Καταρρέει η κτηνοτροφία μας-Στο 80% των αναγκών μας οι εισαγωγές
Για διάλυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής προειδοποιούν οι κτηνοτρόφοι, με τις εισαγωγές να έχουν φτάσει σε απειλητικά ποσοστά.
«Θα ζήσουμε τραγικά πράγματα στην κτηνοτροφία», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος Νίκος Φωτιάδης.
Μιλώντας στο Open, επεσήμανε ότι η απουσία μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ενώ μαίνεται η ακρίβεια, θα διαλύσει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.
Ο ίδιος σημείωσε ότι φέτος σχεδόν το 90% του χοιρινού κρέατος και το 80% του γάλακτος είναι εισαγωγής.
«Δεν έχουν μαντικές ικανότητες, είναι κάποια πράγματα που οδηγούνται νομοτελειακά προς τα εκεί. Ξέρουμε τι κοστίζει το γάλα, τι κοστίζει το κρέας, ποια είναι η τιμή. Σβήνει ο κτηνοτροφικός τομέας, που ήταν έτσι κι αλλιώς ελλειμματικός. Θα ζήσουμε πράγματα τραγικά, δεν υπάρχει επάρκεια», είπε.
«Μιλάγαμε με μέλη του φορέα μας, έλεγαν ότι τα 1,7 ευρώ/κιλό για το πρόβειο γάλα είναι καλή τιμή. Μπορεί εκείνη την στιγμή να κάλυπτε μερικώς το κόστος του κτηνοτρόφου. Αλλά παράγουμε ένα προϊόν ακριβό, όταν έχει να ανταγωνιστεί το “λευκό τυρί”. Ο Έλληνας κτηνοτρόφος έχει πάρει 3-4 ευρώ για την προβατίνα του, όταν ο Ιταλός πήρε 22-23 ευρώ, ο Ισπανός 30 ευρώ. Εκεί που είχαμε ένα πλεονέκτημα, με την φέτα κορωνίδα μας στις εξαγωγές, θα φτάσει στο ράφι του ευρωπαϊκού σούπερ μάρκετ με το λευκό τυρί να έχει τη μισή τιμή.
Το 2022 καλύπταμε ως ελληνική χοιροτροφία το 25% των αναγκών των Ελλήνων καταναλωτών. Το 2023 δεν θα μπορούμε να καλύπτουμε ούτε το 12%. Το υπόλοιπο 88% θα είναι εισαγωγής. Στο γάλα πέρυσι είχαμε 40% επάρκεια, φέτος δεν θα είναι ούτε στο μισό», τόνισε ο κ. Φωτιάδης.
«Από τον Έλληνα παραγωγό, το χοιρινό ήταν στο 1,3-1,4 ευρώ το κιλό στο “ζωντανό βάρος”. Τώρα είναι στα 2 ευρώ. Το ελληνικό χοιρινό, για πάρα πολλούς λόγους, ήταν ακριβότερο έτσι κι αλλιώς. Τώρα, οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έχουν στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, υπάρχουν σοβαρά κράτη, σκέφτονται ότι χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα δεν είναι χώρα. Το 85% της διακίνησης του κρέατος γίνεται από τα σούπερ μάρκετ, το υπόλοιπο 15% είναι στα κρεοπωλεία, είναι πάρα πολύ μικρό το ποσοστό που τους έχει μείνει. Αισχροκέρδεια υπάρχει στα φρούτα, όχι στο κρέας, γιατί είμαστε μικρή χώρα. Συγκεκριμένοι “παίκτες” διακινούν το προϊόν, 6-7 αλυσίδες σούπερ μάρκετ».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ Απόστολος Ραυτόπουλος επιβεβαίωσε ότι «καλύπτουμε σε γάλα το 35%-40% της κατανάλωσης που χρειάζονται οι πολίτες μας. Το υπόλοιπο είναι εισαγωγής. Τι συμβαίνει όμως όταν ο καταναλωτής πηγαίνει στο ράφι; Βρείτε μου ένα γάλα που να λέει στο ράφι ότι δεν είναι ελληνικό. Λέει “100% ελληνικό”. Λέμε στο υπουργείο, “γιατί δεν κάνετε τους ελέγχους, γιατί δεν πάτε στην πηγή, από πού το πήρε το γάλα αυτό;”. Δεν μπορεί να μειώνουν στον κτηνοτρόφο, 6-8 λεπτά του ευρώ σήμερα που μιλάμε, οι μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες που αγοράζουν το γάλα 47-50 λεπτά και το πουλάνε 1,8 ευρώ».