Σοκ-Στα 315- τρισ. δολ. ή 333% του ΑΕΠ εκτοξεύθηκε το παγκόσμιο χρέος

329

Το ψεύτικo χρήμα καταστρέφει τις οικονομίες

Σε κατάσταση δημοσιονομικής εκτροπής η παγκόσμια οικονομία

Το παγκόσμιο χρέους σημείωσε νέο ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024, αυξανομένο κατά 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις τρεις μήνες και διαμορφώθηκε στα 315 τρισ. δολ .
Η τάση της υπερβολικής νομισματικής προσφοράς κυριαρχεί στις αναπτυγμένες οικονομίες όπου οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν χρήμα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι νομισματικές πιέσεις και να προκαλείται παγκόσμια νομισματική αστάθεια.
Ενώ οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ήταν οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες στις προηγμένες οικονομίες, η Κίνα, η Ινδία και το Μεξικό κατείχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στις αναδυόμενες αγορές.
Συνολικά, ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ έφτασε στο 333%, καθώς το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και τα αυξανόμενα βάρη χρέους συνεχίζουν να συσσωρεύονται.
Αυτό το γράφημα , μέσω της Dorothy Neufeld της Visual Capitalist, δείχνει το σύνολο του παγκόσμιου χρέους το 2024, με βάση στοιχεία από το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF).

Αυξανόμενο βουνό χρέους


Πώς το παγκόσμιο χρέος ανέβηκε στο ιστορικό υψηλό των 315,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2024:

Από την έναρξη της πανδημίας, το χρέος έχει αυξηθεί κατά 21%, προσθέτοντας 54,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο σύνολο.
Σήμερα, το μεγαλύτερο μερίδιο του χρέους κατέχουν οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, στα 94,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο κρατικός δανεισμός ακολουθεί πολύ πίσω στα 91,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Εν τω μεταξύ, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει χρέος 70,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τα νοικοκυριά έχουν 59,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ενώ τα μέτρα τόνωσης των οικονομιών τροφοδότησαν μια μοναδική στο μέγεθος της νομισματική επέκταση – αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης και πιέζονται δημοσιονομικά τις οικονομίες που καταγράφουν ελλείμματα.

Στις ΗΠΑ, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι πλέον περισσότερο από τις αμυντικές δαπάνες και το κύψος των τοκοχρεολυσίων πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω.
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση θα χρειαστεί σε δημοσιονομική προσαρμογή, ήτοι να αυξήσει τους φόρους ή να μειώσει τις δαπάνες, για να αντιμετωπίσει το χρέος της.
Μέχρι στιγμής, κανένα κόμμα δεν έχει μια ουσιαστική στρατηγική που να αντιμετωπίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας.
Για τις αναδυόμενες αγορές, η αύξηση του χρέους παρουσιάζει μεγαλύτερους κινδύνους.
Αυτοί οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα έντονοι εάν μια χώρα βιώνει υποτονική ανάπτυξη σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.
Σε αυτό το σενάριο, πολλές αναδυόμενες αγορές μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, καθώς ο δανεισμός καθίσταται απρόσιτος.
Ακόμη πιο ανησυχητικό, περίπου το ένα τρίτο των αναδυόμενων αγορών δεν έχει ανακάμψει από την πανδημία, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2019.
Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, το χρέος που κατέχουν οι αναδυόμενες αγορές έφτασε στο ρεκόρ των 105 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανεβαίνοντας κατά 55 τρισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο 10 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας