Το Ιράν ανακοίνωσε πως απέκτησε την τεχνογνωσία κατασκευής και παραγωγής πυραύλων υπερ-υπερηχητικών πυραύλων cruise προκαλώντας την ανησυχία σε Ισραήλ και ΗΠΑ καθώς με αυτό το οπλικό σύστημα, ούτε το Ισραήλ θα είναι σε θέση να αμυνθεί αλλά ούτε και o 5ος αμερικανικός Στόλος ο οποίος περιπολεί επί μονίμου βάσεως στις περιοχές του Περσικού Κόλπου, της Ερυθράς Θάλασσας και της Αραβικής Θάλασσας.
Η ανακοίνωση έρχεται μέρες αφότου περισσότεροι από 3.000 Αμερικανοί ναύτες και πεζοναύτες αναφέρθηκε ότι έφτασαν με πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα για να αποτρέψουν το Ιράν από κατάληψη ή παρενόχληση εμπορικών πλοίων που ταξίδευαν μέσω του Στενού του Ορμούζ, στον Κόλπο.
«Ο υπερ-υπερηχητικός πύραυλος cruise θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο αμυντικό πρόγραμμα του Ιράν καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτίσεις έναν πύραυλο cruise που πετά με υπερηχητικές ταχύτητες», ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
«Ο νέος πύραυλος cruise υποβάλλεται αυτήν τη στιγμή σε δοκιμές».
Πριν δύο μήνες, οι Ιρανοί είχαν παρουσιάσει τον πύραυλο «Φατάχ» για τον οποίο ισχυρίζονταν πως είναι υπερ-υπρηχητικός πύραυλος.
Οι υπέρ-υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετούν με ταχύτητα πενταπλάσια από αυτή του ήχου και να ακολουθούν περίπλοκη τροχιά, στοιχεία που κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη την αναχαίτισή τους.
Υπάρχουν αναφορές πως οι Ιρανοί έλαβαν τεχνογνωσία από τους Ρώσους για την δημιουργία ενός τέτοιου επιτεύγματος.
Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ ακόμα δεν έχουν αποκτήσει υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους, ενώ αντίθετα η Ρωσία τους χρησιμοποιεί ήδη στα πεδία των μαχών και έχουν αποδώσει εξαιρετικά.
Επίσης η Κίνα θεωρείται πως έχει αποκτήσει και αυτή την τεχνογνωσία κατασκευής υπερ-υπερηχητικών πυραύλων (μπορεί και αυτή με ρωσικό δάκτυλο).
Παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, το Ιράν έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει το «αμυντικό» πυραυλικό του πρόγραμμα. Ωστόσο, δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι το Ιράν μερικές φορές υπερβάλλει σε ότι αφορά τις πυραυλικές του ικανότητες.
Το Ιράν, το οποίο διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα πυραύλων στη Μέση Ανατολή, ισχυρίζεται ότι τα όπλα του είναι ικανά να πλήξουν τις βάσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.
Οι ανησυχίες για τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν συνέβαλαν στην απόφαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018 να εγκαταλείψει το πυρηνικό σύμφωνο της Τεχεράνης που είχε υπογραφεί το 2015 με έξι μεγάλες δυνάμεις και να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη.
Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας έχουν σταματήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στην τελευταία από μια σειρά επιθέσεων σε πλοία στον Κόλπο από το 2019, το Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι παρενέβη για να σταματήσει το Ιράν από την κατάσχεση δύο εμπορικών πετρελαιοφόρων στον Κόλπο του Ομάν.
Το Πεντάγωνο τον περασμένο μήνα έστειλε επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-16 μαζί με ένα πολεμικό πλοίο στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να αστυνομεύσει τις βασικές πλωτές οδούς στην περιοχή.