“SOS” από κατασκευές και βιομηχανία για αγορά – οικονομία

1181
ύφεση

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η αγορά και ειδικά οι κλάδοι των κατασκευών και της βιομηχανίας, λίγες εβδομάδες μόνο μετά την “έξοδο” από τα μνημόνια. Τα αναλυτικά στοιχεία που έστειλε το ΙΟΒΕ στην Κομισιόν (με βάση τις μετρήσεις που έκανε τον Σεπτέμβριο και ανακοινώθηκαν χθες από το κοινοτικό όργανο), καταγράφουν την πτωτική πορεία του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο.

Ουσιαστικά “διαψεύδουν”, μέσα από τις απαντήσεις της ίδιας της αγοράς, ότι έχει δημιουργηθεί κλίμα κτήσης εμπιστοσύνης. Καταγράφουν μάλιστα την υποχώρηση του γενικού δείκτη για δεύτερο συνεχή μήνα.

Τα αναλυτικά στοιχεία αποκαλύπτουν όμως πολύ μεγάλες πιέσεις σε συγκεκριμένους κλάδους όπως οι κατασκευές και η βιομηχανία (πτώση υπήρξε και στις υπηρεσίες, αλλά τον Σεπτέμβριο ήταν περιορισμένη καθώς είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο παρά την πολύ καλή τουριστική σεζόν, καταγράφοντας τα προβλήματα στους υπόλοιπους τομείς του κλάδου).

Οι πιέσεις αυτές “λειαίνονται” στον “γενικό” δείκτη οικονομικού κλίματος από το λιανεμπόριο, που δείχνει αντιστάσεις, αλλά και από τον γενικό δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που αυξάνεται: τα νοικοκυριά  ελπίζουν σε μείωση της ανεργίας και σε καλύτερο μέλλον για την οικονομία, αλλά με… άδειες τσέπες αφού προβλέπουν μείωση αποταμιεύσεων.

Τα στοιχεία  

Η υποχώρηση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο κατά 4 περίπου μονάδες στις 101,3 μονάδες κρύβει πιέσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα έντονες στη βιομηχανία και κυρίως στις κατασκευές. Μικρές πιέσεις δέχθηκαν οι υπηρεσίες, ενώ ενισχυτικά στο οικονομικό κλίμα το τελευταίο δίμηνο λειτούργησαν οι απαντήσεις που δόθηκαν από εκπροσώπους του κλάδου του λιανεμπορίου αλλά και των Καταναλωτών.

Ουσιαστικά, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα επιδεινώνεται για δεύτερο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η Κομισιόν από το ΙΟΒΕ.​  Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος είναι ο λεγόμενος “πρόδρομος δείκτης” για την πορεία της οικονομίας. Αποτελεί την πρώτη ένδειξη για το πώς θα κινηθεί το ΑΕΠ (εν προκειμένω το 3ο τρίμηνο). Η κυβέρνηση έχει στηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση του ΑΕΠ το β’ εξάμηνο τους στόχους για τον προϋπολογισμό 2019, αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές επιδιώξεις αναφορικά με τις συντάξεις, τα αντίμετρα και τη διαδικασία εξόδου της Ελλάδος στις αγορές, μετά την ασθενική του άνοδο το 2ο τρίμηνο.

Τι φοβούνται οι βιομήχανοι

Ο γενικός δείκτης στον τομέα της βιομηχανίας ανέστρεψε τον Σεπτέμβριο τη θετική του πορεία, υποχωρώντας κατά 6 περίπου μονάδες. Οι βιομηχανίες, στις απαντήσεις που έδωσαν κάνουν λόγο για μεγάλη μείωση των προσδοκιών παραγωγής των επόμενων μηνών, καθώς (όπως αναφέρουν) μειώνονται οι παραγγελίες και έχουν αυξηθεί σημαντικά τα αποθέματά τους. Επίσης δηλώνουν ότι κατεγράφη μικρή μείωση της παραγωγής τους προηγούμενους μήνες αλλά και υποχώρηση των παραγγελιών για εξαγωγές. Έτσι δηλώνουν και την πρόθεσή τους να περιορίσουν τις προσλήψεις (αν και αυτές κυμαίνονται ακόμα σε οριακά θετικά επίπεδα).

Κατασκευές σε πτώση

Στις κατασκευές, ο γενικός δείκτης παρουσίασε απότομη πτώση κατά 10 περίπου μονάδες, επιστρέφοντας στα επίπεδα του προηγούμενου Απριλίου. Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται στην πρόθεση των εκπροσώπων του κλάδου για αύξηση της απασχόλησης. Κάνουν λόγο για μεγάλη μείωση της δραστηριότητας σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Υπηρεσίες σε πίεση

Ο δείκτης του κλάδου υπηρεσιών δέχεται πιέσεις για τρίτο συνεχή μήνα. Η αποτίμηση για την πορεία της παραγωγής το προηγούμενο τρίμηνο συνεχίζει να φθίνει και τον Σεπτέμβριο. Βελτιώθηκε ο δείκτης που αποτιμά τη ζήτηση το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά είναι μειωμένες οι προσδοκίες για τους επόμενους μήνες στο επίπεδο της ζήτησης αλλά της απασχόλησης.

Οι καταναλωτές ελπίζουν αλλά με… άδειες τσέπες

Οι καταναλωτές έχουν βελτιώσει τις προσδοκίες τους στον Γενικό δείκτη του κλάδου (ξεκινώντας πάντως από ιδιαίτερα αρνητικά επίπεδα). Η βασική βελτίωση συνδέεται με την εκτίμησή τους για την πορεία της ανεργίας το επόμενο 12μηνο: η αναλογία όσων περιμένουν ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αυξάνεται σημαντικά.

Διαπιστώνεται βελτίωση στις εκτιμήσεις τους για την κατάσταση των νοικοκυριών αλλά και για την πορεία της οικονομίας το επόμενο 12μηνο (προφανώς και μετά τις εξαγγελίες από τη ΔΕΘ).  Βελτιώθηκε επίσης οριακά ο δείκτης των προθέσεών τους για μεγάλες αγορές άμεσα αλλά και τον επόμενο χρόνο.

Καταγράφουν μικρή βελτίωση στον δείκτη των αποταμιεύσεων που έχουν σήμερα. Ωστόσο, δηλώνουν περισσότερο απαισιόδοξοι (για δεύτερο συνεχή μήνα), αναφορικά με τις αποταμιεύσεις τους το επόμενο δωδεκάμηνο.

Καταναλωτές δηλώνουν επίσης ότι χειροτέρεψε η κατάσταση τους τον τελευταίο χρόνο, αλλά και ότι χειροτέρεψε η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας το ίδιο διάστημα.

Επίσης, υποχώρηση καταγράφεται, για δεύτερο συνεχή μήνα, στις εκτιμήσεις τους για την πορεία των αποταμιεύσεών τους το επόμενο δωδεκάμηνο.

Λιανεμπόριο

Στο λιανεμπόριο ο γενικός οικονομικός δείκτης παρουσίασε αύξηση και αυτόν τον μήνα (όπως και όλους τους προηγούμενους). Οι εκπρόσωποι του κλάδου παρόλα αυτά δηλώνουν λιγότερο αισιόδοξοι για την σημερινή τους οικονομική κατάσταση.

Καταγράφεται μεγάλη μείωση στα αποθέματά τους και μεγάλη βελτίωση στις προσδοκίες που έχουν για το επόμενο διάστημα, τόσο αναφορικά με την επιχειρηματική τους κατάσταση όσο και σε σχέση με τις παραγγελίες που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν. Σχεδιάζουν επίσης μεγάλη αύξηση των προσλήψεων.

*Πηγή: Capital.gr – Δημ. Καδδά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας