SOS για τους συνταξιούχους. Έξι νέες τσεκουριές στις συντάξεις το 2018-2019

1686
αποκάλυψη
  1. Νέα μεγάλη λεηλασία του εισοδήματος των συνταξιούχων

Απώλειες που ενδέχεται να αγγίξουν σωρευτικά από την έναρξη των μνημονίων, ακόμη και το 70%, αναμένεται να επιφέρει στις συντάξεις η επόμενη δόση περικοπών, που έχει ήδη ψηφιστεί κατά το διάστημα 2015-2017 και θα τεθεί σε εφαρμογή εντός της επόμενης διετίας.
Η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για το πρόγραμμα της χώρας από τον ESM, αποκάλυψε ότι συνολικά η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται έως το 2030 από τις μειώσεις συντάξεων, που προβλέπονται στους εφαρμοστικους των μνημονίων νόμους που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015-2017, ενδέχεται να ξεπερνάει και το 7% του ΑΕΠ.
Οι επικείμενες, ήδη νομοθετημένες,  περικοπές θα έρθουν να επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη θέση των συνταξιούχων, με περίπου 1,5 εκατ. εξ αυτών να “βουλιάζει” στη φτώχεια.
Όταν οι περικοπές συντάξεων της διετίας 2018-2019 προστεθούν στη μακρά λίστα των μειώσεων,  οι απώλειες εισοδημάτων για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, όχι από το 2015 αλλά από την αρχή των μνημονίων, συνυπολογίζοντας και τις μειώσεις συντάξεων που εφάρμοσαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις το 2010 θα αγγίξει το 70%.
Εξαιτίας των επιπλέον μνημονιακών μέτρων έως το 2019, της ευελιξίας στην απασχόληση και της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης στην κοινωνική ασφάλιση σε 12 δισ. από 18 δισ. ευρώ ετησίως, το 2021 ένας στους δύο συνταξιούχους θα παίρνει σύνταξη 550 ευρώ καθαρά το μήνα. Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη και η μείωση του αφορολόγητο, το καθαρό ποσό θα συρρικνωθεί στα 480 ευρώ.
 

  1. Οι 6 τσεκουριές στις συντάξεις:

απώλειες από 45 έως 360 ευρώ το μήνα, από τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς.
μικρότερες έως και 30% θα είναι οι νέες κύριες συντάξεις, που άρχισαν ήδη να εκδίδονται ή θα εκδοθούν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Συνολικά, έως το 2020 περίπου 200.000 ασφαλισμένοι αναμένεται να αποχωρήσουν από την εργασία και κατά μέσο όρο θα υποστούν μειώσεις μεταξύ 12% και 16%. Μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ, ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης καθώς και ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.
-πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν νέα περικοπή στο ΕΚΑΣ το 2018, καθώς κόβονται άλλα 398 εκατ. ευρώ από το επίδομα και θα πληρωθούν μόλις 85 εκατ. ευρώ για όσους συνεχίσουν να το λαμβάνουν και την επόμενη χρονιά. Οι δικαιούχοι σήμερα είναι περίπου 240.000 και θα μείνουν για το 2018 περίπου οι 100.000, από τους οποίους θα κοπεί οριστικά μέχρι 31-12-2019.
-δραστικό κούρεμα στις νέες επικουρικές συντάξεις. Οι αλλαγές αφορούν σε αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά.
μείωση στο εφάπαξ έως 6%, γιατί προστίθεται άλλο ένα έτος (2018) στη νέα βάση υπολογισμού.
-οι συντάξεις “παγώνουν” έως το τέλος 2021 και δεν θα λαμβάνουν καμία ονομαστική αύξηση με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του προηγουμένου έτους.
 

  1. Και τώρα τι κάνουμε;

Οι συνταξιούχοι της χώρας μας με τις ενωτικές, μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις τους, ιδιαίτερα το προηγούμενο δίμηνο, διαμήνυσαν σε κυβέρνηση, σε όλο το μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο και στους δανειστές ότι δεν ξεγελιόνται με πολιτικές ελεημοσύνης (κοινωνικό μέρισμα). Επίσης, ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους για την αποτροπή των νέων βάρβαρων αντιασφαλιστικών μέτρων του συμπληρωματικού 3ου και του ανομολόγητου 4ου μνημονίου.
Η ένταση της επίθεσης, που δέχονται οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι είναι πρωτοφανής και είναι σαφές ότι από μόνοι τους δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Ηδιατήρηση και αναβάθμιση της ενότητάς τους και ο αγωνιστικός συντονισμός τους με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για την ίδια την επιβίωσή τους.
Η νέα ενωτική κινητοποίηση με τη μορφή πανελλαδικής συγκέντρωσης των συνταξιούχων στις 15/12 είναι σημαντικό κινηματικό γεγονός και πρέπει να έχει μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο θα ήταν πολύ καλλίτερο να γίνει την προηγούμενη ημέρα (14/12) της γενικής πανεργατικής απεργίας, δυστυχώς, όμως, οι σεχταριστικές αγκυλώσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ, το «έσπρωξαν» την άλλη ημέρα.
Οι αριστερές και αντιμνημονιακές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, πριν σαρωθούν όλες οι ασφαλιστικές και εργασιακές κατακτήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος εδώ και 150 χρόνια.
Ο καλλίτερος τρόπος, για να δώσουν οι δυνάμεις αυτές μία νέα ώθηση και έμπνευση στους λαϊκούς αγώνες για την αντιμνημονιακή ανατροπή, είναι να εγκαταλείψουν τους παράλληλους μοναχικούς δρόμους ή ακόμα και τις άγονες εμφύλιες αντιπαραθέσεις μεταξύ τους και να συγκροτήσουν ένα ισχυρό πολιτικό, κινηματικό και εκλογικό μέτωπο στη βάση κοινού αντιμνημονιακού προοδευτικού προγράμματος.  Αλλιώς, θα βλέπουν τους μνημονιακούς οδοστρωτήρες να περνούν και να πατούν τα πάντα στο δρόμο τους.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας