SOS : Το μυστικό κονδύλι της εισφοράς Ν128/75-Επιβαρύνει δανειολήπτες

1027

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΛΩΝΗΣ 

Το «μυστικό»  κονδύλι  που αποφεύγει το Υπουργείο Οικονομικών. ΤτΕ και Τράπεζες να  αναφέρουν.
Τη στιγμή που κυβέρνηση και τράπεζες αναζητούν τρόπους για να στηρίξουν τους δανειολήπτες  πλημμυροπαθείς  και πυρόπληκτους,  που επιβαρύνονται και από την άνοδο των επιτοκίων, υπάρχει μία εισφορά-καπέλο 0,60% και 0,12%  στο επιτόκιο κάθε δανείου.
Πρόκειται για τη γνωστή  εισφορά του νόμου 128/75, η οποία προστίθεται στο επιτόκιο του δανείου, την πληρώνει ο δανειολήπτης στην τράπεζα και η τελευταία την αποδίδει στο Δημόσιο. Αν, για παράδειγμα, το επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου είναι 4%, τότε ο δανειολήπτης πληρώνει δόση, η οποία υπολογίζεται βάσει του επιτοκίου (4%) συν την εισφορά. Δηλαδή, πληρώνει 4,60%. Φυσικά στην περίπτωση που το δάνειο κοκκινίσει το ποσοστό αυτό (0,60%) ανατοκίζεται κεφαλαιοποιημένο ανά εξάμηνο. Απλοϊκά στο έτος 1,20% διότι η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη εφόσον υπολογίζεται επί του άληκτου κεφαλαίου το οποίο ανά εξάμηνο θεριεύει.
Τα ποσά  που εισπράττονται από αυτή την εισφορά  ως  ποσοστό επιτοκίου, καταστρατηγώντας και την νομική  έννοια του  φόρου αφού δεν αποδίδονται ξεχωριστά αλλά ως χαράτσι τόκου, συγκεντρώνονται στον  «ενιαίο  λογαριασμό  θησαυροφυλακίου» της ΤτΕ, ο γνωστός Ειδικός  Λογαριασμός  ν128/75,  διότι εκεί διατηρείται η κατάθεση του κράτους. Το έσοδο αυτό μετά διοχετεύεται σε άλλον ενιαίο λογαριασμό μαζί με άλλους 15.000 λογαριασμούς.
Πόσο είναι το υπόλοιπο του λογαριασμού του νόμου 128/75; Με μεγάλη δυσκολία και πολύμηνους υπολογισμούς ισοζυγίων των τραπεζών υπολογίζοντας τα έσοδα από τόκους και αφαιρώντας τα ποσοστά της εισφοράς, υπολογίζεται ότι μια δεκαετία πριν αρχίσουν να μειώνονται τα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών από τις τιτλοποιήσεις  και πωλήσεις, βρέθηκε ότι  ήταν 5-6  δισ. ευρώ (περί το 400-500 εκατ. ευρώ ετησίως). Τελευταία υπολογίζεται ότι έχει πέσει περί τα 200-300 εκατ. Που, πως και εάν χρησιμοποιηθήκαν αυτά τα ποσά ουδείς γνωρίζει διότι ουδείς το έψαξε και όσοι το ξεκίνησαν το άφησαν στην μέση διότι πρέπει να αποδείξουν με λογιστική και χρηματοπιστωτική ανάλυση την ροή των ποσών αυτών. Σημειωτέον ότι σε ερώτηση στην  βουλή  του τότε βουλευτή Ιωάννη Σαρίδη (Λεβέντης)  προς τον τότε υπουργό οικονομικών Τσακαλώτο  περί της τύχης των ποσών αυτών της εισφοράς ο Υπουργός παραδέχτηκε τα 400 εκατ.  ανά έτος και δήλωσε ότι τα ποσά αυτά είναι υπέρ Εθνικών  Καταστροφών.  Δηλαδή ποσά υπέρ Δημοσίου συμφέροντος.
Ερωτήσεις   προς  Υπουργό Οικονομικών με  κοινοποίηση στις τράπεζες και ΤτΕ.
Εκτός του Υπουργού Οικονομικών  ποια  είναι τα Όργανα διοίκησης και διαχείρισης του ειδικού αυτού  λογαριασμού;
Υπάρχει για την οικονομική και λογιστική παρακολούθηση των πόρων και δαπανών του ειδικού λογαριασμού,
α. Η Επιτροπή Διοίκησης του ειδικού λογαριασμού.
β. Η Ταμειακή Επιτροπή του ειδικού λογαριασμού.
γ. Η Γραμματεία του ειδικού λογαριασμού.
Ποία  Λογιστική – οικονομική οργάνωση  τηρείται,  για την παρακολούθηση της κίνησης του ειδικού λογαριασμού και την ευχερή εξακρίβωση του υφιστάμενου υπολοίπου του;
Υπάρχει, όπως συνήθως ορίζεται για άλλους ειδικούς λογαριασμούς (π.χ Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος) , αλληλογραφία που καταχωρείται σε βιβλίο πρωτοκόλλου κάποιου τμήματος του Υπουργείου και αφορά τον ειδικό  λογαριασμό, στο αρχείο της οποίας φυλάσσονται τα σχέδια των σχετικών αποφάσεων και λοιπών εγγράφων, τα οποία επιβάλλεται να τίθενται στη διάθεση κάθε αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου?
Όπως αναφέρει η ΤτΕ  ο υπόλογος κεντρικός διαχειριστής  του ειδικού λογαριασμού είναι ο Υπουργός Οικονομικών. Αποδίδει ανά έτος λογαριασμούς της διαχείρισής του, για το σύνολο των δαπανών σε βάρος των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού για έλεγχο; Εάν ναι  σε ποιο ελεγκτικό όργανο. Υπόκεινται σε οικονομικό έλεγχο και οικονομική επιθεώρηση   η  διαχείριση, η διάθεση και η λογιστική παρακολούθηση των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού  από  αρμόδια όργανα οικονομικού ελέγχου  του Υπουργείου Οικονομικών ή του  Ελεγκτικού Συνεδρίου;  Ο προϋπολογισμός του επόμενου και ο απολογισμός του προηγούμενου οικονομικού έτους, εγκρίνονται από την κάποια επιτροπή,  μετά φυσικά  από οικονομικό έλεγχο που πρέπει  να  διενεργείται είτε από εξειδικευμένο εξωτερικό οικονομικό φορέα ή τη Διεύθυνση Οικονομικού του Υπουργείου Οικονομικών και αξιολόγηση από την τελευταία;
Τέλος, τα όργανα που διαχειρίζονται  τα κονδύλια του ειδικού λογαριασμού σε ποιο άρθρο ν.δ  υπέχουν  ευθύνες  και  ποιο άρθρο ν.δ  ορίζει τον  καταλογισμό ευθυνών σε βάρος των οργάνων διαχείρισης – διοίκησης των πόρων του ειδικού λογαριασμού της εισφοράς Ν128/1975;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας