SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία ενώπιον της έξαρσης της πανδημίας

983
νοσοκομεία

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των ειδικών (κι όχι μόνο) ενώπιον της έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας αλλά και της πίεσης που συνεπάγεται αυτή για το σύστημα υγείας της χώρας.

Άλλωστε, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων «σκαρφάλωσε» μέσα σε μόλις δυο μέρες από τους 54 (που ήταν την Κυριακή) στους 67 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη το απόγευμα.

Κάπως έτσι, το σύστημα υγείας φαίνεται να οδηγείται σιγά-σιγά στα όριά του, με πολλούς ειδικούς να κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου. Ενδεικτική είναι η δήλωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Νίκου Σύψα, ο οποίος επισήμανε σε συνέντευξή του το πρωί της Τρίτης (όταν ο δηλωμένος αριθμός των διασωληνωμένων ήταν ακόμη 59)  ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, επιχείρησε κατά την ενημέρωση των συντακτών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας να καθησυχάσει τους φόβους, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την σοβαρή ενίσχυση του συστήματος υγείας, απλά «χρειάζεται χρόνος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

‘Οσοι όμως παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση δε δείχνουν να πείθονται ιδιαίτερα.

Νέες κλίνες και προσλήψεις προσωπικού «στα χαρτιά»

«Οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν συνολικά στη χώρα μας δεν είναι στην πραγματικότητα περισσότερες 750 αυτή τη στιγμή. Τα νούμερα που αμολάει κατά καιρούς η κυβέρνηση δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Αυτός ο αριθμός, όπως καταλαβαίνετε είναι ανεπαρκέστατος» σημειώνει μιλώντας στο tvxs ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου και προσθέτει: «Είναι ενδεικτικό ότι ο κύριος Κοντοζαμάνης δήλωσε πως από το σύνολο των κλινών ΜΕΘ, αυτές που είναι παραταγμένες για περίθαλψη ασθενών κοροναϊού είναι λιγότερες από 200. Είναι λογικό λοιπόν να παραδέχεται ακόμη και μέλη της Επιτροπής των ειδικών του κράτους, όπως ο κύριος Σύψας, ότι αυτή τη στιγμή το 60% των συγκεκριμένων κλινών στην Αττική είναι ήδη κατειλημμένες».

«Αυτό είναι απόλυτα λογικό, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Αττική δεν διακομίζονται στις ΜΕΘ Covid μόνο οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, αλλά και μιας σειράς άλλων περιοχών, της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων, της Βοιωτίας, της Εύβοιας κλπ» συνέχισε ο κ. Παπανικολάου, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι πραγματικές προσλήψεις (όχι αυτές στα χαρτιά) είναι ελάχιστες κι ανεπαρκείς, οι νέες κλίνες ΜΕΘ (όχι αυτές στα χαριά) είναι επίσης ελάχιστες κι ανεπαρκείς, ενώ και η πραγματική ιχνηλάτηση (κι όχι στα χαρτιά) ήταν επίσης ελάχιστη κι ανεπαρκής. Με βάση όλα τα παραπάνω η αναζωπύρωση της πανδημίας δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Επίσης, αναμενόμενη κατά συνεπαγωγή είναι και η μεγάλη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας».

Σε οριακό σημείο οι εργαζόμενοι σε Σωτηρία και Αττικό

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ επισημαίνει εμφατικά τον κίνδυνο «η επιδημία να μετατραπεί σε κρίση εντατικής θεραπείας, όπως είδαμε να συμβαίνει με τραγικά αποτελέσματα σε άλλες χώρες». Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για την ανάγκη «να αναπτυχθούν πραγματικές κλίνες ΜΕΘ κι όχι στα χαρτιά»

«Με απλά λόγια, πρέπει να υπάρχει πτέρυγα ΜΕΘ με πραγματικό μόνιμο προσωπικό» λέει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελθείσες προσλήψεις εκ μέρους της κυβέρνησης, σημειώνει «πως δε χρειάζεται εγώ ο ίδιος να τις αμφισβητήσω, καθώς υπάρχουν γεγονότα που μιλούν από μόνα τους», τα οποία και παραθέτει λέγοντας:

«Πρώτον, στο νοσοκομείο Σωτηρία, που υποτίθεται ότι είναι η ναυαρχίδα στη μάχη κατά της πανδημίας, ο διοικητής έστειλε πριν από μερικές μέρες έγγραφο σε όλα τα τμήματα, σύμφωνα με το οποίο οι γιατροί υποχρεώνονται τον Σεπτέμβριο να κάνουν απεριόριστο αριθμό εφημεριών λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Δεύτερο γεγονός που αποδεικνύει του λόγου το αληθές, έρχεται από Αττικό νοσοκομείο, το οποίο υποτίθεται πως είναι μια από τις υποναυαρχίδες στη μάχη κατά της επιδημίας. Εκεί λοιπόν η διοίκηση μέχρι και σήμερα πίεζε το προσωπικό της μονάδας εντατικής θεραπείας να παραβιάσει τις οδηγίες του ίδιου του ΕΟΔΥ, οι οποίες προβλέπουν ότι εάν νοσηλευτής ή γιατρός έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα τότε μπαίνει σε καραντίνα για μια εβδομάδα. Η διοίκηση του Αττικού λοιπόν ζητάει να μην μπαίνουν σε καραντίνα ούτε για μια μέρα  λόγω έλλειψης προσωπικου, την ίδια ώρα που στο ίδιο τμήμα υπάρχουν εννιά επικουρικοί νοσηλευτές, οι οποίοι απολύονται γιατί λήγει η σύμβασή τους. Δεν έχει τηρηθεί φυσικά σε γενικότερο επίπεδο η δέσμευσή του ίδιου του πρωθυπουργού -από τον περασμένο Μάρτιο- ότι προσωπικό που θα δώσει τη μάχη κατά της πανδημίας, θα μείνει μόνιμα στο σύστημα υγείας».

«Επίσης, παρόμοια μηνύματα απελπισίας έχουμε από πάρα πολλά νοσοκομεία όχι μόνο της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας, όπως από Ρέθυμνο, την Καλαμάτα, τη Ζάκυνθο κι όχι μόνο.

Μέσα το λεκανοπέδιο επίσης γιατροί και νοσηλευτές σε Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Παμμακάριστό, Τζάνειο έχουν διαμαρτυρηθεί το τελευταίο διάστημα ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγω έλλειψης προσωπικού» συνεχίζει ο κύριος Παπανικολάου.

«Λάστιχο» τα πρωτόκολλα για να κουκουλωθούν οι ελλείψεις

Με «μελανά χρώματα» περιγράφει και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να κάνουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα μάλιστα σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα ασφαλείας κατά του κοροναϊού.

«Δυστυχώς, σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο, για να κουκουλωθούν οι ελλείψεις προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα στο Αττικό, όπου τρεις νοσηλευτές είχαν βρεθεί θετικοί, αλλά δεν βγήκαν σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να έχουμε άλλα τρία κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων. Παράλληλα, από την Παμμακάριστο, το Τζάνειο κι άλλα νοσοκομεία υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι το ίδιο το προσωπικό που περιθάλπει ασθενείς κοροναϊού στην επόμενη βάρδια μπορεί να είναι σε περιστατικά λοιπής νοσηρότητας. Όλα αυτά λοιπόν εκτός από τον κίνδυνο για τους υγειονομικούς, πρώτα και κύρια δημιουργούν κινδύνους ενδονοσοκομειακής διασποράς» τονίζει.

Η «μισή» ενημέρωση

Ταυτόχρονα, αναφέρει πως υπάρχουν κάποια ακόμη κρίσιμα βήματα, αναφορικά με τις αντοχές του συστήματος υγείας.

«Πρώτον, θα πρέπει επιτέλους να γίνεται σωστή ενημέρωση. Αυτό σημαίνει πως εκτός από τον αριθμό των διασωληνωμένων θα πρέπει επίσης να ανακοινώνεται η κατανομή τους, δηλαδή τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονται αυτοί. Δεύτερον, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι αριθμός των ασθενών κοροναϊού που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Γιατί όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, όταν αυξάνεται αυτό το νούμερο, μοιραία θα αυξηθεί και το άλλο. Δηλαδή ένα ποσοστό (μικρό θέλουμε να ελπίζουμε) των ασθενών, που νοσηλεύεται στις πτέρυγες νοσοκομείων κάποια στιγμή θα διασωληνωθεί. Είναι κρίσιμο λοιπόν να ξέρουμε ποιος είναι ο συγκεκριμένος αριθμός και κατά πόσο αυξάνεται ή μειώνεται» υπογραμμίζει ο κ. Παπανικολάου και συνεχίζει: «Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για τον αριθμό των υγειονομικών που νοσούν καθώς και για τον αριθμό των υγειονομικών που έχουν βγεί θετικοί αλλά δε νοσούν, καθώς και των υγειονομικών που βρίσκονται σε καραντίνα. Αυτός ο αριθμός, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, έχει απόλυτη σχέση με τις αντοχές και τις εφεδρείες του συστήματος περίθαλψης».

Ασθενείς με άλλα νοσήματα έφτασαν στο «αμήν»

Τέλος, ο κύριος Παπανικολάου αναφέρεται και σε άλλους παράγοντες, που πιθανότατα θα προσθέσουν επιπλέον πίεση στο σύστημα υγείας τους επόμενους μήνες.

«Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως σιγά σιγά αυξάνονται και περιστατικά από άλλες νοσηρότητες στα νοσοκομεία. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς για ένα πολύ μεγάλο διάστημα είχε πάει πίσω ουσιαστικά η περίθαλψη άλλων νοσηροτήτων, με την έννοια ότι Μάρτη, Απρίλη, Μάη, όταν τα νοσοκομεία υπολειτουργούσαν για τις άλλες παθήσεις, έμεινε πίσω ένα κομμάτι του πληθυσμού με άλλα νοσήματα. Πολλά από αυτά έφτασαν στο “αμήν”, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται οι εν λόγω νοσηρότητες. Μιλάμε για καρδιαγγειακά συμβάντα κλπ» σημειώνει και καταλήγει: «Ακόμη, είχαμε κατά τους θερινούς μήνες μια μεγάλη έξαρση με οδικά συμβάντα, η οποία είναι πάρα πολύ ανησυχητική, ενώ υπάρχει και το θέμα με τις άλλες λοιμώξεις, που θα προσθέσουν ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο σύστημα».

*Πηγή: tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας