας
Στο μεταξύ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η νέα σουηδική κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Τουρκία για την ασφάλειά της, σε αντάλλαγμα για την άρση εκ μέρους της Άγκυρας του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως συνάντησαν την άρνηση της Τουρκίας, που τις κατηγορεί ότι επέβαλαν σε βάρος της εμπάργκο πώλησης όπλων και ότι στηρίζουν οργανώσεις τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές. Η Άγκυρα ήρε το βέτο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο, σε αντάλλαγμα συγκεκριμένων δεσμεύσεων εκ μέρους της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι, όπως είπε. Στη συνέχεια όμως δηλώνει ότι οι δύο χώρες δεν έχουν λάβει τα επιθυμητά μέτρα.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου είπε σήμερα ότι η Τουρκία δεν ανέμενε από τη Σουηδία να λάβει αποφάσεις πριν από τις βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, όμως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να το κάνει.
«Ξέρουμε ότι η συμφωνία αυτή δεν θα εγκριθεί από το (τουρκικό) κοινοβούλιο, αν δεν το κάνουν», πρόσθεσε. «Υπάρχει μια συμφωνία και οι απαιτήσεις αυτής της συμφωνίας είναι σαφείς. Πρέπει να υλοποιηθούν», επέμεινε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.